Så blir brödet saftigt, gott och klimatsmart

Baka bröd med grönsaker och slipp matsvinn

Publisert:
– Det är perfekt att slänga ner en skrumpen morot eller några överblivna kokta potatisar i degen. Så gjorde man förr i tiden, och svinntänket börjar komma tillbaka, vilket är bra, säger Lina Wallentinson. T h morotsfrallor.

Man borde äta mer frukt och grönt. Känns tankarna igen?

Lina Wallentinson har en fantastisk lösning på problemen: Baka in dem i bröd, och få i dig grönsaker via frukostmackan. Dessutom är det svinn-smart!

Grönsaker kanske känns som en udda ingrediens vid bakning, men de kan verkligen pigga upp ett bröd. Och det kanske bästa med detta är att du får i dig grönsaker samtidigt som du klämmer mackor!

– De flesta av oss når inte upp till det halva kilo frukt och grönt som rekommenderas, och jag skulle ljuga om jag sa att det hela löser sig med grönsaker i bröd, men jag tänker att många bäckar små. En näve spenat eller rivna morötter i frukostfrallan eller kikärtor i tekakan gör sitt till, säger Lina Wallentinson, som skrivit boken ”Baka med grönsaker.”

Bönor och ärtor

Idén till det här kom sig av att hennes yngsta barn Olle visade sig vara något mer kinkig med mat än syskonen. Framförallt var han inte alls lika förtjust i Linas vegetariska rätter med bönor och linser som resten av familjen.

– Däremot gillade han mackor. Då mindes jag ett recept jag sett med vita bönor i bröd, och testade att baka det. Och Olle köpte frallorna rakt av! Det var en aha-upplevelse för mig, så jag började experimentera med andra bönor, ärtor och grönsaker också.

Hon säger att det är en njutning att baka med grönsaker.

– Rödbetor, spenat och sötpotatis kan göra degen chockrosa, illgrön eller härligt orange. Mycket av färgen försvinner i ugnen, men det gör bakningen roligare.

Minskar matsvinn

Men vissa grönsaker och rotfrukter fungerar bättre än andra.

– Dels finns det en balans hur mycket grönsaker man kan ha i. Kliver man över gränsen, så blir brödet tungt och kompakt. Dels så är vissa saker godare att ha i brödet än andra. Pumpa, potatis, spenat och rivna rotfrukter går bra, kål däremot har visat sig vara svårare. När kål värms upp får den en ganska stark doft, som inte riktigt passar i bröd.

Förutom färg och smak, som sötman från moroten och rödbetans och rotsellerins mustighet, så gör grönsakerna brödet saftigare. Dessutom kan det vara ett klimatsmart sätt att baka.

– Det är perfekt att slänga ner en skrumpen morot eller några överblivna kokta potatisar i degen. Så gjorde man förr i tiden, och svinntänket börjar komma tillbaka, vilket är bra.

Frys in och spara

Även när du pressar din morgonjuice, så kan du ta vara på resterna och ha i brödet.

– Det blir väldigt mycket rester när man juicear, och det känns hemskt att kasta allt. Släng inte renset, utan ha det i brödet, som därmed blir extra saftigt och gott. Och orkar du inte baka på studs så kan du frysa in renset och ha i degen nästa gång, tipsar Lina. Men en färskpressad juice, och ett nybakat bröd, hur härlig start på dagen är inte det?

Fyra grönsaksfavoriter att ha i bröd

  • Morot – min favorit, med sin pigga färg och milda smak. Moroten är billig och det är lätt att hitta svenska, ekologiska morötter året om.
  • Rödbeta –för dess fina färg. En svensk rotfrukt som kan användas till mycket.
  • Vita bönor – enkla att ha i degen. Gör brödet saftigare och ger lite bättre näringsinnehåll.
  • Kikärtor – har liknande funktion som vita bönor. Om du köper kikärtor på burk så kan du använda både kikärtorna och spadet = svinn-smart!
Bönbröd som du gör i långpannna.

Lina Wallentinson

  • Ålder: 49.
  • Familj: Sambon Henrik och barnen Malva, 19, Ellen, 11 och Olle, 9.
  • Bor: Bromma, i Stockholm.
  • Gör: Matskribent och kokboksförfattare och bagare.
  • Aktuell med: Boken ”Baka med grönsaker”.

Boosta frukosten med grönt – 7 tips

Här är tipsen som är bra för både hälsan och klimatet.

  1. Baka bröd med grönsaker. För färskt bröd varje morgon; frys in skivat bröd och frallor.  Enkelt att ta fram, och slänga i brödrosten eller ugnen.
  2. Sno ihop scones, och ha i lite grönsaker i degen. Till exempel fint riven sötpotatis som ger vackert gyllene färg.
  3. Grilla en macka. Min dotter Ellen gillar att grilla mackor i våffeljärnet, och lägga i grönsaker som tomat, ruccola och avokado.
  4. Stek sundare pannkakor. Mixa ihop en smet med havregryn istället för vetemjöl, och ha i lite bönor eller ärtor. De ärtiga pannkakorna kan säljas in som ”Hulken-pannkakor” till barnen.
  5. Mixa smoothie. Jag gör en stor sats smoothie några gånger i veckan, sedan är det bara att hälla upp till frukosten. Jag brukar slänga i de bär vi har i frysen, som svarta vinbär, björnbär och jordgubbar, och mixa med naturell yoghurt och lite äppelmust. Vill du så kan du även ha i en näve frysta ärtor eller lite spenat. Och har du ett övermoget päron så är det perfekt att söta smoothien med.
  6. Koka en morotskakegröt med rivna morötter, krydda med kardemumma, ingefära och kanel. Toppa med nötter, äpple och honung.
  7. Bråttom-omelett i mikron: Vispa ihop 2 ägg, 1msk vatten, salt och peppar i en stor kopp. Kör på full effekt i 1 min, rör om, kör 1 min till. Servera med grönt till.
Så blir brödet saftigt, gott och klimatsmart
  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?