Fem bästa chardonnay-vinerna just nu

Publisert:

Chardonnay är en av världens mest odlade druva. Här tipsar sommelieren Sarah Lindstrand Mboge om fem riktigt goda chardonnay-viner.

”Det här passar toppen i vårvärmen med en fräsch melon- och fetaostsallad”, skriver hon om ett av vinerna.

Från Frankrike till Kina hittar man den gröna druvan chardonnay som ofta beskrivs som ett vitt papper – den uttrycker sig olika beroende på var den odlas och hur vinmakningen sker.

Här är några tips på riktigt goda viner gjorda av druvan chardonnay.

Chardonnay.

Petit Chablis Saint Claire

J M Brocard 2020

Petit (lilla) Chablis kommer förenklat från vingårdar som inte har samma solexponering och jordmån som Chablis vanligtvis har. Druvan är fortfarande chardonnay och vinerna tenderar att vara något högre i syra.

  • Drick till: Det här är ett fräscht sommarvin med härlig syra som passar toppen skaldjur.
  • Finns på: Systembolaget, nr. 5588 159 kr
Petit Chablis Saint Claire

Bouchard Aîné et Flis

Chardonnay 2020

Att det står chardonnay på ett vin från Frankrike hör inte till det vanliga, men inga regler utan undantag. Det här vinet upplevs som grönt och krispigt på näsan. Ett härligt och okomplicerat vin till ett pangpris.

  • Drick till: Plockmat.
  • Finns på: Systembolaget, nr. 82534, 89 kr
Bouchard Aîné et Flis  2020

Last Warrior White Blend

Silver Heights Vineyard, 2020
Vin från Kina? Javisst! Här är det både chardonnay och Italian riesling, men mestadels chardonnay. Ett friskt, fräscht och precist vin med en tydlig syra och uttrycksfull doft.

  • Drick till: Passar toppen i vårvärmen på balkongen med en fräsch melon och fetaostsallad.
  • Finns på: bland annat winefinder.com, 179 kr
Last Warrior White Blend

Glen Ellen

Chardonnay Reserve, 2020

Tankarna går till färgen gult när man sniffar på det här vinet. Amerikaner älskar sin chardonnay och gör den i varierande stilar, men det finns nästan alltid tydliga toner av ek i vinmakningen. Det är mycket vin med en lätt syra som väger upp i slutet.

  • Drick till: Den här generösa chardonnayen passar bra ihop med kyckling eller smörbakad kål.
  • Finns på: Systembolaget, nr. 7046, 79 kr
Chardonnay Reserve

Gusbourne Estate

Blanc de Blancs, 2016

I södra England är det samma jordmån som i Champagne, därför är det väldigt tacksamt att odla samma druvor - och göra mousserande vin. Det här är ett mousserande med finstämda bubblor, skarp syra och härlig komplexitet.

  • Passar till: Funkar utmärkt att dricka som aperitif eller till ostron.
  • Finns på: Systembolagets Beställningssortiment, nr 83671, 515 kr
Gusbourne Estate

Lär dig allt om vin med Godares vinskola

Vill du lära dig ännu mer om vin? Missa inte Godares Vinskola, där Sarah guidar till allt du behöver veta för att hitta rätt på vinhyllan.

  1. Så smakar man vin på rätt sätt. Hur smakar ett defekt vin? Hur mörkt ska ett gammalt vin vara? Här visar vi hur man enkelt smakar av vin för bästa upplevelsen.
  2. Dekantera och lufta vin – så gör du. Vin som luftas och dekanteras blir både mjukare, får mer doft – och bättre smak.
  3. Så öppnar du en flaska bubbel. Brukar du bara poppa flaskan? Gör inte det! Då försvinner bubblorna för snabbt. Här visar Sarah Sarah Lindstrand Mboge hur du istället ska göra.
  4. Hur mycket vin ska man hälla i glaset? En skvätt, hälften av glaset – eller generöst hela vägen upp? Beroende på hur mycket vin du häller i glaset, och vilket typ av glas du dricker ur så påverkas smaken och doften.
  5. Smakar vin med kork bättre än vin med skruvkork? Skruvkork, naturkork, kapsyl, glaskork eller diamkork. I det här avsnittet förklarar Sarah varför har olika viner olika typer av förslutningar?
  6. Allt du behöver veta om naturvin. Det trendiga naturvinet syns flitigt i Instagramflöden och vid middagsbjudningar. Men hur smakar vinet? Är det fritt från sulfiter? Och är det sant att man blir mindre bakfull på naturvin?
  7. Så väljer du rätt vin på restaurang. Vilket vin passar bäst till maten? Här berättar vi hur du ska göra för att få gott vin på restaurangen.
  8. Så läser du av vinetiketten. För att bli en skicklig vinkännare kan det vara bra att enkelt kunna läsa av vinetiketten. Vad betyder crianza? Vilket år plockades druvorna?
  9. Så mycket socker är det i champagne. I det här avsnittet av Vinskolan går Sarah igenom hur mycket socker det finns i olika sorters champagne.
  10. Så väljer du rätt glas till rätt vin. Stora glas till rödvin. Mindre kupor till vita varianter. Så långt är de flesta med. Men det finns otroligt mycket mer att lära sig om vinglas än så.
  11. Så kyler du flaskan snabbt. Många är vi som har stått med en flaska vin som vi vill servera kall NU. Nästa gång det händer kan du ta till något av de här knepen.
  12. Så öppnar du vinflaskan bäst. Vilken vinöppnare är bäst? I det här avsnittet visar Sarah hur man enklast öppnar vinflaskan – med eller utan öppnare.
Sarah Lindstrand Mboge

Sarah Lindstrand Mboge är sommelieren som vill flytta vinintresset från finrummen in till våra vardagsrum. Just nu utbildar hon sig till journalist vid Södertörns högskola. Sarah har jobbat på flera vinbarer både i Sverige och utomlands och syns nu i Godares ”Vinskola” där hon ger sina bästa råd för hur man dekanterar, lagrar – och väljer rätt rosé till sommarens grillkvällar. Sarah har dessutom full koll på restaurangscenen och tipsar gärna om stans bästa matpärlor.