Julfika med Andréa Brändström

Dela med dig av recept, bilder och idéer

Hur får man knäcken riktigt knäckig och kolan lagom seg? Och hur dekorerar man en jultårta?

Andréa Brändström – vinnare av ”Hela Sverige bakar”– svarade på läsarnas frågor.

Chatta med Andréa Brändström om julgodis.
Chatta med Andréa Brändström om julgodis.

När Andréa Brändström julbakar är det viktigaste att ha kul och inte stressa igenom baket. Njut och pausa då och då för lite glögg eller provsmak av deg, tipsar hon.

– Gör det till en mysig stund tillsammans med familjen eller med någon vän, eller testa att baka tillsammans digitalt i år.

  • Vad kommer du själv göra för bakverk till jul?

– I år blir det mycket julgodis som kolor i olika smaker och fudge, men också riktigt saftiga lussebullar med vanilj och mandelmassa.

Chatta om julbakning

I början av december chattade Andréa med läsare om julgodis och bakning, några av frågorna som kom in var:

  • Om man vill chocka släkten med något oväntat julgodis - vad ska man göra då?
  • Hur får man till riktigt bra kristyr till pepparkakshuset?
  • Måste man temperera chokladen när man gör praliner?
  • Hur gör man den perfekta pepparkakan?

Svaren - och mycket mer - hittar ni i chatten nedan.

Skriv inlägg
  • Andréa Brändström
    DELA
    TACK!

    Tusen tack för denna stund, kul med så många frågor! Hoppas ni fått svar på tal och är laddade för mycket julbak och fika framöver. Vill ni fråga något mer eller ta del av recept och inspiration hittar ni mig på instagram @andreabrandstrom

    God jul!

  • Hej! Har du något tips på hur man bäst tinar lussebullar från frysen utan att de blir torra?

    AnnaLena

    Hej! Antingen ta fram dem i tid så de får tina av sig självt eller försiktigt försiktigt på defrost i mikron. Jag brukar baka mina lussebullar och vanliga bullar på kall degvätska och styckfrysa dem när de jäst klart. Så tar jag bara upp så många jag vill ha till fikat ungefär 15 min innan de ska in i ugnen och gräddar dem något längre än vanligt. Smidigt sätt att ha nygräddade bullar till fikat :)

    Andréa Brändström
  • Radiokaka ett måste vid jul 🇸🇪❤️🇦🇱

    Blerim Ademi

    Ja det är ju så gott!

    Andréa Brändström
  • Hur får man till riktigt bra kristyr till pepparkakshuset?

    Rogert

    Det finns så många olika varianter och olika sätt man vill ha det på! Jag har ofta två olika varianter, en lite "lösare" variant som är mer lik en royal icing man använder till amerikanska kakor. Den är bra att använda när man ska skriva något eller bara dekorera vanliga pepparkakor. Annars kan man göra en variant där man vispar upp äggvitan fluffigt med florsockret till en maräng! Den blir ju lite tjockare och fastare :)

    Andréa Brändström
  • Hej hopp! Är det fusk att doppa färdigt godis i choklad? He he, typ Gröna kulor!

    genvägar

    Haha! Nej det är klart det inte är fusk :)

    Andréa Brändström

Fakta: Andréa Brändström

Andréa vann ”Hela Sverige bakar” 2017 och är nu aktuell med serien “Festligare fika” på tv-kanalen Godare.

– Det är verkligen en dröm som går i uppfyllelse, att få spela in mitt eget bakprogram! Programmen är för alla, jag visar mina bästa tips och trix för hur man gör sitt fika lite festligare med rolig dekoration, säger hon.

Programmet finns i två säsonger och snart släpps de två sista avsnitten av säsong två.

Godare ser du på Telenor, Com Hem, Canal Digital, Ownit, Viasat och Aftonbladet (utvalda program).

Andréa vann ”Hela Sverige bakar” 2017.
Andréa vann ”Hela Sverige bakar” 2017.
Publisert:

LÄS VIDARE