Goda och nyttiga nötter
Nötter: hasselnöt, valnöt, paranöt, pistage, pekannöt och mandel
Uppdaterad:
Livsmedel
Valnötter, paranöttter och hasselnötter är typiska i julens nötskålar. Men blanda gärna upp med den goda pistagenöten, den fylliga pecannöten och smöriga cashewnötter. Men ät med måtta, de är rena energibomberna.
Nötter
Krack, det där härliga ljudet när man knäcker valnöten med bara händerna är så tillfredsställande. Eller när man lyckas få ut paranöten i oskadat skick ur sitt hårda skal. Lika irriterande är pistagenöten som ibland envist sluter tätt om den gröna lilla godbiten eller smaklösa cashewnötter av dålig kvalitet.
Nötter är ofta väldigt energirika och 100 gram kan innehålla upp till 700 kalorier. Välj oskalade så blir det lite pyssel innan belöningen och risken är mindre för överkonsumtion.
Här är sju goda nötter och deras egenskaper.
Hasselnöt
Den söta lilla hasselnöten är faktiskt den enda av våra nötter som rent botaniskt är en nöt. Lätt att knäcka och god att äta. I butiker med utländska varor kan man hitta hasselnötter som saltats och rostats i sitt skal.
Hasselnöten har hög proteinhalt och innehåller gott om kalcium, som hjälper vårt nervsystem att leda impulser och bidrar till hålla både benstomme och tänder starka och friska. Här finns också E-vitamin, som bland annat hjälper till att motverka inflammationer och infektioner.
Valnöt
En riktig klassiker i nötskålen. Imponera på släkten genom att knäcka den med bara händerna.. Placera nöten mellan handflatorna så du inte nuddar skarven och tryck till.
Valnöten räknas inte som nöt, den är en kärna i en stenfrukt. Den innhåller mycket fleromättat fett och Omega 3 och är proteinrik. Den innehåller också mycket järn.
Paranöt
Ingen julnötskål utan paranötter. Inte heller denn är en nöt utan ett frö från paranötsträdet som växer i Amazonas djungler. Paranötter är fria från bekämpningsmedel eftersom de plockas från träd som växer vilt.
En period fanns det problem med mögliga nötter, som innehåller giftet aflatoxin, men numera kontrolleras nötterna vid import.
Paranötterna innehåller lika mycket protein som valnötter och är även rika på magnesuim som hjälper till att sänka blodtrycket. Två täcker ditt dagliga behov av selen.
Pistagenöt
Pistagenöten är ofta lättskalad. Skalet är oftast halvöppet och enkelt att bryta loss. Men de som är stängda är desto svårare att ta sig in i.
Det här är riktiga proteinbomber med 20,5 gram per 100 gram nötter och innehåller ganska mycket E-vitamin.
Cashewnöt
Inte heller cashew är egentligen någon nöt utan ett frö från en stenfrukt. De finns inte att köpa med skal men ibland med olika smaksättningar. Har du lyxen att ha ett nötrosteri inom räckhåll så ska du titta efter cashewnötterna, de med bra kvalitet är härligt smöriga och stora. Inte så fet jämfört med många andra nötter och innehåller mycket E-vitamin.
Pekannöt
Pekannöten har en krispig och härlig konsistens. Det här är en av de allra fetaste bland nötterna och innehåller hela 72 procent fett.
Mandel
Sötmandeln är rik på A och D-vitaminer, och mineralerna fosfor, kalcium och kalium. Den innehåller dock rejält med fett, men mest av de hälsosammare omättade fetterna som inte har någon inverkan på kroppens kolesterolvärde.
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM MAT & DRYCK
Vilda växter som går att äta
Smaken är viktigare än ”snygga” grönsaker
Här har köken minskat sitt matsvinn med 27 ton
Markus Aujalay bjuder på nyårsmeny
Gin och tonic med enbär och lingon
5 min
Kokt hummer – enkelt med god äppelkräm
2 h
Koka perfekt potatis – så här gör du
30 min
Rårörda vaniljhallon – festdesserten
45 min
Krydda laxen på tre sätt
20 min
Så enkelt gör du egen marsipan
25 min
Färgstark och smakrik rödkålssallad
20 min
Mandelmusslor – nötigt goda
1 h
Kryddstekt oxfilé med jordärtskocksgratäng
1 h 30 min
Festa på rester – skinka, lax och kavring
Ostkaka – en småländsk klassiker
1 h
Pizza bianco med löjrom
1 h
Fruktkaka med konjak
1 h 30 min
Saffransrulltårta med lemon curd
30 min
Baconlindade dadlar – sötsalta godbitar
25 min
Helbakad rotselleri med vitlökssmör
1 h 30 min
Saffranspannacotta med pepparkaka
30 min
Knäckbräck – knaprigt julgodis
1 h
Bjud på juliga tapas på långhelgens fester
Årets värsta matbluffar är nominerade
Vilda växter som går att äta
Smaken är viktigare än ”snygga” grönsaker
Här har köken minskat sitt matsvinn med 27 ton
Markus Aujalay bjuder på nyårsmeny
Gin och tonic med enbär och lingon
5 min
Kokt hummer – enkelt med god äppelkräm
2 h
Koka perfekt potatis – så här gör du
30 min
Rårörda vaniljhallon – festdesserten
45 min
Krydda laxen på tre sätt
20 min
Så enkelt gör du egen marsipan
25 min
Färgstark och smakrik rödkålssallad
20 min
Mandelmusslor – nötigt goda
1 h
Kryddstekt oxfilé med jordärtskocksgratäng
1 h 30 min
Festa på rester – skinka, lax och kavring
Ostkaka – en småländsk klassiker
1 h
Pizza bianco med löjrom
1 h
Fruktkaka med konjak
1 h 30 min
Saffransrulltårta med lemon curd
30 min
Baconlindade dadlar – sötsalta godbitar
25 min
Helbakad rotselleri med vitlökssmör
1 h 30 min
Saffranspannacotta med pepparkaka
30 min
Knäckbräck – knaprigt julgodis
1 h