Tre saker att tänka på när du väljer kött

Kocken Mattias Larsson visar i klippet

Publisert:

Marmorering, hängmörat och kött med ben. I första delen av Godares köttskola går vi igenom de tre viktigaste sakerna att känna till för att hitta det bästa köttet.
– Ju mer marmorering, desto godare kött, säger kocken Mattias Larsson i klippet.

Att stå i köttdisken och välja kött kan lätt bli överväldigande – det finns så mycket! Hur ser man att det är bra kvalité? Och vilket ger bästa smaken?

Det enklaste sättet att ta reda på det är att gå efter de här tre riktlinjerna:

  • Marmorering. Har köttet mycket insprängt fett? Bra – det gör det godare!
  • Hängmörat. Har köttet fått hänga några veckor så har det mognat och du får en djupare och rikare köttsmak.
  • Kött med ben. Benet ger ännu mer smak.

I klippet berättar Mattias Larsson mer om varje del och visar hur du får mer kött kvar när du steker.

– Följer du dessa tre tips så säkerställer du att du får det absolut bästa köttet, säger han.

De tre viktigaste sakerna du ska tänka på för att hitta det bästa köttet!

Lär dig allt om kött i Godares köttskola

Vill du lära dig ännu mer om kött? Missa inte de andra avsnitten i Köttskolan, där Mattias guidar till allt du behöver veta för att hitta rätt i köttdisken.

  1. Tre saker att tänka på när du väljer kött
  2. Därför ska du välja marmorerat kött
  3. Hängmörat kött – så påverkar det smaken
  4. Så tillagas nötkött på bästa sätt
  5. Så väljer du godaste fläskköttet
  6. Nötfärs, högrevsfärs eller blandfärs – så väljer du rätt köttfärs
Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier. I vår går Elisa på en vinkurs i Rom. Genom flera personliga texter får läsarna följa med och lära allt från början: hur man skålar, smakar och njuter av vin som en riktig italienare.