Vad dricker man till toast skagen?
Sommelieren Sarah Lindstrand Mboge svarar
Få rätter fångar sommarkänslan lika fint som en toast skagen.
Men vad ska man dricka till?
Aftonbladets vinexpert Sarah Lindtsrand Mboge ger sitt bästa tips.
Toast skagen passar perfekt att servera på fest året runt – midsommar, nyår och valborg. Till den klassiska varianten med räkor, majonnäs, lite lök och dill går det fint att bjuda på både öl och vin till.
– Om man vill dricka öl är en ljus lager att föredra eftersom den inte har så mycket beska vilket kan störa i maten, säger Sarah Lindstrand Mboge, sommelier och vinprofil på Aftonbladet.
Det feta och syrliga i maten lättas upp av ölets kolsyra. Och välj helst en öl med låg till måttlig beska då umamin från skaldjuren förstärker ölets beska.
- Vilket vin passar bäst till toast skagen?
– I vinväg serverar jag helst något friskt som skär igenom det feta i skagen, gärna ett chardonnay-vin från Chablis, säger Sarah.
Champagne passar bra
Enligt Systembolagets rekommendationer passar skagenrörans smak och aromer även mycket bra till champagne.
Syran i vinet möter den feta röran, och smaken av smörstekt bröd går i harmoni med de brödiga tonerna i champagnen. Citronen gör också att vinet får en lite fruktigare framtoning.
Bubblorna tar hand om löjrommens lite svåra umami-smak, som i ibland kan upplevas metallisk tillsammans med vin.
Laga din egen toast skagen med det här receptet!
.