Utan bin får vi ingen mat

”Att handla ekologiskt är det bästa du kan göra för att bevara bin” 

Publicerad 2022-06-01

Spagetti med köttfärsås...? Nej, utan bin kan tallriken bli tom.

Bin och andra pollinatörer är livsviktiga för att vi ska få mat. De små insekterna är dock utrotningshotade – men det går att vända trenden.

Här tipsar honungssommeliern Malin Landqvist om vad du kan göra för att rädda några bin.

”Bara genom att handla ekologiskt och äta varierat har du bidragit.”

Visst känns det som en självklarhet att kunna ta fram vilken kokbok som helst ur hyllan, slå upp ett smarrigt recept och åka till affären och handla hem de råvaror som behövs. Men den möjligheten kan du tacka bin och andra insekter för. Att de susar runt och pollinerar växter är en förutsättning för mycket av den mat vi äter. Enkelt uttryckt kan man säga att utan bin, ingen mat. Problemet är att bina är utrotningshotade. 

– I Sverige finns cirka 270 sorters bin, men enligt Naturskyddsföreningen är en tredjedel av alla vildbin hotade, säger kokboksförfattaren Malin Landqvist. 

Hon är en av de 31 kockar och matkreatörer som medverkar i kokboken ”Inga bin. Ingen mat” som KRAV ger ut inför biologiska mångfaldens dag den 22 maj. Det enda som är annorlunda med just denna kokbok är att recepten inte innehåller några ingredienser. 

– Vi vill att folk ska få upp ögonen för problemet och ta det på allvar, säger Malin Landqvist. 

Honungssommelier

Förutom att vara kokboksförfattare är Malin sedan något år tillbaka honungssommelier (enkelt förklarat; hon tittar, smakar och doftar på honung). Hon har därmed börjat intressera sig lite extra för bin och nyligen skaffat två bisamhällen.  

– De är väldigt balla små varelser. Bland annat håller de värmen åt varandra på vintern genom att turas om att skaka jättefort på sina vingmuskler. 

Överbefolkning, urbanisering, skogsskövling, och avsaknad av blomsterängar har gjort att bin och andra pollinatörer håller på att försvinna, liksom intensivt jordbruk och giftiga bekämpningsmedel

– Att handla ekologiskt och KRAV-odlat är därför något av det bästa du kan göra för att bevara bina. 

Handla ekologiskt

Ja, Malin, som länge varit engagerad i hållbarhetsfrågan och bland annat skrivit en kokbok tillsammans med klimatprofessorn Johan Rockström, menar att det absolut går att vända trenden.

– Äter vi varierat, så behöver vi odla mer varierat, och då får vi en större variation av pollinatörerna eftersom de gillar olika typer av blomväxter. 

Att handla ekologiskt och äta varierat är alltså sådant du kan bidra med i vardagen. Men du kan även göra saker i trädgården för att bin och insekter ska trivas bättre. 

– Låt en bit av din trädgård vara lite vildvuxen, så ska du se att bin och fjärilar snart börjar virvla runt där. Nu finns det till och med färdiga fröblandningar med blommor för nyttoinsekter. Fixa en liten ”skräphög” med kvistar, grenar, stockar och löv där insekterna trivs. Och istället för att köpa ett insektshotell kan du tvinna ihop några korta bitar bambu och hänga upp i äppelträdet eller på din balkong. Där gillar de att krypa in.  

Malin Landqvist är honungssommelier.

Malin Landqvist 

  • Ålder: 51. 
  • Familj: Man, två barn på 20 och 16, två katter och cirka 30 000 bin. 
  • Bor: Bromma. 
  • Gör: Kokboksförfattare och honungssommelier. 
För att på riktigt förklara bins betydelse saknar recepten ingredienser.

Visste du att… 

  • Även humlor är en sorts bin. 

Pollinering – så funkar det

  • För att det ska bli frukt och frön behöver växter befruktas, eller pollineras. Pollinering innebär att pollen flyttas från ståndare till pistill, inom samma blomma eller mellan olika blommor. Några blomväxter tar hjälp av vind eller vatten för att göra detta, men de flesta behöver hjälp från olika insekter. Mycket av maten som vi äter kommer från växter som pollineras av insekter. 
En matig japansk måltid..? Nej, utan bin kan vi bli utan sushi och okonomiyaki.

Värna den biologiska mångfalden när du handlar

Här är fem produkter som är extra viktiga att tänka till kring när du handlar. 

  1. Kaffe. Kaffe tillhör de grödor som är mest besprutade i världen. Om du väljer ekologiskt och KRAV-märkt kaffe har det odlats utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. Kaffe är insektspollinerat, så det är extra viktigt att det odlas utan bekämpningsmedel för binas och andra pollinatörers skull.
  2. Spannmål. Genom att byta mjölet till ekologiskt och KRAV-märkt bidrar du till en odling som gynnar blommande växter i åkerns utkanter och som skonar bin från bekämpningsmedel.
  3. Bananer. Bananer är en av världens mest odlade frukter. De flesta bananer odlas i Syd- och Centralamerika. Där används bekämpningsmedel som är förbjudna i Sverige och EU, till exempel klorpyrifos och karbofuran som båda är giftiga för bin. Därför är det viktigt att välja ekologiska och KRAV-märkta bananer.
  4. Kött och mejeri. KRAV-märkta kor ska gå ute och beta en längre period under året. Det innebär att betesmarkerna hålls öppna vilket ger mer mat och bättre livsmiljöer för bina. Naturbetesmarkerna är rika på blommande örter och för de mer specialiserade bina kan en specifik art vara livsviktig. Att betesmarker och ängar växer igen och försvinner är ett stort hot mot bina.
  5. Rapsolja. Av de insektspollinerade grödorna i Sverige är raps den absolut vanligaste. Raps är inte helt beroende av pollinering, men skörden blir större med hjälp av bina. För binas skull är det viktigt att välja ekologiska alternativ. 

Källa: KRAV och Naturskyddsföreningen

Bli en bi-bästis – 5 tips 

Läget är akut för bin och andra pollinatörer, men det här kan du göra för att hjälpa dem. 

  • Städa inte så noga. Lämna delar av din trädgård ofixad och lite ”skräpig” för att skapa en skyddad miljö för bina. 
  • Klipp inte gräsmattan så ofta. Maskrosor och tusenskönor är som godis för bina. 
  • Undvika bekämpningsmedel och användning av skadliga kemikalier i dina rabatter.
  • Plantera blommor bina gillar, exempelvis stor blåklocka, vitklöver, maskros, backtimjan, stockros, stäppsalvia, gurkört och rhododendron. 

Källa: Naturskyddsföreningen, WWF

  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?