Börek med pumpafyllning
Börek i form av en orm som slingar sig över en bädd av gröna blad och groddar. Fyllningen får att variera och den här innehåller bland annat, lök, butternutpumpa och fetaost.
Recept ur kokboken ”Little green kitchen” av David Frenkiel och Luise Vindahl, Norstedts.
Slingrande börek med pumpafyllning
Fyllning
- 2 msk olivolja
- 2 lökar, gula, skalade och finhackade
- 2 vitlöksklyftor, skalade och finhackade
- 1 tsk oregano, torkad
- 1 butternutpumpa, ca 750 g, skalad och urkärnad
- 0.5 tsk kanel, malen
- 100 g spenat, eller mangold, endast bladen, grovhackade
- 1 knippe bladpersilja, liten
- 2 msk citron, pressad saft
- 300 g fetaost, smulad
- flingsalt
- svartpeppar
Pensling
- 2 ägg
- 1 dl naturell yoghurt
- 4 msk olivolja, eller smält smör
- 1 msk sesamfrön, svarta och vita eller svartkumminfrön, att strö över
Övrigt
- 9 filodegsark, eller yufkaplattor
Till servering
- russin
- morotsremsa
- mâchesallat
- mungbönsgroddar
- vindruvor
- sesamfrön
Gör så här
– En av våra barns takeaway-favoriter är börek från den turkiska mataffären i närheten av där vi bor. De är vanligtvis inte så förtjusta i spenat, men när den kombineras med fetaost och lindas in i tunn och spröd filodeg slukar de den. Filodeg eller yufkadeg fungerar som ett magiskt omslagspapper vi kan linda runt praktiskt taget vilken grönsak som helst tillsammans med lite ost och få det godkänt av barnen, säger Luise Vindahl och David Frenkiel som skrivit kokboken Little green kitchen.
Små börekrullar är lätta att göra, men om du vill göra en festlig rätt till barnkalaset kan du fästa ihop rullarna med varandra och forma dem till en orm som ligger och lurar i det gröna salladsgräset.
- Vuxentillägg: Lägg lite mer spenat i fyllningen och tillsätt malen spiskummin och chiliflingor. Servera till en skål sallad med inlagda grönsaker.
- En hjälpande hand: Barnen kan hjälpa till med att göra penslingen och pensla ormen. De kan också hjälpa till med att göra ormen och ansvara för ”gräset”.
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM GODARE
Dinoburgare som man blir stark av





1 h
Grön soppa med gräddmoln





40 min
Salted caramel freak-shake





15 min
Knepen: Så får du barnen att älska grönsaker
9 goda recept med pumpa
Kockarnas knep för att laga smartare mat
Comfort food – maten som ger ren njutning
Kommersiell text, innehåller annonslänkar
Vegetariska kokböcker - 7 bästa tipsen
Kommersiell text, innehåller annonslänkar
Böcker som kan förändra ditt liv: 7 tips

Smaken är viktigare än ”snygga” grönsaker

Malin Mendels indiska mat
Zeinas tips till köttälskare som vill äta grönare

Niklas Ekstedt: Det är en stor wow-upptäckt

Jessica Frej: Så får du vegomaten att smaka svingott
Sommarens fräschaste ta-med-mat

Vad vill du tugga på 2022?

Snabbt, enkelt – och jättegott!

Så lagar du maten som förbättrar ditt humör
Kinesiska nyåret – fira med en härlig hot pot

Så enkelt blir du en vardagsvegetarian

Mattrenden alla pratar om: Rester!
Sportstjärnorna om maten för att prestera på topp: Slår hål på myten
Soppa – mättande, nyttigt och gott
Blomkålssoppa – med ett orientalisk sting





30 min