Baka som i Hela Sverige bakar

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: TV4
Johanna Bergström och Tilde de Paula

Hela Sverige bakar

I tisdags stod cupcakes och toscakaka på menyn i populära programmet Hela Sverige bakar.
Att baka kan vara trixigare än man tror, särskilt under tidspress.
Här är bästa recepten till dig som vill baka hemma i lugn och ro.

I andra avsnittet av Hela Sverige bakar fick deltagarna kämpa på med ett populärt amerikanskt bakverk och en klassisk svensk kaka - nämligen cupcakes och toscakaka. Två olika, men supergoda bakverk båda två.

Cupcakes

En cupcake består av en muffin som toppas med härlig frosting. Det finns alla möjligheter att använda sin kreativa sida - både när det kommer till smaksättning och dekoration.

Men att få till en bra bakad kaka och en fin fluffig frosting kan vara svårare än man tror, särskilt om man har ont om tid. För att deltagarnas cupcakes skulle godkännas skulle de ha rätt storlek, vara bra smaksatta i både kaka och frosting och vara fint dekorerade.

”Juryn kommer nog ha blandade åsikter om mitt reslutat. Det är katastrof”, oroade sig deltagaren Marcus Österström, i programmet.

Toscakaka

Toscakakan, eller toscatårtan, blev populär i Sverige redan på 1930-talet och består av en mjuk kaka täckt med knäckig mandelglasyr. Nu finns massvis med olika varianter, alltifrån toscamazariner, kokostosca och toscakaka med choklad. Deltagarna i Hela Sverige bakar fick sätta sin egen prägel på kakan genom att fritt välja mellan nötter, frön eller skal. Många experimenterade med olika nötblandningar. Deltagarna var peppade på att baka den klassiska kakan.

”Jag älskar toscakaka, det är bland det godaste jag vet”, säger deltagaren Johanna Bergström, i programmet.

Birgitta Rasmusson och Johan Sörberg berättade i programmet att tricket för att toppingen ska fördelas jämnt är att grädda kakan en stund så att den stelnar på toppen och sedan fördela toscasmeten försiktigt över hela kakan - lägg lite i kanterna och lite i mitten innan du brer på resten. Lägger du all smet i mitten kommer den sjunka ner i kakan. Ett bra knep är också att hacka nötterna för att smeten ska gräddas jämnt.

”Har man mycket tosca och hela nötter blir den inte klar”, säger Johan Sörberg i programmet.

Baka hemma

Vill du baka cupcakes eller toscakaka kan du göra det i lugn och ro hemma - och förhoppningsvis få ett fantastiskt resultat. Här är våra bästa recept.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM GODARE