Så odlar du persilja

Persilja i en kruka.
Persilja i en kruka.

Persilja är lättodlad i kruka, även inomhus om den får stå svalt och ljust.

Här guidar Agneta Ullenius till hur du lyckas odla din egen persilja – enkelt och steg för steg.

Persilja ska man så i stora mängder. Börja inomhus på våren, helst med undervärme så fröna gror snabbare.

– Annars kan man få vänta i bortemot två månader innan de första gröna hjärtbladen visar sig, säger Agneta Ullenius.

I boken ”Örtagården” som precis publicerats som nyutgåva har Agneta samlat allt man behöver veta för att själv kunna odla, skörda och använda persilja och andra örter i sin matlagning.

– Persilja finns både som krusbladig och slätbladig. Hos oss finns alltid plats för båda sorterna. Den krusbladiga persiljan för att den är så snygg, och den slätbladiga för smakens skull, säger Agneta Ullenius.

Persilja kan användas som smakförstärkare i nästan allt.
Persilja kan användas som smakförstärkare i nästan allt.

Gör så här:

  1. Lägg fröerna i blöt i varmt vatten natten före sådden och häll sedan kokande vatten på jorden för att höja temperaturen.
  2. Plantera varsamt om persiljeplantorna i större krukor.
  3. Sätt ut dem på ett soligt eller lätt skuggigt sommarviste, kvar i krukor eller nedplanterade i jorden.

– Den som tycker att allt detta är besvärligt köper i stället färdiga plantor billigt på våren, säger Agneta.

Recept med persilja

Persilja kan användas som smakförstärkare i nästan allt. Till grönsaker eller sallader, i såser, soppor och grytor. Den är också en oumbärlig ingrediens i fines herbes, tabouleh persillade och gremolata.

Här är några recept som innehåller persilja:

Persilja passar också utmärkt till olika pastarätter. I klippet nedan gör kocken Gustav Johansson en krämig carbonara med massor av persilja!

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN