Experten: Så räddar du maten i sommarvärmen

Av: 

Nina Kindbro

Marie-Louise Danielsson Tham är professor i livsmedelshygien.

Marie-Louise Danielsson Tham är professor i livsmedelshygien.

Foto: Thinkstock, Marcus Schiött

Mat

Smöret smälter på nolltid, brödet möglar och osten stelnar till oigenkännlighet i sommarhettan. Det är lätt hänt att maten blir förstörd när graderna stiger. Livsmedelsexperten Marie-Louise Danielsson Tham delar med sig av sina bästa tips som räddar din mat.

Marie-Louise Danielsson Tham är professor i livsmedelshygien och vet allt som är värt att veta om hur mat hanteras bäst så vi inte blir sjuka. Här är hennes bästa tips för att undvika att maten blir dålig i sommar.

– Ta gärna med kylväskan till affären men kontrollera först med en termometer hur kall den egentligen är. Jag kontrollerade min och det var 15 grader i den och det var lite väl varmt. När kylväskan blir gammal läcker de ofta kyla runt locket, säger Marie-Louise Danielsson Tham.

Om du storhandlar kan det vara en bra idé att dela upp maten mellan kyl och frys så att inte allt hamnar i kylen.

– Dela upp maten och lägg det du inte ska äta samma dag i frysen, då kan du ändå ta del av butikernas extrapriser. Frysen är ännu viktigare att komma ihåg att använda när det är varmt.

Temperaturen i kylen kanske behöver justeras.

Foto: Thinkstock
Till shoppen

Kylskåpet ska vara inställt på 4–5 grader tipsar Marie-Louise Danielsson Tham, men på sommaren kan du behöva vrida ner kylan ytterligare något.

– Vi öppnar och stänger kylen oftare på sommaren för att till exempel dricka saft och då väller värmen in i kylskåpet.

Kylen är också bra att kontrollera med en termometer.

– Då vet du var i just ditt kylskåp det är kallast eller varmast så du kan lägga dina varor på rätt ställe, säger Marie-Louise Danielsson Tham.

Har något möglat så rekommenderar Marie-Louise Danielsson Tham att man slänger hela förpackningskärlet, även burken eller plastpåsen det förvaras i.

– Det är svårt att få det rent efter mögel och när man plockar ut det mögliga är det jättestor risk för spridning. Är det en antik karott kanske man inte vill kasta den men är det någorlunda överkomligt i pris så ska man slänga hela.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skaffa världens smartaste trådlösa stek- och grilltermometer på Cervera och få perfekt resultat varje gång

Cervera

Kylväskan får gärna följa med till affären och på picknicken.

Foto: Thinkstock

Expertens bästa tips för säker sommarmat

  1. Ta med kylväska till affären. Det kanske låter besvärligt men det är otroligt bra att kunna packa ner glass och köttfärs i en kall låda i stället för i ett solhett bagageutrymme. Målet är att matvarorna behåller i stort sett samma temperatur hela vägen hem.
  2. Handla mindre mängd och oftare än vanligt så minskar också risken för att maten hinner blir förstörd eftersom hållbarhetstiden kan förkortas i värmen. Behöver du handla mer åt gången kan du dela upp maten mellan kyl och frys.
  3. Packa in varorna i kyl och frys direkt när du kommer hem.
  4. Kylskåpet ska ställas in på 4–5 grader för att dina kylvaror ska hålla till sista förbrukningsdag. Kontrollera gärna med en termometer. I frysen ska det vara −18 grader. på sommaren vrid ner
  5. Har du ett gammalt kylskåp är det kallast längst ner och där kan du ställa känsliga varor. Nyare kylskåp har ofta en fläkt som fördelar kylan bra och det blir då kallt i hela kylen. Kontrollera gärna med en termometer.
  6. Hygien är alltid viktigt vid matlagning men extra viktigt när det är varmt och bakterierna gror. Tvätta händer och diska redskapen noga. Använd olika skärbrädor för grönsaker, bröd, kött och fisk. Köp olika färger så är det lättare att hålla reda på dem.
  7. Ta fram det du ska använda till matlagningen men ställ in det igen så fort du har tagit så mycket som du ska ha. Låt inget stå framme längre än nödvändigt. Öppna dock inte kyl och frys hela tiden så att du släpper ut kylan.
  8. En enkel regel att komma ihåg är att äta varm mat varm och kall mat kall. Annars har den stått framme för länge.
  9. Duka inte upp en buffé och undvik också att äta från bufféer om du äter på restaurang. Det är svårt att hålla rätt temperatur på maträtterna och det kan lätt bildas bakterier. Det kan också utgöra en smittorisk av sjukdomar.
  10. När det är varmt och fuktigt blir brödet lättare mögligt. Mögligt bröd ska slängas, det räcker inte att skära bort bara det som syns, mögelsporerna sprider sig över hela brödet och i värsta fall köket. En ost kan du däremot skära bort det mögliga men med bred marginal.
Publisert:

LÄS VIDARE

Bästa tipsen för sommarlunch och picknick

ÄMNEN I ARTIKELN

Mat

Buffé

Hygien

MER OM GODARE

Tonvis med bröd slängs – i onödan: ”Helt sjukt”

Matprofilernas bästa anti-svinn-tips

Så mycket mat häller vi ner i avloppet

Så lyckas du med långjäst bröd

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Pizzaugn: Bästa tipsen för att grilla pizza

Bästa tipsen för sommarlunch och picknick

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Grillmästarens bästa tips inför grillsäsongen

Matlagning med magi – enkla och goda smaker

Vitlökssill – enkel, krämig och god

15 min

Tareq bytte mat – slapp värk och trötthet

”Kom utanför den där bubblan med tio rätter”

Allt du behöver veta om det indiska köket

Så minskar du matsvinnet

Allt du behöver veta om mat från Mellanöstern

”Eat clean” – både hälsosamt och klimatsmart

Spenatpaj med lax och purjolök

1 h

Stark tillväxt för digitala matkassar

6 matprofiler: ”Det här är mina 3 måsten i matkassen”

Experterna: Det är för- och nackdelarna med e-handel

Recept som passar bra till valrysaren

”Det är galet att köpa fina produkter och kasta hälften”

Restaurangerna dukar upp julbord – även i år

Niklas Ekstedt: Det är en stor wow-upptäckt

Så beställer du julmaten online