Frida Skattberg: Lite kladdigare, lite mer frosting och lite godare

Publisert:
Bjud på julig tårta signerad Frida Skattberg.

När Frida Skattberg började baka som barn var det en flykt från vardagen. Idag är det ren njutning och hennes fulla sysselsättning. Lussebullar och pepparkakor är det bästa hon vet.
– Jag skulle kunna äta det året runt, säger Frida.

När livet hemma blev alltför stökigt hittade Frida Skattberg lugnet i bakningen.

– Från att jag var 6 år tills jag fyllde 21 var min pappa alkoholist, idag är han nykter igen. Bakningen blev min terapi, jag bakade kladdkakor och bullar och började våga experimentera.

– Det är ju härligt att provsmaka smeten och kakan och sedan få bjuda någon som blir jätteglad. Det finns ingenting ont med att baka.

Bakandet gick efter hand från att vara en verklighetsflykt till att bli ett heltidsjobb. I dag driver hon en av Sveriges största bakbloggar ”Fridas bakblogg”. Hon är även aktuell med sin tredje bakbok ”Julbak de lux”.

– Jag har tagit klassiker och gjort dem lite lyxigare. Lite kladdigare, lite mer frosting och lite godare.

Gillar du julen?

– Ja, speciellt sedan jag blivit vuxen och kan bestämma själv vem jag vill fira med och vad jag vill göra. Nu älskar jag julen.

Har du några särskilda julbaksminnen?

– Mammas pepparkakor. När jag var riktigt liten gjorde hon egen pepparkaksdeg och den första degen åt vi upp så hon fick alltid göra två degar.

Vilka julsmaker är viktigast för dig?

– Det är de klassiska smakerna saffran och pepparkaka. Jag älskar dem och skulle kunna äta dem året om, men det skulle väl inte bli samma sak då. Det är den där doften som sprider sig och då vet man att det snart är jul. Det är härligt.

Det första Frida bakar till jul är lussebullar.

Första november drar Frida igång med julbaket och överst på listan står så klart lussebullar.

– Det ska vara klassiska lussekatter med russin. Men jag äter helst inte russinen, men de ska vara där.

Förutom lussebullar och pepparkakor vill Frida inte vara utan sina kolor.

– Jag gör chokladdoppade chokladkolor med flingsalt. Det började jag med för fem–sex år sedan och har fortsatt med det varje jul.

Ser du några trender i julbakandet?

– Ja, lussesemlan, den kom för något år sedan men är jättetrendig och verkar hålla sig kvar. Jag har också sett att man lägger rockyroad-godis på pepparkakor och gräddar dem en stund till så att dumlekolor och marshmallows smälter ner. Det blir en riktig de luxe pepparkaka.

Frida dukar gärna upp med tårta till adventsfikat och delar med sig av sina tre godaste jultårtor här bredvid.

– Det är så mysigt att kunna ställa fram en tårta. Jag tror inte det är så vanligt men det är kul och så väldigt gott.

För att undvika att det bara blir sötsaker på bordet brukar Frida komplettera med starka ostar och salta kex.

– Ett fat med frukt är också gott och fräscht.

3 smarta tips för att lyckas med jultårtorna

  • Läs receptet minst 2–3 gånger så att du har koll på alla steg. Kan man receptet nästan utantill kan det inte gå fel.
  • Ställ fram och mät upp alla ingredienser innan du börjar baka. Se till att det som ska vara rumtempererat är det så är du förberedd på ett bra sätt.
  • Se till att inte stressa för mycket. Baka tårtbotten i förväg och frys in den så kan du montera den när den ska serveras.
Frida Skattberg med sin nya bakbok Julbak deluxe (Bonnier fakta).

Frida Skattberg

Ålder: 28.

Bor: Södra Gotland.

Utbildning: Frisör.

Yrke: Receptkreatör och kakboksförfattare.

Aktuell med: Nya boken ”Julbak de luxe”.

Blogg: fridasbakblogg.se

Instagram: @bakamedfrida

Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.