Gammaldags kryddskinka

Uppdaterad 2018-12-17 | Publicerad 2002-12-16

Ingredienser

1 rimmad benfri skinka med svål

(Fråga i affären om den behöver

vattnas ur.)

2 tsk hela kryddnejlikor

2 tsk kryddpeppar

2 tsk rosmarin

2 tsk mejram

6 lagerblad

Så här gör du:

1. Sätt igång ugnen på 175 grader.

2. Stöt kryddorna i en mortel. Du behöver inte vara jättenoga. Lagerbladen smular du sönder med fingrarna.

3. Låt nätet sitta kvar på skinkan så att den håller ihop och klappa in den med kryddorna.

4. Stick in en stektermometer så att spetsen hamnar mitt i tjockaste delen på skinkan.

5. Svep in skinkan ordentligt i folie och baka den i ugnen till termometern visar 70 grader. Om du av någon anledning vill ha den lite torrare i köttet så väntar du tills temperaturen stigit till 75 grader. Skinkan behöver mellan en och en och en halv timme per kilo för att steka klart.

6. Låt skinkan svalna och vila sig i foliet minst en kvart innan du tar hand om den. Du kan också låta den stå i kylen eller på balkongen (om det inte är en massa minusgrader) över natten.

7. Skär bort nätet och svålen. Då följer tyvärr den snyggt gröna kryddningen med. Antingen lägger du svålsidan nedåt eller så mal du ytterligare en halv omgång kryddblandning och bättrar på skinkans utseende.

8. Servera varm eller kall precis som vanlig julskinka. Du kan också griljera kryddskinkan men jag tycker den blir godare utan.

Följ ämnen i artikeln