Tacomys med ”falsk” guacamole
30 min
Mexikansk mat
Den är Mexikos stolthet och Sveriges fredagsfavorit.
Tacosen är både himmelskt god, enkel att laga – och går att variera i oändlighet.
Här har vi samlat recept och tips för att bli proffs på den populära rätten.
Tacos är en riktig klassiker, men hur kom kom den till Sverige, vilka är originalingredienserna – och hur gör man den allra bästa guacamolen?
Här har vi samlat allt du behöver för att briljera runt taco-bordet.
Det finns delade meningar om tacosens egentliga ursprung, men de flesta är överrens om att den har sina rötter i Mexiko. Ordet tacos är ett samlingsnamn på det mexikanska sättet att äta olika maträtter i tortilla eller burrito- bröd gjorda på majs eller vetemjöl.
Det vi i Sverige kallar för taco är egentligen texmex – en blandning av olika matinfluenser från Texas och Mexiko.
Tex mex-produkter har funnits i Sverige sedan mitten av 80-talet, men då utan större succé.
1991 lanserade varumärket Santa Marias en rad texmex-produkter, efter att företagets VD Lars-Olof Mattson prövat tacos på en middag och blivit inspirerad. Men det var först i början av 2000-talet som tacosens riktiga glansdagar tog fart i Sverige.
I dag sägs det att svenskarna, tillsammans med norrmännen, äter mest tacos i Europa.
Tacos kan varieras i det oändliga med kött, fågel, fisk, skaldjur, vegofärs eller halloumi. Men de vanligaste tillbehören i svenska hem är kryddig köttfärs, strimlad sallad, färgglada grönsaker, stark sås, frisk gräddfil och guacamole.
Allt detta fyller man sedan i en tortilla, som är det mjuka brödet som används till tex mex-mat.
Originalmaten, om man ska göra det "på riktigt", innebär matlagning från grunden. Ofta används små, hemmagjorda tortillabröd som fylls med biff eller frijoles (bönröra), guacamole och syrad lök.
I norra Mexiko görs tortillas mestadels av mjöl, medan de i södra Mexiko vanligtvis görs av majs.
Andra typiska mexikanska tacos:
Enchiladas blir det när man lägger kött, ost, sås och tillbehör i ett mjukt tortillabröd, viker ihop eller rullar det och sedan gräddar det i ugnen.
Carnitas är en gryta gjord på fläsk som är lite av Mexikos nationalrätt. Köttet tillagas i minst fyra timmar och serveras oftast med färsk koriander, hackad lök, guacamole, salsa, tortillabröd och refried beans.
Taquitos är tortilla-rullar fyllda med stuvat fläskkött som sedan friteras. Till skillnad från enchiladas är Flautas hårda och frasiga.
Burritos görs av vetetortillas som man fyller med exempelvis bönor, kött och ris eller quinoa. Ordet betyder liten åsna på spanska.
En bra salsa är också A och O i det mexikanska köket. Här har vi listat några av mexikanernas favoriter:
Pico de gallo är en fräsch salsa som görs på tomater, koriander och lök.
Tomatillosalsan är lite mer spicy, då den förutom vitlök och tomatillos innehåller jalapeño.
Chipotlesalsan är härligt rökig och innehåller bland annat korianderfrön, rostad lök och rödvinsvinäger.
Mangosalsan är sötstark och är fantastisk god till tacos, pulled pork eller carnitas.
Guacamole är världens godaste avokadoröra som går snabbt att göra. Det är ett tillbehör som användes redan av aztekerna i Mexiko under 1600-talet.
Det traditionella grundreceptet innehåller endast mortlad avokado tillsammans med lite havssalt. I dag är det populärt att gå efter det här receptet:
Kärna och gröp ur valfri mängd avokado och mosa dem.
Finhacka chili och kärna ur och hacka tomat.
Tillsätt limesaft och chili i en skål med avokadon och tomaterna. Rör runt.
Riv ner vitlök och smaka av med salt och svartpeppar.
Hacka koriander fint, blanda efter smak och rör runt guacamolen med olivolja.
Ät och njut!
Att slänga ihop sin egen tacokrydda tar bara några minuter. Allt du behöver göra är att blanda de här ingredienserna i en burk och skaka om. Använd 1–2 msk av kryddblandning till 500 gram köttfärs.
2 tsk salt
2 tsk chilipulver
2 tsk lökpulver
2 tsk vitlökspulver
3 msk paprikapulver
1 msk spiskummin
2 msk oregano
2 krm cayennepeppar
Det finns många olika varianter på hemmagjorda tacosåser. Exempelvis kan du gör den här på gröna tomater, jalapeños, spiskummin och koriander.
Ja, här är Josefine Jonassons, dietist på Wellobes, tips på tacotillbehören som håller nere kaloriinnehållet.
Gurka, tomat, sallad, paprika, avokado, lök, svarta bönor och andra grönsaker
Köttfärs eller strimlad kycklingfilé med hemgjord tacokrydda
Tacosås och/eller gräddfil
Perfekt kombination för hela familjen.
Att fylla tortilla med stekt fisk, manogsalsa och cole slaw är oväntat gott. Ingen lär sakna köttfärsen eller guacamolen.
Om du vill lova lite och sedan drämma till med en riktig överleverans, bjud in till tacokväll och chocka dina gäster med denna krispiga festmåltid.
Precis som med tacos går det att variera fyllningen, här har vi använt kryddig kyckling.
Den här är en härlig vegetarisk tacos med smakrik salsa. Det perfekta sättet att förnya tacofredagen!
Här möts det asiatiska köket med det mexikanska och blir en variant med brynt tofu istället för kött.
Fyll dina tacos med en fräsch blandning av finhackade grönsaker och skalade räkor smaksatta med vinäger, lime och vitlök
30 min
15 min
25 min
25 min
25 min
1 h
30 min
20 min
10 min
40 min
1 h 10 min
15 min
20 min
30 min
15 min
10 min
30 min
50 min
10 min
5 min
5 min
30 min
15 min
25 min
25 min
25 min
1 h
30 min
20 min
10 min
40 min
1 h 10 min
15 min
20 min
30 min
15 min
10 min
30 min
50 min
10 min
5 min
5 min