expand-left
helskärm Fina musslor med pasta och krämig blandning. Foto: Anna Huerta Paolos pasta med musslor – I Sverige har vi väldigt fina musslor som vi använder alldeles för lite i vår matlagning. Här kommer en elegant pastarätt som är lite extra spännande tack vare den krämiga blandningen av bland annat mandel, vitlök och persilja, tipsar Paolo Roberto.
Recept ur boken Paolo Robertos italienska kök - mat från gudarnas stig (Bonnier Fakta) Foto: Anna Huerta.
Pasta med musslor clock 35 min
1 portion 2 portioner 3 portioner 4 portioner 5 portioner 6 portioner 8 portioner 10 portioner 12 portioner
Ingredienser 1 kg färska blåmusslor 0.5 l vatten 1 dl torrt vitt vin 2 stjälkar persilja 3 vitlöksklyfta, lätt krossade 1 nypa svartpeppar 3 skiva lantbröd olivolja 1 vitlöksklyfta, hackad 1 dl sötmandel, hackad 0.5 dl persilja, finhackad (att garnera med) 400 g mezzi paccheri Gör så här Kontrollera att alla musslor är stängda. Knacka försiktigt öppna musslor mot köksbänken och kasta bort dem som då inte sluter sig. Kasta även de musslor som är trasiga. Borsta eller skrapa musslorna rena under rinnande kallt vatten, och dra bort skäggtömmarna. Blanda vatten, vin, persiljestjälkar, vitlöksklyftor och peppar i en stor kastrull och låt blandningen koka i 3 minuter. Lägg i musslorna och låt dem sjuda under lock i cirka 3 minuter. Placera ett durkslag över en skål. Ta upp musslorna med en hålslev och lägg över dem i durkslaget för att rinna av. Ställ åt sidan, men kasta de musslor som inte har öppnats. Sila musselspa - det genom en finmaskig sil. Ta ut musslorna ur skalen, men spara några till garnering. Lägg brödskivorna på ett fat och skeda över musselspad – de ska inte bli blöta, utan endast lätt fuktiga. Låt stå i 2 minuter och dela sedan brödet i bitar. Värm olivolja i en stor stekpanna, lägg i vitlök, mandel och bröd och låt fräsa i 4–5 minuter. Häll över allt - sammans i en skål och mixa ihop lite grovt med en stavmixer. Späd med lite olivolja och musselspad (spara resten av spadet till pastakoket) till en krämig blandning. Häll tillbaka blandningen i pannan och tillsätt persilja och musslor. Rör om försiktigt. Koka upp lättsaltat vatten blandat med musselspad i en stor kastrull. Lägg ner pastan och koka den al dente. Häll av vattnet och för över pastan till stekpannan. Blanda noga, men försiktigt så att musslorna förblir hela. Garnera med persilja och musslorna i skal. ”I Sverige har vi väldigt fina musslor som vi använder alldeles för lite i vår matlagning. Här kommer en elegant pastarätt som är lite extra spännande tack vare den krämiga blandningen av bland annat mandel, vitlök och persilja.”