Skjuten fisk
Av: Aftonbladet
En högljudd fiskrätt som låter mycket och har många spännande smaker.
Namnet ”skjuten” fisk kommer av ljudet som uppstår när man häller den kokande oljan över fisken och aromaterna.
Receptet kommer från restaurang Surfers, Stockholm.
Skjuten fisk
Antal: 4 personer
Ingredienser:
1 gul lök
3 cm färsk ingefära
10 kvistar färsk koriander
1 grön paprika
2 salladslökar
1 dl + 1 msk ljus kinesisk soja
Ostronsås 0,5 dl
Socker 0, 7 dl
Mörk soja 1 msk
0,5 dl + 0,5 dl shaoxingvin
1 hel havsabborre eller 1,2 kg filé
Servering:
5 cm ingefära
3 färska röda chilifrukter
3 salladslökar
1 knippe färsk koriander
3 msk neutral olja
4 portioner jasminris
Gör så här:
Ansa och skär gula löken, ingefäran, koriandern, paprikan och salladslöken i bitar. Koka i 1 l vatten och reducera tills 7 dl kvarstår.
Tillsätt den 1 dl ljusa soja, ostronsåsen, sockret, mörka sojan och 0,5 dl shaoxingvin. Fortsätt koka tills sockret har smält, sila av grönsakerna.
Koka upp vatten i en annan kastrull och häng över ett durkslag.
Massera fisken (hel eller i filé) med 0,5 dl shaoxingvin och 1msk ljus soja. Lägg fisken i durkslaget, lägg på lock och ånga tills fisken är klar och köttet faller av benen.
Skala och skär ingefäran i mycket tunna stavar. Kärna ur chilin och strimla tunt. Skiva salladslöken tunt och plocka koriandern.
Värm oljan till 160 grader i en liten kastrull.
Flytta försiktigt fisken från durkslaget till ett serveringsfat och häll på såsen. Strö den skurna ingefäran, chilin och salladslöken över fisken och häll på den heta oljan. Avsluta med att garnera med koriandern.
Servera med jasminris och gott sällskap.
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM MAT & DRYCK
Shahi paneer – kungligt gott
1 h
”När jag lagar mat är jag väldigt snäll mot mig själv”
Raviloi all’uovo – Lotta Lundgrens recept
1 h 30 min
Pumpasoppa med slövispad vitlöksgrädde
Halloumistroganoff med grillad paprika
Ostron på tre sätt
30 min
Halstrade havskräftor med citrongräs lök och brynt smör
Citrusbakad harissalax
1 h 15 min
Sveriges godaste macka
Stekt ankbröst med äppelsås och stekt endiv
Koka ris – så blir det helt perfekt
25 min
Pasta med lövbiff i krämig sås
30 min
Ugnsbakad lax med tomatbulgur
35 min
Radjama från Kashmir
40 min
Potatismos med brynt smör
30 min
Refried beans med mangosalsa och fetaost
40 min
Pärlcouscous med aubergine
30 min
Bao med sesamportabello
45 min
Burrata, jalapeños, stekt panko, lime och brynt smör
25 min
Lax i krämig saffranssås
30 min
Bulgogi – så gör du den goda koreanska färsrätten
30 min
Wonton – soppa med svampfyllda knyten
40 min
Larb med vegofärs
15 min
Bangbang ji si
Shahi paneer – kungligt gott
1 h
”När jag lagar mat är jag väldigt snäll mot mig själv”
Raviloi all’uovo – Lotta Lundgrens recept
1 h 30 min
Pumpasoppa med slövispad vitlöksgrädde
Halloumistroganoff med grillad paprika
Ostron på tre sätt
30 min
Halstrade havskräftor med citrongräs lök och brynt smör
Citrusbakad harissalax
1 h 15 min
Sveriges godaste macka
Stekt ankbröst med äppelsås och stekt endiv
Koka ris – så blir det helt perfekt
25 min
Pasta med lövbiff i krämig sås
30 min
Ugnsbakad lax med tomatbulgur
35 min
Radjama från Kashmir
40 min
Potatismos med brynt smör
30 min
Refried beans med mangosalsa och fetaost
40 min
Pärlcouscous med aubergine
30 min
Bao med sesamportabello
45 min
Burrata, jalapeños, stekt panko, lime och brynt smör
25 min
Lax i krämig saffranssås
30 min
Bulgogi – så gör du den goda koreanska färsrätten
30 min
Wonton – soppa med svampfyllda knyten
40 min
Larb med vegofärs
15 min