Värm upp och ladda järnet för värsta våffelfesten

Våffeldagen: Carl Jan Granqvist bästa våffeltips

Publicerad 2019-03-25

I dag är det fritt fram att frossa i våfflor.

Frågar man experterna ska våfflan vara hemgjord och ätas med sylt.

– Smeten slår man på två sekunder. Färdigsmet blir aldrig bra, säger krögaren och matkännaren Carl Jan Granqvist.

Våfflan har många vänner i Sverige, ingen annanstans är denna frasiga klassiker så omtyckt som just här.

– Det är Sverige som har den här traditionen helt och hållet. Vi har en stark förkärlek för våfflor, säger Birgitta Rasmusson, kokboksförfattare och jurymedlem i TV4:s ”Hela Sverige bakar”.

”Vispad grädde och sylt på våfflor”

Hon menar att den varma, frasiga våfflan ger kanelbullen en ordentlig match om att vara svenskarnas favorit. Förvisso har våfflan på senare år utvecklats till att vara en maträtt. Många serverar den med skinka, ost, lax och andra läckerheter.

– Men det är ingenting som man av traditionen ska servera på vårfrudagen. Då är det vispad grädde och jordgubbssylt som gäller.

Vad ska man tänka på när man gör våfflor?

– När man gör våffelsmeten är det viktigt att man gör den i tid, så den hinner svälla riktigt ordentligt. Då får du bra och frasiga våfflor. Själv så vispar jag nog ihop en smet i kväll (i går, reds. anm.) som jag ska ha i morgon, säger Birgitta Rasmusson.

En fördel med våfflan är att smeten är så enkel att göra, menar krögaren och matkännaren Carl Jan Granqvist. Men han betonar vikten av att våffeljärnet smörjs ordentligt med smör.

”Frasiga våfflor med hjortronsylt”

– Det är klart man ska äta våfflor i dag. Jag älskar riktigt frasiga våfflor med hjärtan som man kan bryta isär. Det är väldigt roligt att ha bra sylt. Den här årstiden är det härligt med vintriga sylter. Då tänker jag naturligtvis på hjortronsylt. Vill man äta färska bär är det faktiskt ganska billigt med färska blåbär, som jag är förtjust i.

Färska jordgubbar är det däremot alldeles för tidigt på säsongen för – de är för smaklösa.

Själva våfflorna bör göras allt efter som man äter dem, menar han.

– Man strösslar lite socker ovanpå, sen har man en klick med marmelad och grädde. Sen tar man den i handen och så suger man i sig den där våffelbiten, säger Carl Jan Granqvist.

Finns det nån dryck som passar bra?

– Ett vin med lite syra i. Eftersom Maria bebådelsedag har med kristendom att göra skulle jag gärna dricka en Madeira, det är vårt sakramentsvin. Vill man verkligen ha syndernas förlåtelse kan man svepa den där Maria bebådelse med ett glas Madeira. Man kan ta våfflan som en oblat, säger Carl Jan Granqvist.