Restaurangerna dukar upp julbord – även i år

Av: 

Elisa Amorelli

Många restauranger serverar julbord även i år.

Foto: TT

Jul

Kan man gå på julbord i pandemitider?

Ja, många restauranger serverar buffén som vanligt. Nästan.

– Det är ett antal ”ifs and buts”, men det vore synd om man helt skulle ställa in julborden, säger Åsa Rosengren vid Livsmedelsverket.

Så snart novembermörkret lägger sig börjar de flesta längta efter det stämningsfulla julbuffén. Maten. Ljusen. Dofterna. Skratten.

Men i år har många restauranger valt att byta ut bufféerna till att servera julmaten direkt på bordet. En av dem är restaurangen Agrill i Västerås.

– Vi kommer att lägga upp maten på fat direkt på bordet i stället. Och ta emot färre gäster, med en restaurangvärd på plats som ser till att undvika trängsel, säger restaurangchefen Emanuel Barhaido.

Buffén finns kvar

Andra restauranger har istället valt att behålla buffén. Som Rådhuskällaren i Malmö och Örenäs slott vid skånska kusten. Här ska avstånd, färre gäster och plasthandskar vara några verktyg mot smittspridning.

– Vi har anpassat otroligt mycket. Vi minimerar risken för köbildning genom att styra gästerna mer med hjälp av buffévärdar, säger Rådhuskällarens källarmästare Lena Niklasson.

På Örenäs slott har man också lagt ut golvmarkeringar och skyltar med uppmaningar att hålla avstånd, och besticken har de i rullade servetter för att undvika att flera gäster rör vid samma bestick.

– Vi anpassar oss självklart efter läget med pandemin och är väldigt noga med att följa alla restriktioner, säger försäljningschefen Åsa Lavesson.

Åsa Rosengren, mikrobiolog vid Livsmedelsverket, ger råd om när man kan gå på julbord.

Foto: TT

Livsmedelsverket: Då är det okej att gå på julbord

Men vad säger experterna? Är det okej att gå på julbord i pandemitider?

– Det är ett antal ”ifs and buts”, men det vore synd om man helt skulle ställa in julborden, det är ju en härlig tradition vi har, säger Åsa Rosengren, mikrobiolog vid Livsmedelsverket.

Här berättar hon hur viruset smittar – och när det är okej att boka julbord.

”Sprids inte via mat”

Det viktigaste är att alla tar ansvar och att restaurangerna följer Folkhälsomyndighetens regler, enligt Åsa Rosengren. Reglerna handlar exempelvis om hur många personer som får vistas i lokalen så att man kan hålla avstånd till varandra.

– Det är det absolut viktigaste. Det är inte maten som är problemet, det är hur man beter sig runt maten som kan leda till smittspridning.

Det finns alltså ingenting som tyder på att coronaviruset sprids via mat, enligt Åsa Rosengren. Däremot om det skulle uppstå en kö till buffén eller om lokalen är trång – då ökar risken för spridning.

– Det som följer med maten ner i magen ger inte upphov till sjukdomen i samma grad som om någon andas på dig. När viruset kommer ner i magen överlever det inte.

  • Vad händer om någon hostar vid buffén?

– När man är sjuk ska man ju överhuvudtaget inte ta sig till ett julbord. Man måste utgå från att personer som är sjuka håller sig därifrån, säger hon.

  • Hur stort avstånd ska man hålla i kön?

Folkhälsomyndighetens allmänna råd är att besökare ska kunna hålla minst en meters avstånd till andra sällskap. Inom ett sällskap gäller att var och en tar ansvar för att hindra smittspridningen.

ANNONS EXTERN LÄNK

20-50 % rabatt hos Cervera – missa inte alla klipp här!

Cervera

Åsas råd: Tänk på det här om du ska boka julbord:

  • Håll avstånd
  • Ha rena händer
  • Stanna hemma om du har symtom
  • Håll koll på lokala rekommendationer
  • Håll dig uppdaterad på Folkhälsomyndighetens hemsida

Håll dig uppdaterad:

Fysisk kontakt ska undvikas utöver dem man bor med, och man bör avstå från större sociala sammanhang som middagar och fester, enligt de skärpta allmänna råd som Folkhälsomyndigheten utfärdat.

Håll dig även uppdaterad på varje restaurangs hemsida – informationen om julborden kan komma att förändras.

Publisert:

LÄS VIDARE

Varning för grispris – årets julskinka kan bli svindyr

ÄMNEN I ARTIKELN

Jul

Livsmedelsverket

Folkhälsomyndigheten

Mat

Viking Line

Matnytt

MER OM GODARE

Sluta släng, skaffa en mirakellåda – och spara tusenlappar

Skippade restaurangen – och blev klimatsmartare

Knäck – så blir den helt perfekt

1 h

Veganskt julfika med Mattias Kristiansson