Matlådor som förgyller din vardag

Nio goda lunchlådor som också är snälla mot klimatet

Publisert:
Broccolipaj.

Smart, enkelt och jättegott. I recepten nedan har jag givit förslag på hur ”grundrätten” kan utvecklas som matlåda. Du har säkert än mer kreativa idéer.

Klassisk lasagne med extra sting.
Fiskgryta.
  • Falsk bouillabaisse Det blir nästan alltid något över när du lagar fisksoppa. Pimpa gärna matlådan med saffran och lite räkor i soppan.
Potatis och purjo på mackan.
Indisk soppa.
Nudlar med lax.
Biffsallad av pannbiff.
Purjokräm.
Matlådor som förgyller din vardag
  • Lunchlåda med inlagd strömming. Kan lunchen bli enklare än så här? Fyll matlådan med inlagd strömming tillsammans med kall kokt potatis. Suveränt gjord på gårdagens middag med strömming.

Ta med matlåda – spara 14 520 kronor

  • Snittpriset för en lunch på restaurang i Sverige har legat på 95 kronor de senaste åren. 
  • Om du arbetar femdagarsvecka, har fem veckors semester, ledigt några röda dagar och är hemma med egen snuva eller vabbar ytterligare några dagar blir det cirka 220 jobbluncher om året.
  • Äter du alltid på restaurang och betalar snittpriset 95 kronor blir det 20 900 kronor om året
  • Går du till ett billigare hak och betalar 85 kronor per lunch blir det 18 700 kronor om året.
  • Lunchar du flottare, för 125 kronor, blir det 27 500 kronor om året.
  • Köper du lunch i mataffären eller på fiket kan priset förstås variera stort.
  • En enkel daglig macka för 30 kronor blir 6 600 kronor om året.
  • En matigare sallad för 50 kronor blir 11 000 kronor om året.
  • Konsumentverket beräknar kostnaden för en hemsnickrad lunch till 29 kronor eller 6 380 kronor om året.
  • Den som lunchar för genomsnittspriset 95 kronor sparar alltså 20 900–6 380=14 520 kronor om året.

(Hade du ändå slängt middagsresterna eller moffat i dig dem fastän du var mätt blir kostnaden för matlådan i stället noll och besparingen ännu större.

Källa: Gastrogate, pengar.se, Konsumentverket

Matlådor som förgyller din vardag
  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?
Jon Hansson

Jon Hansson är journalist med 40 år i yrket, skrivit tolv kokböcker innehållandes över 2500 recept, diplomerad sommelier, vin- och matfantast. Testar olika matnyttigheter, från mozzarella till kockknivar på Aftonbladet Plus. Skriver även för krogguiden White guide och Magasin måltid.