Så blir gamla matklassiker barnens nya favoritmat

Publisert:
Hur får man barnen att äta mer vego? Ja, man behöver inte förändra allt på en gång, utan kan ta det steg för steg och laga några vegetariska rätter i veckan, eller ”smyga” in de gröna inslagen.

Hur får man barnen att äta mer vegetariskt? Jo, man serverar familjens favoriter i grön tappning, säger Tina Mejri, som här bjussar på sina bästa recept. 

– Det finns alltid små matvägrare, men de brukar protestera oavsett kost, så fortsätt att erbjuda grönt. Ge inte upp, utan låt det ta tid, säger Tina Mejri. säger hon.

Hur får man barnen att äta mer grönt? Ja, det är föräldrars vanligaste fråga vid matbordet. Och visst kan det vara en kamp, men det går att få såväl morötter som linser att slinka ner utan vare sig mutor eller hot, menar bloggaren och receptkreatören Tina Mejri. 

– Barn äter det du äter, så om du gör gröna inslag till en naturlig del av måltiden, så kommer barnen att vänja sig vid de smakerna. Och ja, det finns alltid små matvägrare, men de brukar protestera oavsett kost, så fortsätt att erbjuda grönt. Ge inte upp, utan låt det ta tid, säger Tina Mejri. 

Ja, allt går att förändra, annars skulle det inte finnas hopp för mänskligheten. Men om en förälder tycker att detta är en utmaning så ligger känslan i en själv, menar Tina Mejri. 

Du kan börja med att fylla ut köttfärsen med linser eller hackade grönsaker

– Om du tänker att du måste ta fajten, övertala och känner oro inför förändringen, rannsaka varför du vill att familjen äter mer grönt, och utforska vad du vill laga för typ av vegetarisk mat. När du själv är övertygad går det lättare att få med andra på tåget. 

Själv upptäckte Tina den vegetariska kosten tidigt, redan i 18-årsåldern, men har inte varit vegetarian till hundra procent hela tiden, utan har pendlat beroende på livssituation. Men när hennes barn blev lite större tröttnade hon på den vanliga vardagsmaten. 

– Jag ogillade att allt kretsade kring köttbiten på tallriken, så jag gick all in med det vegetariska och familjen fick bara hänga på. Det var en hel del gnissel vid vårt matbord också, men jag stod på mig, lät mig inspireras och började blogga. Och någonstans på vägen slutade det handla om det var vegetarisk mat eller inte. Så småningom älskade mina barn såväl linsfärssåsen som solrostacofärsen. 

Ja, man behöver inte förändra allt på en gång, utan kan ta det steg för steg och laga några vegetariska rätter i veckan, eller smyga in de gröna inslagen.

– Du måste inte hoppa från köttbullar direkt till vegobullar, utan sätt ribban på en rimlig nivå. Du kan börja med att fylla ut köttfärsen med linser, rårivna morötter eller lite hackade grönsaker – och till slut har du en helt grön ”köttbulle.” Du kan också svarva zucchini, ånga den, och blanda med den vanliga spagettin. Det är oftast mycket lättare att lägga till än att ta bort.

”Ha fantasi och gör maten mer lustfylld.”

En annan anledning till att ta det steg för steg är att du på så sätt låter magen vänja sig vid mer fibrer. 

– Annars kan magen slå bakut, svullna upp och bli gasig, och det är ofta då som folk säger att de inte tål grönsaker, men det är en övergångsfas och på andra sidan har du en gladare mage. För ja, en grön kost är hälsofrämjande på alla sätt.  

Tina Mejri uppmanar också föräldrar att använda fantasin, och göra det gröna lite skojigare. 

– En morot behöver inte rivas, utan ser roligare ut om den svarvas till långa spagetti. Du kan också smyga ner grönsaker i en smoothie, eller mixa ner spenat i pannkaksmeten och servera sköna, gröna plättar. Ha fantasi och gör maten lustfylld. 

Vegetariskt fredagsmys? – Barn äter det du äter, så om du gör gröna inslag till en naturlig del av måltiden, så kommer barnen att vänja sig vid de smakerna, säger Tina Mejri.

Tina Mejri

  • Ålder: 52.
  • Familj: Man och tre barn på 18, 21, 24 år. 
  • Bor: Enskede. 
  • Gör: Receptkreatör, bloggar på tinamejri.se och har cateringfirman The plant bakery.
Här är tre matklassiker som kan få barnen att gilla mer vegetariskt. Vego-tacos, smarta smoothies och pasta med tomatsås och smakrika bönbollar

10 tips för att få barnen att äta mer grönt 

  1. Väck nyfikenheten. Ta med dig barnen till bondens marknad eller en botanisk trädgård, och låt dem se hur grönsaker växer och skördas. Eller ännu hellre; odla tillsammans med barnet, låt hen vara med från sådd till skörd. 
  2. Börja smått. Byt ut delar av köttfärsen mot linser eller grönsaker, byt ut grädden mot havrebaserade alternativ, och så vidare. 
  3. Ha tålamod. Att en rätt inte går hem första gången är ingen big deal. Så kan det vara även med kött- och kycklingrätter. Ge inte upp, utan fortsätt på det gröna spåret. 
  4. Laga asiatiskt eller indiskt, där många rätter redan är vegetariska. 
  5. Gör egna chips. Hyvla sötpotatis, rödbeta och gulbeta och rosta i ugnen till chips. Grönkålschips kan vara en härligt crunchig topping på maten.
  6. Välj ut en grönsak i månaden, en grönsak som är i säsong, och barnet lära känna den i några veckor. Servera som rå i en råkost, ångad som tillbehör, ugnsstekt med kryddor, och som råvara i en gryta, vegobiff eller gratäng. Beroende på hur grönsaken serveras ändrar den smak och konsistens. Hur gillar just ditt barn den här grönsaken? 
  7. Servera skojiga saker. Gör exempelvis en paprikabåt och fyll den med en röra som du vill introducera till ditt barn. Eller lägg en bönröra, yoghurt och tahini i botten på en glasburk, och plantera grönsaksstavar däri, som barnen kan äta till mellanmål eller strax innan middag. 
  8. Servera en smoothie. Ånga blomkål och frys. Perfekt att ha som bas i en svalkande smoothie. 
  9. Rulla mumsbollar. Blanda bönor eller avokado i chokladbollar. 
  10. Gör en ljuvligt god nicecream. Mixa frysta, mogna bananslantar med andra bär och en skvätt soja- eller havremjölk till en nyttigare, supergod glass! 
Så blir gamla matklassiker barnens nya favoritmat
  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?