Öl till kräftsivan – så väljer du rätt

Experten tipsar: Fem öl till kräftskivan

Publisert:
Lise Ljungman håller i ölprovningar och sitter i styrelsen i den ideella föreningen Ölgäris.

Till kräftskivan behövs öl som matchar de kraftiga och salta smakerna på bordet.

Här guidar Lise Ljungman till vilka ölsorter som passar bäst – och vilka du bör undvika.

Kräftor, ostar, pajer och och andra salta tillbehör får många att välja öl framför vin på kräftskivan. Saltet ökar suget efter något som är kallt, törstsläckande och lätt att fylla på glasen med.

– Man kan ju inte heller sticka under stolen att kräftskiva är en folkfest, och då känns det såklart mer passande att dricka öl. Plus att det också är en bra kombination till snapsen, säger Lise Ljungman som håller ölprovningar vid Nya Carnegiebryggeriet i Stockholm.

  • Hur väljer man öl till kräftskivan?

Eftersom många olika smaker brottas om uppmärksamhet på kräftskivan så kan man tänka på att hitta öl som matchar de kraftiga och salta smakerna.

– Man kan också dricka olika öl till olika tillbehör på bordet, en sort till de salta, dillsmakande kräftorna, en annan till västerbottenpajen och en tredje till vitlöksbrödet och aiolin, säger Lise.

Lageröl passar bra till kräftskivan.
  • Vilka ölsorter passar bäst till kräftor och andra skaldjur?

Många dricker lager till kräftskivan – ett utmärkt val i många fall. Men det finns också andra öl som smakar minst lika bra till kräftorna och till tillbehören.

– Om man vill dricka lager så rekommenderar jag en smakfullare variant som matchar kräftornas smakrika lag, gärna en ganska besk sådan då beskan förmildras i och med sältan.

En annan av Lises favoriter är tysk Hefeweissen vars jästiga karaktär gifter sig perfekt till kräftorna.

– Eller en belgisk Saison, en ljus kryddig nästan pepprig öl som passar fantastiskt bra till skaldjur, säger hon.

  • Någon ölsort man bör undvika?

– Jag skulle hålla mig borta från för tunga öl som kommer ta över skaldjurens smaker.

Söta imperial stouts är ett exempel där den rostad smaken från malten tar över dillsmaken och krockar med kräftans naturliga sötma. Andra öl att undvika är kraftigt välhumlade ipor och naturligt söta öl såsom Barley Wine, tillägger hon.

Schneider Weisse, Bedarö Bitter och Kellerbier.

Fem bästa ölen till kräftskivan

Lise Ljungman ger sina fem bästa öl-tips till kräftbordet.

  • Bohemia Saison 5,0% O/O
    Öl av stilen belgisk saison, en fruktig och kryddig öl som passar fint till kräftorna och andra skaldjur, pröva gärna saison till musslor.
  • Schneider Weisse 6,2%
    En tysk veteöl med allt vad det innebär! Jästig i smak och molning i utseende med en naturlig sötma vilket möter de salta tonerna väl på kräftskivan men som också fungerar bra till räkor och andra typer av skaldjur.
  • Bedarö Bitter 4,5% Nynäshamns Ångbryggeri
    En maltig, karamellig ale med fina sötare toner som drar åt honung och aprikos. Detta är en fin följeslagare på kräftskivan och en bra all-round-öl som passar till det mesta.
  • Kellerbier 5,9% Nya Carnegiebryggeriet.
    En smakrik, ljus och maltig lager som kommer passa utmärkt till kräftorna och snapsen! Lite kraftfullare på sina 5,9% vilket gör att den klarar av att matcha de kraftfullare salta smakerna från lagen till kräftorna och gifter sig bra tillsammans med dillen.
  • Calyptra 7,2% Snausarve Gårdsbryggeri
    Nu blir det lite tyngre öl till de tyngre smakerna, för att matcha smakerna till västerbottenpajen behövs en öl med lite mer smak. Calyptra är en belgisk blond ale med toner av bröd och honung som fungerar utmärkt till ost.

Calyptra och Bohemia Saison.

Alkoholfri öl till kräftskivan

Som alkoholfritt alternativ rekommenderar Lise ölen Brooklyn special effect 0,5 %. Det är en amber, karamellig lager med fruktiga humletoner som är en utmärkt matöl.

– Den mörkare kroppen och fruktiga humlen lyfter och balanserar de salta smakerna på kräftskivan och är en bra törstsläckare, säger hon.

Lise Ljungman

  • Ålder: 31
  • Yrke: Jobbar på Nya Carnegiebryggeriet i Stockholm. Sitter i styrelsen i den ideella föreningen Ölgäris.
  • Bor: I Stockholm
  • Favoritöl: Varje öl har sitt tillfälle. Men IPA är det jag dricker mest. Eller en smakrik lager.
  • Ser fram emot: Alla lokala öl-släpp som kommer i början av varje månad.
Lise jobbar på Nya Carnegiebryggeriet i Stockholm.
Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier. I vår går Elisa på en vinkurs i Rom. Genom flera personliga texter får läsarna följa med och lära allt från början: hur man skålar, smakar och njuter av vin som en riktig italienare.