Vakna till med pizza

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-01

Nytt år har det blivit och du kanske lite hungrig. Den här får fart på livsandarna.

Det här behöver du:

Recept för 4 personer

Botten:

1,5 dl vatten

10 g jäst

4 dl vetemjöl

3 msk olivolja

1 tsk salt

Fyllningen:

1 lök

1 vitlöksklyfta

2 chilifrukter

1 liten burk sardeller

0,5 dl kapris

1 burk tonfisk, 180 g

3 msk olivolja

3 tomater

3 dl riven ost

Salt, peppar

Så här gör du

1. Blanda jästen med fingervarmt vatten. Häll i olja, salt och mjöl.

2. Blanda och knåda degen i 5 minuter.

3. Låt vila under handduk i 10 minuter.

4. Värm ugnen till 250 grader. Har du en baksten så stoppa in den också. Låt plåten vara kvar i ugnen.

5. Fyllningen: Skala och hacka löken och vitlöken. Skölj och hacka chilifrukterna. Ta bort kärnorna först om chilisarna verkar starka. Hacka sardellerna grovt. Blanda löken, vitlöken, chilin, sardellerna, kaprisen, tonfisken och olivoljan i en bunke. Smaka av med salt och peppar.

6. Skiva tomaterna.

7. Åter till degen: Forma den till två stora runda pizzor. Fördela tomatskivorna över pizzorna, toppa med tonfiskblandningen och strö över riven ost.

8. Ut med heta plåten ur ugnen. På med bakpapper och en pizza. Grädda långt ned i ugnen i 7–10 minuter. Gör om med nästa pizza. Har du varmluftsugn kan du göra båda på en gång.