Härliga choklad!

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-25

Njut den som tårta eller glass, vit eller mörk

Choklad fungerar i de flesta skepnader. Här bjuder matskribenten Barbro Lönnegren bjuder på fyra frestande recept ur sin senaste bok.

Recept: Barbro Lönnegren

Foto: Kent Jardhammar

Recept och bild ur boken 100 % choklad (Semic).

Favorittårtan

8–10 bitar

Tid: 1 tim 40 min + 1 tim i kylen

"Min favorittårta – supergod och otroligt lätt att göra. Lägg bara samman två eller tre kladdkakor med vispad grädde och gärna färska eller frysta hallon mellan. Garnera med mascarpone smaksatt med mörk choklad. Naturligtvis kan du byta ut kladd­kakorna mot någon annan chokladbotten.”

Kladdkaka:

100 g smör

2 dl strösocker

2 stora ägg

1,5 dl (90 g) vetemjöl

3 msk kakaopulver

Fyllning:

Cirka 2 dl vispgrädde

Eventuellt 2–3 dl färska eller frysta hallon smaksatta med lite socker

Garnering:

250 g mascarpone

150–200 g mörk choklad (70 procents kakaohalt)

1–2 kartonger physalis eller bär

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund kakform, cirka 24 cm, gärna med löstagbar kant.

2. Smält smöret i en kastrull. Tag den från plattan. Rör ner socker och ett ägg i sänder.

3. Blanda mjöl och kakao. Sikta ner det i smeten och rör om. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Kakan blir låg.

4. Gör på samma sätt en eller två kakor till. Låt bottnarna kallna. Lägg samman dem med vispad grädde och eventuellt hallon mosade med lite socker.

5. Vispa upp mascarpone. Bryt chokladen i bitar och smält den någon minut i mikron eller över sjudande vatten. Häll ner chokladen i osten under vispning. Bred smeten över och runt omkring tårtan. Låt tårtan stå någon timme i kylen innan den serveras.

6. Garnera med physalis eller bär.

Chokladbakelser med vit chokladkräm

6–8 bakelser

Tid: 65 min

"I chokladformar ligger en ljuvlig chokladkräm gjord på vit choklad. Under säsong garneras den med hallon, blåbär eller jordgubbar, vintertid med physalis, en ananasbit eller vindruvor.”

Formarna:

150 g mörk choklad

Chokladkräm:

150 g vit choklad

2 dl vispgrädde

2 dl kesella??vanilj

Eventuellt 2–3 msk apelsin- eller kaffelikör

Garnering:

Färska bär eller physalis, ananas eller vindruvor

Gör så här:

1. Smält chokladen i mikron eller i en skål över sjudande vatten. Häll cirka 2 tsk choklad i dubbla pappersformar eller folieformar. Täck botten och kanter med chokladen, använd en tesked. Ställ formarna i kylen tills chokladen stelnat, det tar cirka 1 timme. Dra försiktigt bort formarna.

2. Smält vit choklad i en skål över sjudande ­vatten.

3. Vispa grädden tjock. Blanda grädde, choklad och kesella. Smaksätt eventuellt med lite likör. Strax före serveringen fyller du formarna med krämen och garnerar. Får du fyllning över kan du servera den till bakelserna. Krämen går även utmärkt att frysa.

Choklad- och chiliglass

6–8 portioner

Tid: 20 min + 4 tim i frysen

"En kombination av choklad och chili som ger ett toppenfint resultat. En perfekt förening av glassens kyla och chilins hetta utan att chilin tar överhanden.”

Glass:

1 röd chili

3 dl standardmjölk

1 kanelstång

200 g mörk choklad

4 äggulor

1,5 dl strösocker

4 dl vispgrädde

Garnering:

Chokladsticks

Gör så här:

1. Dela chilin och ta bort alla kärnor. Koka upp mjölk, chili och kanel. Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i mjölkblandningen. Låt blandningen stå och dra i cirka 5 minuter och sila den sedan.

2. Vispa äggulor och socker pösigt. Koka upp chokladblandningen och häll den het över äggvispet. Rör om och låt smeten kallna. Vispa grädden tjock och rör ner i glassmeten.

3. Frys gärna glassen i glassmaskin. Eller häll den i en skål och täck med folie och ställ den i frysen i minst 4 timmar. Vispa några gånger med elvisp så att glassen blir smidig.

4. Låt glassen stå framme i cirka 30 minuter så blir den jämnt mjuk och perfekt att skeda upp. Garnera med chokladsticks.

Italiensk vit chokladpannacotta

6–8 portioner

Tid: 25 min + 2 tim i kylen

"Det här smakar och doftar Italien. En dessert som ska avnjutas i små portioner.”

Pannacotta:

2 gelatinblad

250 g ricottaost eller philadelphia cream cheese

2,5 dl mellangrädde

150 g vit choklad

Rivet skal och saft av

1 stor apelsin

1 dl florsocker

1 påse (50 g) pinjenötter

Garnering:

Färska eller frysta bär som hallon, vinbär eller blåbär

1–2 msk culinary syrup med ingefärssmak

Gör så här:

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter. Vispa osten mjuk med elvisp.

2. Koka upp grädden. Lägg i gelatinbladen.

3. Bryt chokladen i bitar i en skål. Häll den heta grädden över. Rör tills chokladen smält.

4. Låt blandningen svalna. Blanda den med osten och vispa den smidig.

5. Riv det yttersta skalet på en väl tvättad apelsin. Rör ner det tillsammans med pressad apelsin. Smaksätt med socker. Tillsätt pinjenötter.

6. Häll upp pannacottan i portionsskålar eller i glas. Ställ dem i kylen i minst 2 timmar.

7. Servera pannacottan med bär smaksatta med culinary syrup (smaksatt sirap) eller lite florsocker.

Vit choklad!

Vit choklad framställs av kakaosmör, mjölkpulver, sockser och vanilj men innehåller ingen brun kakaomassa.

Den finaste chokladen är smaksatt med äkta vanilj. Nu finns även smak av lemon lime, som passar i en mängd desserter och i godis.

Med sin honungssöta smak passar vit choklad till syrliga smaker som apelsin, jordgubbar och rabarber. Vad vore en gino utan vit choklad?