Annelie Andersson: ”Bakningen ligger i mitt DNA”

Av: Nina Kindbro

Publicerad:
Annelie Andersson har fyllt sin bakbok med vackra bilder och goda bakverk.
Foto: Kate Gabor
Annelie Andersson har fyllt sin bakbok med vackra bilder och goda bakverk.

I vackra boken Blomster och bakverk förvandlas varje kaka, bröd eller paj till ett konstverk. Här får bakboksförfattaren Annelie Andersson utlopp för tre av sina stora intressen, bakning, blomsterpill och fotografering.
– Jag har lärt mig längs vägen och hittat min passion, säger Annelie Andersson.

Vilken fantastiskt vacker bok! Berätta, hur startade det här?

– Jag började använda Instagram runt 2013 för att följa de bloggare jag gillade. Jag tycket det var kul och började lägga upp egna bilder. Jag har alltid bakat mycket så jag la upp bilder på det jag bakade. Genast började folk fråga efter recept och undrade om jag inte kunde starta en blogg.

Annelie Andersson startade bloggen Blomster och bakverk och började blogga om bakning, blommor och trädgård. Hennes vackra bilder uppmärksammades av andra bloggare och flera olika magasin och allt började rulla på.

– Mitt intresse för fotografering har bara blivit större och större. Jag tycker om att komponera bilder och skapa stilleben.

Laddar ...

Blommor och växter från trädgården

Annelie plockar blommor och växter från trädgården och använder dem till sina bilder.

– Jag plockar isär dem och gör lite olika blomsterpill som jag kallar det, ibland torkar jag dem. Ormbunkar till exempel blir jättefina nu när de vissnar och krullar ihop sig så snyggt.

Annelie Andersson kommer från reklamvärlden där hon arbetat som operativ projektledare. I våras gick byrån hon arbetade på i konkurs i spåren av corona-pandemin.

– Jag har ingen utbildning inom bakning eller fotografering utan tycker bara att det är så himla roligt. Jag har lärt mig längs vägen och hittat min passion.

Under några år drev Annelie Andersson ett hemmabageri på fredagar då hon var ledig från sitt jobb på reklambyrån.

– Mina vänner tyckte att bakning var min grej och jag tycker ju att det är så roligt så jag ansökte hos kommunen om att få ha ett hemmabageri. Jag la ut vad jag hade bakat på en Facebooksida och så kunde folk handla.

Bageriet gick bra men intresset för fotografering och att sprida inspiration tog överhand.

Bakningen ligger i Annelies DNA

– Min inspiration till bakningen kommer från kvinnorna i mitt liv. Det är mamma, mormor och farmor. Men också min svärmor och hennes mamma har bakat jättemycket. Jag tror det ligger i mitt DNA. Jag samlar på kokböcker också så därifrån kommer så klart en hel del inspiration. Anna Bergenström är en av favoriterna, hon är fantastisk.

Det råder lite delade meningar om man ska mäta eller väga ingredienserna. Annelie Andersson väger helst men det har hon bara gjort de senaste åren.

– Jag började väga när jag började baka utan gluten. Jag hade inte gjort det tidigare men nu väger jag vid all bakning. Men jag anger både vikt och volym i recepten för jag vet att en del tycker det är krångligt men det blir ju mer exakt.

Annelie Andersson menar att när man bakar med vetemjöl är det enklare att känna när degen är färdig, det är bara att slänga i lite mer mjöl.

– Man ser glutentrådarna vilket man förstås inte gör om det är glutenfritt. Ska man experimentera och ersätta ingredienser så är det mycket lättare att väga eftersom det kan skilja rätt mycket volymmässigt.

Hösten är årets favorit

Boken Blomster och bakverk är uppdelad efter årstider och startar med höstens murriga färger.

– Hösten och sensommaren är min favoritårstid, det är fantastiskt med alla vackra färger och luften känns lite krispigare och klarare. Och så klart allt gott som finns att skörda nu och som man kan baka med. Det är så härligt.

Om gäster knackar på dörren bjuder Annelie Andersson gärna på något bakat efter säsong.

– Är det nu på hösten så blir det nog min päronpaj eller något med äpplen. Jag använder helst det som finns runtomkring mig .Och så älskar jag ju småkakor, det kan man alltid ha på lager.

Om du bara får baka ett bröd ur boken, vilket blir det då?

– Utan gluten så blir det mitt teffbröd. Med gluten så väljer jag något av de nattjästa bröden. Kanske frallorna, de är härliga.

Här nedan bjuder Annelie Andersson på recept ur sin nya bakbok.

Annelie Andersson

Bor: Åkersberga

Yrke: Tidigare operativ projektledare, receptkreatör, bakboksförfattare, fotograf

Aktuell med: Boken Blomster & bakverk

Instagram: @anneliesblomsterochbakverk

Blogg: blomsterochbakverk.se

Foto: Kate Gabor
Annelie Andersson med sin nya bakbok.

Annelie Andersson har skrivit, stylat, bakat och fotat sin nya bakbok Blomster och bakverk, Bladh och Bladh.

Laddar ...

Filmjölkslimpa

Ett lättbakat och gott bröd som passar utmärkt till både frukost, soppa eller buffé.

Foto: Annelie Andersson
Filmjölkslimpa med solroskärnor

Långjästa morotsfrallor

Småtrötta morötter får nytt liv i de här goda frallorna. Bröden håller sig bra i flera dagar tack vare den långa jästiden.

Foto: Annelie Andersson
Långjästa morotsfrallor

Lantbröd på råg

Saftigt och gott bröd där du gör en fördeg dagen innan du ska baka ut brödet.

Foto: Annelie Andersson
Lantbröd på råg

Päronpaj

Ta vara på höstens skörd och gör en lyxig och vacker paj med både kompott och skivad frukt.

Foto: Annelie Andersson
Päronpaj.

Hallonkladdkaka med lemon curd och maräng

Den vita kladdkakan toppas med syrlig lemon curd och söt maräng, perfekt med andra ord.

Foto: Annelie Andersson
Hallonkladdkaka med lemon curd och maräng
Laddar ...
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN