Foto: Ulrika Pousette
Värmande gulasch, billigt och gott.
Cheap och värmande gulasch
4,1 (29 röster)
MAT & DRYCK
Det här är en riktigt bra vinterrätt som bara blir godare om den får stå till sig en dag. I gulasch är det ofta färsk paprika, men eftersom paprikan inte är i säsong i januari har jag istället använt grillad. Belugalinser är för övrigt så gott att använda i en sådan här rätt, det blir perfekt tuggmotstånd.
Recepten är hämtade ur Hanna Olvenmarks ”Portionen under tian – 300 kronorsveckorna” (Ordfront). Receptfoto: Ulrika Pousette.
Lakto-vegetarisk. 0,4 kg CO2e/port.
Cheap och värmande gulasch
Ingredienser
- 250 g rotselleri
- 2 morötter
- 4 potatisar
- 1 grillad paprika, bit, inlagd
- 1 lök, gul
- 2 vitlöksklyftor
- 1 chili, röd
- 2 tsk rökt paprikapulver
- olja, att steka i
- 400 g krossade tomater
- 4 dl vatten, drygt
- 1 dl rött vin, t ex matlagningsvin
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 3 lagerblad
- 2 dl belugalinser, torkade
- 2 tsk timjan, torkad
- salt och svartpeppar
Vitlökssås
- 2 dl crème fraiche
- 1 vitlöksklyfta
- 2 msk frysta kryddor, t ex dill, persilja
- salt och svartpeppar
Gör så här
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM GODARE
Smakrik matlådan gjord på köttfärssås
30 min
Falsk bouillabaisse
45 min
Friterad kyckling med currykräm
1 h
Så tar du vara på resterna – goda recept
Dan dan-nudlar – streetfood från Sichuan
Broccolipaj med ädelost
1 h 30 min
Shakshuka med vegansk äggröra
Sväng ihop en värmande soppa
Jamie Oliver hakar på vegotrenden
Kålsoppa med persiljefrikadeller
1 h 30 min
Tröstsoppa som värmer hjärtat
45 min
Tarte flambée med fänkål och ricotta
Kokta pärlgryn med svamp, parmesan och grönsakscrudité
1 h
Värmande vego – Karoline Jönssons nya vegokokbok
Pasta med kassler och svamp
Vit chokladgratinerad ananas
30 min
”Det är galet att köpa fina produkter och kasta hälften”
Tareq Taylor: Så enkelt att laga gott av julens rester
Bästa lökpajen om du vill laga gott och billigt
50 min
Purjokräm med laxstrimlor och krutonger
45 min
Pad thai med tempeh – gott och glutenfritt
Grah – bönsoppa från Balkan
50 min
Griljerad rotselleri
2 h 20 min
Gulaschsoppa
Smakrik matlådan gjord på köttfärssås
30 min
Falsk bouillabaisse
45 min
Friterad kyckling med currykräm
1 h
Så tar du vara på resterna – goda recept
Dan dan-nudlar – streetfood från Sichuan
Broccolipaj med ädelost
1 h 30 min
Shakshuka med vegansk äggröra
Sväng ihop en värmande soppa
Jamie Oliver hakar på vegotrenden
Kålsoppa med persiljefrikadeller
1 h 30 min
Tröstsoppa som värmer hjärtat
45 min
Tarte flambée med fänkål och ricotta
Kokta pärlgryn med svamp, parmesan och grönsakscrudité
1 h
Värmande vego – Karoline Jönssons nya vegokokbok
Pasta med kassler och svamp
Vit chokladgratinerad ananas
30 min
”Det är galet att köpa fina produkter och kasta hälften”
Tareq Taylor: Så enkelt att laga gott av julens rester
Bästa lökpajen om du vill laga gott och billigt
50 min
Purjokräm med laxstrimlor och krutonger
45 min
Pad thai med tempeh – gott och glutenfritt
Grah – bönsoppa från Balkan
50 min
Griljerad rotselleri
2 h 20 min