Experten: Så räddar du maten i sommarvärmen

Publisert:

Smöret smälter på nolltid, brödet möglar och osten stelnar till oigenkännlighet i sommarhettan. Det är lätt hänt att maten blir förstörd när temperaturen stiger. Livsmedelsexperten Marie-Louise Danielsson Tham delar med sig av sina bästa tips som räddar din mat.

Marie-Louise Danielsson Tham är professor i livsmedelshygien och vet allt som är värt att veta om hur mat hanteras bäst så vi inte blir sjuka. Här är hennes bästa tips för att undvika att maten blir dålig i sommar.

Marie-Louise Danielsson Tham är professor i livsmedelshygien.

– Ta gärna med kylväskan till affären men kontrollera först med en termometer hur kall den egentligen är. Jag kontrollerade min och det var 15 grader i den och det var lite väl varmt. När kylväskan blir gammal läcker de ofta kyla runt locket, säger Marie-Louise Danielsson Tham.

Om du storhandlar kan det vara en bra idé att dela upp maten mellan kyl och frys så att inte allt hamnar i kylen.

– Dela upp maten och lägg det du inte ska äta samma dag i frysen, då kan du ändå ta del av butikernas extrapriser. Frysen är ännu viktigare att komma ihåg att använda när det är varmt.

Temperaturen i kylen kanske behöver justeras.

Kylskåpet ska vara inställt på 4–5 grader tipsar Marie-Louise Danielsson Tham, men på sommaren kan du behöva vrida ner kylan ytterligare något.

– Vi öppnar och stänger kylen oftare på sommaren för att till exempel dricka saft och då väller värmen in i kylskåpet.

Kylen är också bra att kontrollera med en termometer.

– Då vet du var i just ditt kylskåp det är kallast eller varmast så du kan lägga dina varor på rätt ställe, säger Marie-Louise Danielsson Tham.

Har något möglat så rekommenderar Marie-Louise Danielsson Tham att man slänger hela förpackningskärlet, även burken eller plastpåsen det förvaras i.

– Det är svårt att få det rent efter mögel och när man plockar ut det mögliga är det jättestor risk för spridning. Är det en antik karott kanske man inte vill kasta den men är det någorlunda överkomligt i pris så ska man slänga hela.

Kylväskan får gärna följa med till affären och på picknicken.

Expertens bästa tips för säker sommarmat

  1. Ta med kylväska till affären. Det kanske låter besvärligt men det är otroligt bra att kunna packa ner glass och köttfärs i en kall låda i stället för i ett solhett bagageutrymme. Målet är att matvarorna behåller i stort sett samma temperatur hela vägen hem.
  2. Handla mindre mängd och oftare än vanligt så minskar också risken för att maten hinner blir förstörd eftersom hållbarhetstiden kan förkortas i värmen. Behöver du handla mer åt gången kan du dela upp maten mellan kyl och frys.
  3. Packa in varorna i kyl och frys direkt när du kommer hem.
  4. Kylskåpet ska ställas in på 4–5 grader för att dina kylvaror ska hålla till sista förbrukningsdag, men på sommaren kan du behöva vrida ner kylan ytterligare något. Kontrollera gärna med en termometer. I frysen ska det vara −18 grader.
  5. Har du ett gammalt kylskåp är det kallast längst ner och där kan du ställa känsliga varor. Nyare kylskåp har ofta en fläkt som fördelar kylan bra och det blir då kallt i hela kylen. Kontrollera gärna med en termometer.
  6. Hygien är alltid viktigt vid matlagning men extra viktigt när det är varmt och bakterierna gror. Tvätta händer och diska redskapen noga. Använd olika skärbrädor för grönsaker, bröd, kött och fisk. Köp olika färger så är det lättare att hålla reda på dem.
  7. Ta fram det du ska använda till matlagningen men ställ in det igen så fort du har tagit så mycket som du ska ha. Låt inget stå framme längre än nödvändigt. Öppna dock inte kyl och frys hela tiden så att du släpper ut kylan.
  8. En enkel regel att komma ihåg är att äta varm mat varm och kall mat kall. Annars har den stått framme för länge.
  9. Duka inte upp en buffé och undvik också att äta från bufféer om du äter på restaurang. Det är svårt att hålla rätt temperatur på maträtterna och det kan lätt bildas bakterier. Det kan också utgöra en smittorisk av sjukdomar.
  10. När det är varmt och fuktigt blir brödet lättare mögligt. Mögligt bröd ska slängas, det räcker inte att skära bort bara det som syns, mögelsporerna sprider sig över hela brödet och i värsta fall köket. En ost kan du däremot skära bort det mögliga på, men med bred marginal.
Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.