Michelinstjärnor delas ut live i nytt program

Nya nordiska Michelinstjärnor avslöjas 13 september

Av: 

Elisa Amorelli

Matnytt

Spänningen. Dramatiken. Och euforin över att få ett av världens mest prestigefulla priser.

Den 13 september får vi för första gången följa restaurangpriset ”Michelin Guide Nordic Countries” live på tv-kanalen Godare och här på Aftonbladet.

Snart riktas strålkastarljuset mot Stavanger Konserthus i Norge. För första gången någonsin kommer vi att kunna följa utdelningen av de de nordiska michelinstjärnorna 2021 live hemma från tv-soffan.

– Vi glada att bjuda in alla till utdelningen av årets nordiska Michelinstjärnor i ett exceptionellt tv-program, säger Gwendal Poullennec, internationell direktör för Michelinguiden, i ett pressmeddelande.

Här sänds ”Michelin Guide Nordic Countries”

Programmet sänds måndagen den 13 september klockan 20.00 på mat-tvkanalen Godare, samt här på Aftonbladet TV.

Programleder gör den prisbelönta skådespelerskan och programledaren Line Verndal.

– Från Stavanger, som kommer bli Nordens kulinariska centrum för en kväll, kommer vi att lyfta vi fram den talang kreativitet och envishet som en hel yrkeskår aldrig upphör att imponera oss alla med, säger Gwendal Poullennec.

För första gången någonsin får vi följa spänningen live när  Michelin-stjärnor delas ut.
För första gången någonsin får vi följa spänningen live när Michelin-stjärnor delas ut.
Gwendal Poullennec, internationell direktör för Michelinguiden.

I programmet ska även några ”gröna stjärnor” delas ut till framstående åtaganden som gjorts inom hållbar matlagning.

Andra priser tilldelas speciellt unga talanger och andra yrkesverksamma inom gastronomin, skriver Michelin Nordic själva i ett pressmeddelande.

– Intresset för restauranger med Michelinstjärnor ökar hela tiden. I vår egenskap som den Skandinaviska Matkanalen är det vårt uppdrag att följa detta med vaksamma ögon, säger Godare-kanalens grundare Øivind Lindøe.

Sake, bra råvaror och omakase – det har gett Sushi Sho en stjärna i Guide Michelin.

Svenska restauranger med Michelinstjärnor 2020

Förra året lyckades restaurang Frantzén i Stockholm behålla sina tre stjärnor. De är med det en av 130 krogar i världen och två i Norden med den hedersbetygelsen. Den andra restaurangen som lyckats med det i Norden är Geranium i Köpenhamn.

Samtidigt kan Sverige i och med Aloës utmärkelse i fjol stoltsera med fem av Nordens tretton tvåstjärniga krogar.

Dessutom har vi tolv krogar med en stjärna.

Vilka som får behålla sina positioner, och vilka nya stjärnskott som får ta plats på restauranghimlen avslöjas i livesändningen. Så här var fördelningen 2020.

Tre stjärnor:

  • Frantzén, Stockholm

Två stjärnor:

  • Vollmers, Malmö
  • Daniel Berlin, Skåne Tranås
  • Gastrologik, Stockholm
  • Oaxen Krog, Stockholm
  • Aloë, Stockholm

En stjärna:

  • Bhoga, Göteborg
  • Koka, Göteborg
  • SK Mat & Människor, Göteborg
  • Thörnströms Kök, Göteborg
  • 28+, Göteborg
  • Sav, Malmö
  • Agrikultur, Stockholm
  • Ekstedt, Stockholm
  • Operakällaren, Stockholm
  • Sushi Sho, Stockholm
  • Etoile, Stockholm
  • PM & Vänner, Växjö
Oaxen i Stockholm har två stjärnor.

Vill du ha restaurangtips?

Missa inte Godare-guiden där vi har vi samlat massor av bra krogar och restauranger över hela Sverige.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skaffa en smart pizzaspade från Cervera – handla här

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Bib Gourmand – restauranger med rimliga priser

ÄMNEN I ARTIKELN

Matnytt

Michelin

Guide Michelin

MER OM GODARE

Ny glans – eller stjärnfall för svenska krogar?

Myllymäki plockar sin första Michelinstjärna

Frantzéns krog Zén får tre stjärnor

Sushi sho – autentisk omakase i Vasastan

Bib Gourmand – restaurangerna med rimliga priser

Frantzén – en av världens bästa krogar

Gjorde lyxig glass på rostad äppelskrutt

Stjärnkrögaren: ”Jag fick stryk på lyxkrogen”

Kockarna om att tävla i ”Kockarnas kamp”

Välkommen till tv-kanalen Godare

Här ligger kändiskockarnas restauranger

Tävla i att skapa landskapspizzor

Det här är svenskarnas favoritkebab

Krogarna skålar – nu börjar jakten på personal

Priset avskräcker från ekologisk mat

Aladdinasken kommer med ny upplaga

Hon är Sveriges bästa kvinnliga sommelier

Så många korv i bröd äter svensken per år

Kaffekoppen kan krympa knoppen

Hummerpremiär – fisket drar i gång för säsongen

Visa upp dina svampfynd – chatta med oss

Hittade 109 kilo kantareller: ”Ett eldorado”

Här är årets glöggsmaker

Drömjobbet är ledigt: Snacksjätten söker professionell chipsätare