Gott fräscht år!

Uppdaterad 2019-07-10 | Publicerad 2015-01-09

Brittiska Ella Woodward driver den framgångsrika bloggen Deliciously Ella Kom i gång och fyll köket med: Frukt Grönsaker Råris Havregryn Quinoa Nötter och frön

Rensa kroppen från tillsatser, ät renare mat och få mer energi.

Byt ut ingredienserna som gör dig trött mot de som ger dig ork och boostar din hälsa. 

Receptfoto: ELLA WOODWARD

”Jag älskar hummus och guacamole med chili och svartpeppar på riskakor eller med grönsaksstavar som mellanmål. Jag älskar också madjool-dadlar med mandelsmör eller en smoothie”, säger Ella Woodward.

Brittiska Ella Woodward driver den framgångsrika bloggen Deliciously Ella och har precis släppt en bok med samma namn. Fokus ligger på att äta nyttig mat som din kropp älskar – och plocka bort det du inte mår bra av. Och nyttig mat ska vara rolig så glöm torra dieter och en kurrande mage!

– Det handlar om att njuta av mat och alla natur­liga godsaker som finns i världen. Det är ingen diet, man berövas inget och man kommer inte vara hungrig. Mina recept fokuserar på naturliga, växtbaserade ingredienser och fullkorn. Det kan vara svårt att ge upp saker som socker, mjölkprodukter och gluten så mitt tips är att börja försiktigt. Du behöver inte ge upp allt på en gång, börja i stället med att introducera nyttigare alternativ.

Skynda långsamt

Tänk positivt och gör inga stora förändringar snabbt utan ta successivt bort maten du egentligen vill äta men vet är dålig för dig.

– Försök lägga till en portion med frukt eller grönsaker varje dag och öka långsamt utan att ta bort det du vanligtvis äter. När du börjat vänja dig kan du sakta dra ner på raffinerat socker och gluten, och när du inser hur bra du mår utan det kommer det vara lätt att fortsätta. Efter ett tag kommer du inte att känna samma sug längre!

För Ella Woodward har det här sättet att äta varit en livräddare eftersom det förbättrade hennes hälsa när hon mådde som allra sämst.

”Jag gav upp kött”

– Jag startade bloggen 2011 efter att jag diagnostiserats med en svår sjukdom som bryter ner mitt autonoma nervsystem. Jag testade vanliga mediciner i ungefär ett halvår men inget fungerade. Då ändrade jag drastiskt min diet, och gav upp kött, gluten, socker och all behandlad mat över en natt – det var en enorm förändring speciellt för mig som inte kunde laga mat. Det tog mig 18 månader att bli bättre och jag startade bloggen som ett sätt att bevara alla mina nya upptäckter.

Slipp eftermiddagsdippen

Även om dina egna hälsoproblem kanske inte är lika allvarliga finns det en hel del andra fördelar med att fräscha till menyn år 2015.

– Att äta på det här sättet ger dig en helt underbar dos energi och du kommer att må jättebra hela dag­en. Det är fantastiskt att vakna på morgonen och känna sig redo och sen slippa eftermiddagsdippen! Kosten får också din matsmältning att fungera bättre och dessutom får du en klarare hy och blankare hår. 

Frukosttips?

Morgongröt med extra allt Vet du inte vad du ska äta som dagens viktigaste mål?

Gör en gröt kokad med mandelmjölk, kanel och russin.

Den värmer bra under en kylig vinter­morgon.

Byt ut dina livsmedel mot bättre alternativ

+ Råris, quinoa och bovete i stället för vitt ris.

+ Mandelmjölk, havremjölk och kokosmjölk i stället för komjölk.

+ Kakao i stället för choklad – det smakar likadant men är fullt med antioxidanter.

+ Rårispasta och zucchinipasta i stället för vetepasta. Rårispasta (gjord på mjöl från råris, finns på hälsokosten. Zucchini­pasta gör du själv genom att riva långa strimlor med en potatisskalare. Tänk ungefär en per person och servera zucchinin rå tillsammans med pastasås.

+ Dadlar, lönnsirap eller honung i stället för socker.

+ Rågbröd eller hembakt glutenfritt bröd i stället för vetebröd.

+ Växtbaserade proteiner i stället för kött. Ät kidney­bönor, kikärter, svarta bönor, linser, quinoa, havregryn, råris, bovete, broccoli, ärter, spenat, grönkål, avokado, mandlar, chiafrön och nötsmör.

Rostad rödbets- och potatissoppa

3 portioner

Du behöver:

Soppan:

6 potatisar (600 g)

2 rödbetor (400 g)

1 burk kokosmjölk (400 ml)

1 citron

2 teskedar korianderpulver

2 teskedar chiliflingor

1 tesked kummin­pulver

2 vitlöksklyftor

salt och peppar

Krutonger:

4 potatisar (400 g)

1 matsked chiliflingor

salt

peppar

olivolja

Gör så här:

1 Sätt ugnen på 200 grader och placera röd­betorna med skalet kvar på en plåt och rosta i ungefär 1 timme.

2 Medan rödbetorna är i ugnen, skala potatisen (de som ska vara i soppan) och lägg dem i en kastrull med vatten. Koka upp vattnet och låt potatisarna sjuda i cirka 40 minuter, eller tills att de känns mjuka.

3 Gör krutongerna gen­om att skära potatisarna i mindre bitar (det går bra att behålla skalet) och lägg dem på en plåt med mycket olivolja,

chili, salt och peppar. Rosta i ugnen cirka 40 minuter tills de är krispiga och fått färg.

4 När rödbetorna är färdiga – sätt dem åt sidan för att svalna. Dra sen bort skalet, det går bra att göra det med händerna, och skär dem i mindre bitar. Lägg i en mixer och lägg även i den kokta potatisen efter att du hällt av vattnet de kokat i. Lägg också i citron­juice, kummin, vitlök, koriander, kokosmjölk och salt och peppar. Mixa tills att det är klumpfritt. Häll sedan soppan i en kastrull och värm den tills den fått en bra temperatur.

5 Häll i skålar och servera med de rostade potatis­krutongerna.

Marinerad grönkålssallad

1 portion

Du behöver:

4 stora nävar grönkål

en handfull granatäppelkärnor

1 mogen avokado

en handfull pumpafrön

1 matsked olivolja

1 matsked tahini

1 tesked äppelcidervinäger eller 1 lime

1 matsked tamarisoja

1 lime

Gör så här:

1 Börja med att tvätta grönkålen och riv i mindre bitar med händerna. Skär bort hårda stjälkar och lägg allt i en skål.

2 Häll alla dressingingredienser över salladen, massera sedan salladen mjukt med händerna. Låt kålen mjukna ett par minuter.

3 Häll över granatäppel­kärnorna, avokadon och pumpakärnorna.

Ellas bäst tips för att få till en drömlik quinoa

Ella Woodwards recept innehåller inget kött, utan endast växtbaserade proteiner. Quinoa är en sån, men kanske inte allas favorit på tallriken. Men här kommer några tips för att göra quinoan riktigt god!

”Koka quinoan med massor av smak, jag brukar lägga till citron, chiliflingor, tamari och salt och peppar så att quinoan absorberar alla smaker medan den expanderar i kastrullen. Det gör den så mycket godare”, säger Ella Woodward.

Ella tipsar om att koka mycket på en gång och förvara i en burk i kylen, då har du en bra bas att plocka fram när du har ont om tid till middagen. Lägg bara till avokado, tomat, rostad squash och pumpafrön så har du en nyttig måltid.

Jenny Thorell

Följ ämnen i artikeln