HEJ DÅ EXTRAKILON

Uppdaterad 2014-06-02 | Publicerad 2014-05-23

Ta kontrollen över frestelser

Vi vet vad vi borde äta för att må bra, men vardagen hamnar så lätt emellan.

Nyckeln till bättre matval och mindre frestelser stavas planering. Nu tar vi kontrollen!

Grönt är gott!

Känner du också att du skulle vilja ha mer tid till att fixa nyttiga juicer, sallader, smarta mellanmål och en hälsosam middag, varje dag? Planera för det! Vägen till en nyttigare vardag är inte särskilt komplicerad utan handlar, enligt New York-dietisten Lauren Slayton, helt enkelt om hur du förberett dig.

Lauren Slayton.

De flesta av hennes klienter vet hur och vad de ska äta, men det finns ett glapp mellan vad folk vet och vad de faktiskt gör. Därför har hon skapat verktyg för en organiserad matplanering.

Skön känsla i kylen

– Många är ovana vid att planera sina måltider, men det är inte så jobbigt som det låter. Välj en dag när du har tid och inte jobbar. Sätt dig ner och planera alla frukostar, luncher, middagar och mellanmål och gå till affären och handla. Det är en skön känsla att ha en kyl som är full med nyttiga och bra saker som du lätt kan laga till eller bara ta med dig, säger Lauren Slayton.

Laurens läxa: Ät inte fel mat bara för att den finns där, speciellt inte när det är så lätt att äta rätt. Är din svaga punkt att du blir hungrig och sugen efter lunch? Köp upp dig på nyttiga och snabba mell­a­nmål som du har i kylen på jobbet eller i handväsk­an. Gör det till en rutin att alltid ha med dig ett mellanmål och förutse dina fallgropar så att du slipper panikhungern.

– Jag tror att vi undervärderar tajmingen när det kommer till att äta rätt. När vi äter är lika viktigt som vad vi äter och leder till att vi gör bättre val. Många kanske hoppar över frukosten eller bara äter en pytte­liten lunch, vilket leder till att vi är alldeles för hung­riga till middagen, säger Lauren Slayton.

Lägg upp en strategi

Planering är inte bara något för vardagarna utan bör gärna bli en vana även vid de tillfällen vi tycker att vi får unna oss. Det är nämligen väldigt lätt att frångå sina regler så fort man till exempel befinner sig på restaurang.

Nyckeln till att inte äta för mycket när man går ut är att välja. Brödkorg, förrätt, vin och efterrätt leder ofta till att vi äter för mycket. Välj två av fyra i stället och kolla men­yn i förväg så att du är för­beredd.

På hemmaplan är en av de mest grundläggande planeringsstrategierna vad som sker i mataffären. Får du med dig rätt saker därifrån är mycket vunnet.

– Om det inte är på listan så får du inte köpa det. De flesta har problem med att de alltid kommer hem från affären med en konstig blandning av matvaror som inte blir några riktiga rätter. Skriv ner och planera exakt vad du ska äta under veckan innan du går till affären så kommer du att märka en enorm skillnad.

Jenny Thorell

Följ ämnen i artikeln