Pastafabriken som gjort succé under pandemin

”Förra året hade vi 1 000 gäster på väntlistan”

Av: 

Lisa Nilsson

Krogliv

Pandemin blev ett hårt slag mot restaurangbranschen.

Men vissa krogar fick snarare en skjuts av pandemin.

– 2020 var vår bästa sommar hittills, säger Tilde Möller på Pastafabriken i Ingelstorp.

Strax utanför Ystad på Österlenslätten i Skåne ligger Pastafabriken. För Tilde Möller, en av delägarna till restaurangen, var förra sommaren en spirande tid.

En kontrast till vad många andra restaurangägare upplevde.

– Väldigt många landsbygdsställen fick ett uppsving förra året. En av anledningarna är så klart att covid ledde till mycket hemestrande, säger hon.

Branschtidningen Besöksliv rapporterade tidigare i år om ett förväntat högt besökstryck på Österlen. Något som Tilde redan har märkt av.

Pastasugna hemestrare har verkligen vallfärdardat till den något nya restaurangen på landet:

– Förra året hade vi rekord när 1 000 gäster stod på väntlistan. Det är galet.

Inne i Pastafabrikens butik kan man köpa med sig handgjord pasta hem.

Stora skillnader mellan stad och landsbygd

Hon äger restaurangen tillsammans med Per Söderberg och Pär Extor, som slog upp portarna 2018.

Krogen huserar inne i en gammal verkstadslokal som nu också är en fabrik för pastatillverkning – här är det hantverket som är i fokus.

– Tanken från början var att vi skulle producera pasta gjord på svenskt mjöl och komplettera vår tillverkning med en liten restaurang. Sen föll det sig väl så att restaurangen fort blev välbesökt.

Jobbluncher går förlorade

Förutom Pastafabriken driver trion även ett bageri i Ystad och vedugnspizzerian Hedvigsdal i Malmö saluhall. Och de har märkt stora skillnader mellan sina ställen:

– Skillnaden mellan pizzerian och Pastafabriken har varit jättestor, tyvärr har det inte kommit så mycket folk till saluhallen, säger Tilde Möller.

Tilde Möller äger tillsammans med Per Söderberg och Pär Extor Pastafabriken i Ingelstorp.
Sommaren 2020 var Pastafabrikens bästa sommar och väntlistan blev längre än vad ägarna hade kunnat föreställa sig.

Malmö saluhall ligger beläget bland mycket kontorsbyggnader mellan stadskärnan i Malmö och Norra hamnen. Och det är just jobbluncher som Hedvigsdal förlorat under pandemin.

– Många har ju jobbat hemma och går inte ut och käkar lunch. Sen kom restriktionen om att man bara fick sitta en person vid varje bord, det har verkligen varit en tung tid.

Lätt att driva ställe på Österlen

Trots vårens hårda restriktioner ser Tilde med tillförsikt på den kommande högsäsongen ute på Pastafabriken.

– Restriktionerna har varit hårdare än de förra året, som att bara ha ett sällskap på fyra personer vid ett bord. Det har verkligen varit ett bekymmer, men those days are gone!

Hemgjord pasta på svenskt mjöl lockar gäster till Pastafabriken.
I den gamla verkstadslokalen görs den numera handknuten pasta.

Tilde Möller tror att det kommer gå fortsatt bra för de som driver krog ute på landet och hon hoppas att de som valt att köpa hus i området stannar kvar även på vinterhalvåret. Vilket skulle kunna innebära att fler än bara Pastafabriken kan förlänga sin sommarsäsong, menar hon.

– Det har alltid varit väldigt lätt att driva ställen på Österlen under sommaren. Vinter och sommar är som natt och dag, det är väldigt stor skillnad att driva ett ställe här i november. Därför är det så kul att så många öppnar i den här regionen och att det är så många som dras hit.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skaffa världens smartaste trådlösa stek- och grilltermometer på Cervera och få perfekt resultat varje gång.

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Restaurangbranschen i kris – skriker efter personal

ÄMNEN I ARTIKELN

Krogliv

Mat

Coronaviruset

Pasta

Österlen

MER OM GODARE

Startade krog – dagen innan restriktionerna

Vännerna blev kvar på krogen under corona

Kulinarisk guide: Upptäck Skånes smultronställen

Pia driver krog i friggebod – fullbokat till september

Myllymäki plockar sin första Michelinstjärna

Skippade restaurangen – och blev klimatsmartare

Nya utmaningen: Råder stor personalbrist

Så får du jobb inom restaurangbranschen

Efter succén – nu drar stjärnkocken ny publik

Ny glans – eller stjärnfall för svenska krogar?

Guide till krogar på Gotland i sommar

”Jag är egentligen helt ointresserad av mat”

Här är alla finalister i Årets kock 2021

Nostalgitripp: Populäraste rätterna från förr

Gustav Leonhardt – tävlingslysten stjärnkock

En tacolasagne som förändrade Alexandras liv

Ögongodis för foodies – 7 matprogram du kan streama nu

England mot Italien på tallriken – vem vinner?

Klang Market – restaurangerna med ”fun dining”

Sushi sho – autentisk omakase i Vasastan

Mamma Mia! Han gör pizza som ett proffs

Ida Warg: ”Bästa restaurangen jag varit på”

Coop i Hälleforsnäs stängd – traktens enda butik

William Brittsjö – kocken som finner inspiration i det kulturella