Enkelt, snabbt och exotiskt
Uppdaterad 2018-12-17 | Publicerad 2001-12-23
Korvar och sylta i år igen? Näe, usch. Prova mästerkocken Anders Ramsays enkla och exotiska julbord i stället. Vad sägs om julskinka i Coca-Cola och kikärtsplättar med mynta?
Rödbetssallad med pepparrotsdressing
3 stora rödbetor
6 st soltorkade tomater
100 gr fetaost, i kuber
2 msk persilja, hackad
olja
salt och peppar
dressing:
4 msk olivolja
2 tsk rödvinsvinäger
3 tsk pepparot, riven (helst färsk)
1 klyfta vitlök, finhackad
3 msk creme fraiche
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala rödbetorna och skär i kuber. Vänd i olja och lägg i en ugnsform. Salta och peppra.
3. Grädda tills de är mjuka. Låt svalna.
4. Blanda rödbetorna med övriga ingredienser. Klicka på creme fraiche.
Vitlökspersiljemarinerad strömming
16 strömmingsfileér
2 dl olivolja
1 dl vitvinsvinäger
1 citron, saften
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 msk persilja, hackad
salt, peppar
1. Lägg strömmingsfileérna med skinnsidan nedåt i en form.
2. Blanda ihop övriga ingredienser och slå detta över strömmingen.
3. Låt stå i 8 timmar men vänd på fileérna efter halva tiden.
Lättbakad sesamlax
(6 pers)
1 kg lax (mittbiten)
riven ingefära
hackad koriander
hackad chili
sesamfrön
1. Skär laxen i två rektangulära bitar.
2. Vänd den i soya och gnid in den med ingefära, chilli och koriander.
3. Vänd i sesamfrön.
4. Stek hastigt i en stekpanna så att laxen blir fint brynd runt om.
5. Slå in varje bit tight i plastfolie. Kör i ugnen på 60 grader i 15 min.
6. Låt svalna i kylen. Ta bort plasten och skär i bitar med en vass kniv.
Cola-basted ham
4,5 kg förkokt skinka med svål
1,5 lit coca-cola
220 g råsocker
11 g senapspulver
30 ml dijonsenap
475 g ströbröd
1. Värm ugnen till 165 grader
2. Lägg skinkan med svålen nedåt i en långpanna. Slå i 7-8 dl coca-cola.
3. Baka skinkan i 2-3 timmar, ös med coca-cola var 15:e minut. Ta ut skinkan.
4. Öka ugnsvärmen till 190 grader. Skär bort svålen. Blanda socker, senap, ströbröd och coca-cola till en lös smet. Låt svälla i 20-30 minuter. Bred ut smeten jämnt över hela skinkan och baka ytterligare i 45 minuter, ös med över smet var 10:e minut, tills griljeringen är mörk och glansig.
5. Ta ut och låt svalna i 30-60 minuter innan du skivar upp skinkan.
Kikärtsplättar med mynta och yoghurt
(4 pers)
500 gr kikärtor, avrunna
3 äggulor
3 dl yogurt
2 msk mynta, hackad
2-3 dl mjöl
1. Mixa allt i en matberedare. Mängden mjöl beror på hur mycket vätska det är i kikärtorna. Forma till plättar, vänd i mjöl och stek dem gyllenbruna i margarin.
Kanelbakade äpplen med sött saffrans- och yoghurtris
(6 pers)
Äpplen:
6 små äpplen, skalade och urkärnade
200 gr skirat smör
2 dl mandel, hasselnötter eller cashewnötter
socker och kanel
1. Värm ugnen till 200 grader.
2. Mixa nötterna i en matberedare med lite socker till en tjock pasta. Fyll äpplena med mixen.
3. Pensla med skirat smör. Rulla i socker och kanel. Låt stelna.
4. Gör om detta två gånger. Grädda äpplena tills de fått fin färg.
Saffransris:
1,5 dl grötris
4 dl vatten
1 dl socker
1 pkt saffran
2-3 dl yoghurt
rivet skal från en citron
1. Koka riset med socker, vatten, citronskal och saffran tills det är mjukt och all vätska ångat bort.
2. När riset svalnat något – blanda ut med yoghurt. Låt kallna.
Akut-dukningen
Inga linnedukar eller ståtliga ljusstakar. Och i morgon kommer hela släkten. Hjälp, vad göra? Fixa snabb och snygg dukning i ett nafs.