Ta med känslan av skärgården hem

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-08-22

Bjud på sommarkänsla och plockmat

Ett skepp kommer lastat med vego.

”Roomservice” Frida Wanselius bjuder på skärgårdsfest med plockmat och kul dukningsdetaljer.

Det är flöten i glasen och vinbuteljerna har fått etiketter av sjökort. Frida Wanselius, inredare i tv-programmet ”Roomservice” tar ut svängarna när hon dukar till fest.

– Det är alltid kul med ett tema som man kan bygga på och det behövs inga krångliga grejer – snören, en planka att duka på, tejp och några kökshanddukar, säger hon.

Fiffar och fixar du så här även privat?

– Oh ja, det är ju buskul och gästerna uppskattar verkligen om man gjort dukningen lite personlig. Det ger något att prata om så att isen bryts.

Det blir vegomat på festen – är du vegetarian?

– Nej, men det är praktiskt. Då kan alla äta. Även inbitna köttälskare brukar ha svårt att upptäcka att min köttfärsröra är gjord på quorn.

Vad blir det annars för sommarmat hos dig?

– Det blir ofta något lättsamt som en stor sallad så här års. Gärna italienska smaker, citron, vitlök, olivolja och rosmarin – det är nog den här sommarens krydda för mig.

Och hur ser det ut hos familjen Wanselius – superpiffat?

– Nej, jag försöker hålla hemmet som en inredningsfri zon. Där finns en del rester från olika program och projekt jag gjort men jag rensar hårt. Regeln är en grej in, två grejor ut!

Jon Hansson

Recept: Frida Wanselius

Foto: Ulrika Ekblom, Emma Mattsson

Sjörövar-wraps

Passar lika bra som picknickmat. Går hem även hos de små och kan enkelt ätas med en hand.

10 miniwraps

Tid: 30 min

1 förpackning quornbitar

1 stor tärnad röd paprika

1 burk majs, 200 g

0,5 påse fajita kryddmix

Smör eller olja att steka i

Salt och peppar

8 mjuka majstortillor

Gör så här:

1. Fräs quornbitar i smör eller olja så att de får lite färg. Tillsätt kryddmix och vatten enligt förpackningens instruktioner och låt det koka ihop cirka 5 minuter.

2. Blanda i paprika och majs.

3. Lägg lite fyllning på varje tortilla och vik ihop till en wrap.

Tips! Om tortillan har en tendens att spricka kan du prova att mikra den i någon sekund innan du fyller den.

Fridas skeppar-pepparbiff med pestopotatissallad

4 portioner

Tid: 60 min

4 quorn pepparkryddad grillbiff

Pestopotatissallad:

1 kg tvättad färskpotatis

1 burk pesto

200 g fetaost

70 g rucola

250 g körsbärstomater

Salt och peppar

Bönsalladen:

2 burkar valfria bönor

1 finhackad rödlök

1 stor tärnad morot

1 hackat äpple

1 dl olivolja

2 tsk fransk senap

1 tsk pressad citron

1 tsk flytande honung

Gör så här:

1. Ugnsrosta potatisen på 220 grader tills den blivit mjuk och fått fin färg.

2. Blanda potatis med pesto, rucola och körsbärstomater. Smula över fetaosten och smaka av med salt och peppar.

3. Blanda bönor, rödlök, morot och äpple i en stor skål.

4. Blanda olivolja, senap, citron, honung, salt och peppar och häll den såsen över bönorna.

5. Grilla biffen på medelhög värme.

6. Servera gärna med ett gott bröd.

Seglarmeze

Fungerar lika bra i kajutan som på landbacken.

4 portioner

Tid: 40 min

1 förpackning quornfärs

1 msk olivolja

2 msk malen spiskummin

1 msk malen koriander

2 tsk malen kanel

1 krm malen chilipeppar

2 hackade vitlöksklyftor

3 dl kyckling- eller grönsaksbuljong

1–2 tärnade sharonfrukter

1 dl valnötter

Färsk koriander, chili och granatäppelklyftor till dekoration

Salt och peppar

Gör så här:

1. Fräs olivolja, spiskummin, koriander, kanel, chilipeppar och vitlök i en stekpanna.

2. Tillsätt quornfärs och låt steka på medelvärme tills färsen fått fin färg.

3. Häll över buljongen och låt det koka ihop ett par minuter.

4. Blanda i sharonfrukter och valnötter, och smaka av med salt och peppar.

5. Strö över färsk koriander, chili och granatäppelklyftor vid servering och avnjut gärna rätten tillsammans med olika färdiga tillbehör som hummus, baba ganoush, oliver, pitabröd och grönsaker.

Fixa skärgårdsstilen

Det nappar i glaset. Flöten är väldigt mycket skärgård. (Tips: Lyft ur flötet när du ska dricka.)

Klipp ett sjökort i lagom stora bitar och klistra på vinflaskorna så får de ett både personligt och nautiskt stuk.

Eller lägg ut ett sjökort som duk.

Fixa till världens mest flexibla buffébord. Skaffa en rejäl planka och lägg den över ett par bockar eller barstolar och duka upp din buffé på den. Lätt att flytta runt och mycket originellt.

Sätt upp flaggspel i träden.

Sätt upp lyktor i träden och på marken. Mysigt.

Plocka drivved och vackra stenar. Håller duken på plats och kan fungera som underlägg till sillburkar och varma byttor.

Använd kökshanddukar som servetter. Bunta ihop med kniv och gaffel med hjälp av en tamp så får var och en sitt personliga kit. Namnge med ”matchande” rustika papplappar.

Fler festtips

Gör det enkelt. För dig själv. Det viktigaste är att du tar hand om gästerna så att de känner sig sedda – inte att du fixar i köket eller med dukningen när de har kommit. Eller låt gästerna hjälpa till.

Plockmat är trevligt. Alla hittar något de gillar. Och så ser det generöst ut med många olika fat.

Variera höjden på det du ställer fram på buffetbordet. Låga saker fram, höga bak. Fat kan du ställa på upp och nedvända skålar om du vill få upp dem i höjd. Eller använd tårtfat med fot.

Använd det som är i säsong. Pynta med vinbärskvistar nu, ta vackra rönnbär senare i höst.

Rökelse kan skapa ett ”doftrum” på festen. Skapar stämning.

Strö ätbara blommor över maten. Vackert!

Ställ ut krukor med färska kryddor på borden. Doftar härligt och så får gästerna utöva självplock.

Vrid en handduk runt baguetterna så ser det genast lite jobbat ut.