Allt du vill veta om tacos

Så gör du din egen tacokrydda och sås

Publisert:
Klassiskt svensk tacos med köttfärs, mexikansk med frijoles eller en lite vågad variant med fisk?

Den är Mexikos stolthet och Sveriges fredagsfavorit. Tacos är en riktig klassiker, men hur kom kom den till Sverige, vilka är originalingredienserna – och hur gör man den allra bästa guacamolen?

Tacosen är både himmelskt god, enkel att laga – och går att variera i oändlighet.

Här har vi samlat recept och tips för att bli proffs på den populära rätten.

Var kommer tacos ifrån?

Det finns delade meningar om tacosens egentliga ursprung, men de flesta är överrens om att den har sina rötter i Mexiko. Ordet tacos är ett samlingsnamn på det mexikanska sättet att äta olika maträtter i tortilla eller burrito- bröd gjorda på majs eller vetemjöl.

Det vi i Sverige kallar för taco är egentligen texmex – en blandning av olika matinfluenser från Texas och Mexiko.

Tacos kan varieras i det oändliga med kött, fågel, fisk, skaldjur, vegofärs eller halloumi.

Hur kom den till Sverige?

Tex mex-produkter har funnits i Sverige sedan mitten av 80-talet, men då utan större succé.

1991 lanserade varumärket Santa Marias en rad texmex-produkter, efter att företagets VD Lars-Olof Mattson prövat tacos på en middag och blivit inspirerad. Men det var först i början av 2000-talet som tacosens riktiga glansdagar tog fart i Sverige.

I dag sägs det att svenskarna, tillsammans med norrmännen, äter mest tacos i Europa.

Vilka är de vanligaste ingredienserna i svensk tacos?

Tacos kan varieras i det oändliga med kött, fågel, fisk, skaldjur, vegofärs eller halloumi. Men de vanligaste tillbehören i svenska hem är kryddig köttfärs, strimlad sallad, färgglada grönsaker, stark sås, frisk gräddfil och guacamole.

Allt detta fyller man sedan i en tortilla, som är det mjuka brödet som används till tex mex-mat.

I norra Mexiko görs tortillas mestadels av mjöl, medan de i södra Mexiko vanligtvis görs av majs.

Hur gör man tacos i Mexiko?

Originalmaten, om man ska göra det "på riktigt", innebär matlagning från grunden. Ofta används små, hemmagjorda tortillabröd som fylls med biff eller frijoles (bönröra), guacamole och syrad lök.

I norra Mexiko görs tortillas mestadels av mjöl, medan de i södra Mexiko vanligtvis görs av majs.

Andra typiska mexikanska tacos:

  • Enchiladas blir det när man lägger kött, ost, sås och tillbehör i ett mjukt tortillabröd, viker ihop eller rullar det och sedan gräddar det i ugnen.
  • Carnitas är en gryta gjord på fläsk som är lite av Mexikos nationalrätt. Köttet tillagas i minst fyra timmar och serveras oftast med färsk koriander, hackad lök, guacamole, salsa, tortillabröd och refried beans.
  • Taquitos är tortilla-rullar fyllda med stuvat fläskkött som sedan friteras. Till skillnad från enchiladas är Flautas hårda och frasiga.
  • Burritos görs av vetetortillas som man fyller med exempelvis bönor, kött och ris eller quinoa. Ordet betyder liten åsna på spanska.

Vilken sås har man till tacos?

En bra salsa är också A och O i det mexikanska köket. Här har vi listat några av mexikanernas favoriter:

  1. Chipotlesalsan är härligt rökig och innehåller bland annat korianderfrön, rostad lök och rödvinsvinäger.
  2. Tomatillosalsan är lite mer spicy, då den förutom vitlök och tomatillos innehåller jalapeño.
  3. Mangosalsan är sötstark och är fantastisk god till tacos, pulled pork eller carnitas.
     

Och egen tacosås?

Tacosås på gröna tomater
(30)

Tacosås på gröna tomater

Guacamole med nachochips

Hur gör man guacamole?

Guacamole är världens godaste avokadoröra som går snabbt att göra. Det är ett tillbehör som användes redan av aztekerna i Mexiko under 1600-talet.

Bästa receptet på guacamole
(97)

Bästa receptet på guacamole

  • Kärna och gröp ur valfri mängd avokado och mosa dem.
  • Finhacka chili och kärna ur och hacka tomat.
  • Tillsätt limesaft och chili i en skål med avokadon och tomaterna. Rör runt.
  • Riv ner vitlök och smaka av med salt och svartpeppar.
  • Hacka koriander fint, blanda efter smak och rör runt guacamolen med olivolja.
  • Ät och njut!

Hur gör man egen tacokrydda?

Tacokrydda – så enkelt gör du en egen mix
(93)

Tacokrydda – så enkelt gör du en egen mix

  • 2 tsk salt
  • 2 tsk chilipulver
  • 2 tsk lökpulver
  • 2 tsk vitlökspulver
  • 3 msk paprikapulver
  • 1 msk spiskummin
  • 2 msk oregano
  • 2 krm cayennepeppar

Kan man göra tacosen lite nyttigare?

Ja addera mer nyttiga grönsaker eller gör tacotillbehören själv från grunden:

  • Gurka, tomat, sallad, paprika, avokado, lök, svarta bönor och andra grönsaker
  • Köttfärs eller strimlad kycklingfilé med hemgjord tacokrydda
  • Tacosås och/eller gräddfil

Vilka är de godaste tacorecepten?

Alla har sina egna favoriter till tacobordet, men vill du prova några andra varianter så har vi listat 7 goda tacos recept att testa:

Kycklingtacos med tomatsalsa och avokado
(9)

Kycklingtacos med tomatsalsa och avokado

Perfekt kombination för hela familjen.

Kycklingtacos med tomatsalsa och avokado.
Fish tacos – läckra smaker för alla åldrar
(81)

Fish tacos – läckra smaker för alla åldrar

Att fylla tortilla med stekt fisk, manogsalsa och cole slaw är oväntat gott. Ingen lär sakna köttfärsen eller guacamolen.

Fish taco med mangosalsa och cole slaw

3. Lyxtacos med friterade musslor

Om du vill lova lite och sedan drämma till med en riktig överleverans, bjud in till tacokväll och chocka dina gäster med denna krispiga festmåltid.

Lyxtacos med friterade musslor.
Taquitos – enkel och god variant på tacos
(190)

Taquitos – enkel och god variant på tacos

Precis som med tacos går det att variera fyllningen, här har vi använt kryddig kyckling.

Frasiga taquitos
Blomkålstacos med avokado-salsa
(5)

Blomkålstacos med avokado-salsa

Den här är en härlig vegetarisk tacos med smakrik salsa. Det perfekta sättet att förnya tacofredagen!

Vegetarisk tacos.
Fyll dina vegetariska tacos med tofu
(5)

Fyll dina vegetariska tacos med tofu

Här möts det asiatiska köket med det mexikanska och blir en variant med brynt tofu istället för kött.

Tacos med tofu.

7. Tacos med citrussmakande räkfyllning

Fyll dina tacos med en fräsch blandning av finhackade grönsaker och skalade räkor smaksatta med vinäger, lime och vitlök

Tacos med skalade räkor.
Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier. I vår går Elisa på en vinkurs i Rom. Genom flera personliga texter får läsarna följa med och lära allt från början: hur man skålar, smakar och njuter av vin som en riktig italienare.