Enkelt, snabbt och exotiskt

Uppdaterad 2018-12-17 | Publicerad 2001-12-23

Korvar och sylta i år igen? Näe, usch. Prova mästerkocken Anders Ramsays enkla och exotiska julbord i stället. Vad sägs om julskinka i Coca-Cola och kikärtsplättar med mynta?

Rödbetssallad med pepparrotsdressing

3 stora rödbetor

6 st soltorkade tomater

100 gr fetaost, i kuber

2 msk persilja, hackad

olja

salt och peppar

dressing:

4 msk olivolja

2 tsk rödvinsvinäger

3 tsk pepparot, riven (helst färsk)

1 klyfta vitlök, finhackad

3 msk creme fraiche

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skala rödbetorna och skär i kuber. Vänd i olja och lägg i en ugnsform. Salta och peppra.

3. Grädda tills de är mjuka. Låt svalna.

4. Blanda rödbetorna med övriga ingredienser. Klicka på creme fraiche.

Vitlökspersiljemarinerad strömming

16 strömmingsfileér

2 dl olivolja

1 dl vitvinsvinäger

1 citron, saften

1 vitlöksklyfta, finhackad

2 msk persilja, hackad

salt, peppar

1. Lägg strömmingsfileérna med skinnsidan nedåt i en form.

2. Blanda ihop övriga ingredienser och slå detta över strömmingen.

3. Låt stå i 8 timmar men vänd på fileérna efter halva tiden.

Lättbakad sesamlax

(6 pers)

1 kg lax (mittbiten)

riven ingefära

hackad koriander

hackad chili

sesamfrön

1. Skär laxen i två rektangulära bitar.

2. Vänd den i soya och gnid in den med ingefära, chilli och koriander.

3. Vänd i sesamfrön.

4. Stek hastigt i en stekpanna så att laxen blir fint brynd runt om.

5. Slå in varje bit tight i plastfolie. Kör i ugnen på 60 grader i 15 min.

6. Låt svalna i kylen. Ta bort plasten och skär i bitar med en vass kniv.

Cola-basted ham

4,5 kg förkokt skinka med svål

1,5 lit coca-cola

220 g råsocker

11 g senapspulver

30 ml dijonsenap

475 g ströbröd

1. Värm ugnen till 165 grader

2. Lägg skinkan med svålen nedåt i en långpanna. Slå i 7-8 dl coca-cola.

3. Baka skinkan i 2-3 timmar, ös med coca-cola var 15:e minut. Ta ut skinkan.

4. Öka ugnsvärmen till 190 grader. Skär bort svålen. Blanda socker, senap, ströbröd och coca-cola till en lös smet. Låt svälla i 20-30 minuter. Bred ut smeten jämnt över hela skinkan och baka ytterligare i 45 minuter, ös med över smet var 10:e minut, tills griljeringen är mörk och glansig.

5. Ta ut och låt svalna i 30-60 minuter innan du skivar upp skinkan.

Kikärtsplättar med mynta och yoghurt

(4 pers)

500 gr kikärtor, avrunna

3 äggulor

3 dl yogurt

2 msk mynta, hackad

2-3 dl mjöl

1. Mixa allt i en matberedare. Mängden mjöl beror på hur mycket vätska det är i kikärtorna. Forma till plättar, vänd i mjöl och stek dem gyllenbruna i margarin.

Kanelbakade äpplen med sött saffrans- och yoghurtris

(6 pers)

Äpplen:

6 små äpplen, skalade och urkärnade

200 gr skirat smör

2 dl mandel, hasselnötter eller cashewnötter

socker och kanel

1. Värm ugnen till 200 grader.

2. Mixa nötterna i en matberedare med lite socker till en tjock pasta. Fyll äpplena med mixen.

3. Pensla med skirat smör. Rulla i socker och kanel. Låt stelna.

4. Gör om detta två gånger. Grädda äpplena tills de fått fin färg.

Saffransris:

1,5 dl grötris

4 dl vatten

1 dl socker

1 pkt saffran

2-3 dl yoghurt

rivet skal från en citron

1. Koka riset med socker, vatten, citronskal och saffran tills det är mjukt och all vätska ångat bort.

2. När riset svalnat något – blanda ut med yoghurt. Låt kallna.

Akut-dukningen

Inga linnedukar eller ståtliga ljusstakar. Och i morgon kommer hela släkten. Hjälp, vad göra? Fixa snabb och snygg dukning i ett nafs.

Följ ämnen i artikeln