Baka som i Hela Sverige bakar
Uppdaterad:
Hela Sverige bakar
I tisdags stod cupcakes och toscakaka på menyn i populära programmet Hela Sverige bakar.
Att baka kan vara trixigare än man tror, särskilt under tidspress.
Här är bästa recepten till dig som vill baka hemma i lugn och ro.
I andra avsnittet av Hela Sverige bakar fick deltagarna kämpa på med ett populärt amerikanskt bakverk och en klassisk svensk kaka - nämligen cupcakes och toscakaka. Två olika, men supergoda bakverk båda två.
Cupcakes
En cupcake består av en muffin som toppas med härlig frosting. Det finns alla möjligheter att använda sin kreativa sida - både när det kommer till smaksättning och dekoration.
Men att få till en bra bakad kaka och en fin fluffig frosting kan vara svårare än man tror, särskilt om man har ont om tid. För att deltagarnas cupcakes skulle godkännas skulle de ha rätt storlek, vara bra smaksatta i både kaka och frosting och vara fint dekorerade.
”Juryn kommer nog ha blandade åsikter om mitt reslutat. Det är katastrof”, oroade sig deltagaren Marcus Österström, i programmet.
Toscakaka
Toscakakan, eller toscatårtan, blev populär i Sverige redan på 1930-talet och består av en mjuk kaka täckt med knäckig mandelglasyr. Nu finns massvis med olika varianter, alltifrån toscamazariner, kokostosca och toscakaka med choklad. Deltagarna i Hela Sverige bakar fick sätta sin egen prägel på kakan genom att fritt välja mellan nötter, frön eller skal. Många experimenterade med olika nötblandningar. Deltagarna var peppade på att baka den klassiska kakan.
”Jag älskar toscakaka, det är bland det godaste jag vet”, säger deltagaren Johanna Bergström, i programmet.
Birgitta Rasmusson och Johan Sörberg berättade i programmet att tricket för att toppingen ska fördelas jämnt är att grädda kakan en stund så att den stelnar på toppen och sedan fördela toscasmeten försiktigt över hela kakan - lägg lite i kanterna och lite i mitten innan du brer på resten. Lägger du all smet i mitten kommer den sjunka ner i kakan. Ett bra knep är också att hacka nötterna för att smeten ska gräddas jämnt.
”Har man mycket tosca och hela nötter blir den inte klar”, säger Johan Sörberg i programmet.
Baka hemma
Vill du baka cupcakes eller toscakaka kan du göra det i lugn och ro hemma - och förhoppningsvis få ett fantastiskt resultat. Här är våra bästa recept.
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM GODARE
Konditorns bästa tips för perfekt kladdkaka
Hela Sverige bakar – tunnbröd
Lyxiga kladdkakor med extra allt
Hela Sverige bakar - tarte tatin
Ladda för kanelbullens dag
Johanna Westmans bästa baktips
Allt du vill veta om semlor
Emma Brink Rasks bästa våffelrecept
Allt du behöver veta om mat från Mellanöstern
Baka semlor: Så här gör du
Fredrik Nylén bakar i regnbågens alla färger
Filip Poon: Så startar du en matkanal på Youtube
Enhörningstårta med vit choklad och passionsfrukt
Så lyckas du med långjäst bröd
Kommersiell text, innehåller annonslänkar
Böcker som kan förändra ditt liv: 7 tips
Allt du vill veta om tacos
Tareq bytte mat – slapp värk och trötthet
Vilt i frysen? Så lagar du perfekt stek och hittar bästa vinet
Martin Moses guide till den perfekta pluggen
Frukt och grönsaker – vilka är bäst för miljön?
Klimatforskaren: Vi måste agera snabbt och kraftfullt
Mattrenden alla pratar om: Rester!
Nya topplistan: Här är svenskarnas favoriter
Hela Sverige bakar - småkakor
Konditorns bästa tips för perfekt kladdkaka
Hela Sverige bakar – tunnbröd
Lyxiga kladdkakor med extra allt
Hela Sverige bakar - tarte tatin
Ladda för kanelbullens dag
Johanna Westmans bästa baktips
Allt du vill veta om semlor
Emma Brink Rasks bästa våffelrecept
Allt du behöver veta om mat från Mellanöstern
Baka semlor: Så här gör du
Fredrik Nylén bakar i regnbågens alla färger
Filip Poon: Så startar du en matkanal på Youtube
Enhörningstårta med vit choklad och passionsfrukt
Så lyckas du med långjäst bröd
Kommersiell text, innehåller annonslänkar