Carolinas nyttiga soppa – med frukt

Uppdaterad 2016-10-20 | Publicerad 2016-02-15

Carolina äter bara frukt – berättar om sin kost och tipsar läsarna

37-åriga Carolina Muñoz är frukterian och lever på endast frukt.

Nu tipsar hon om sin ”specialsoppa” – gjort på enbart banan och babyspenat.

– När jag äter kombinerar jag max tre olika ingredienser, säger hon.

Carolina Muñoz från Stockholm har varit frukterian i fem år.

Att vara frukterian innebär att hon bara äter frön, frukter, bär och nötter från växter samt vissa grönsaker som tomat och gurka eftersom de räknas som frukter.

Här på Aftonbladet Mat och Vin tipsar hon läsarna om en enkel och supernyttig ”soppa” som du enkelt mixar ihop på några minuter. Och med få ingredienser.

Carolina Muñoz hade tidigare ätit vegankost, men när hennes hälsa försämrades allvarligt ändrade hon på kosten.

– Jag hade så många diagnoser med frågetecken som jag inte fick utrett. Jag hade värk i hela kroppen och började tappa känseln i höger sida.

– Jag ändrade på kosten och började äta rawfood och då blev det lite bättre. Men sedan tycker jag inte att det gav mig så mycket mer.

”Fungerade för mig”

Istället blev hon frukterian.

– Nu förstår jag att det handlar om kombinationen att inte blanda sött och fett. Det som fungerade för mig är att äta 80 procent kolhydrater, 10 procent fett och 10 procent proteiner. Det är bevisat att man inte tar upp mer än 10 procent protein, resten få kroppen jobba extra mycket för att bli av med och det tar energi.

Efter den nya kosten blev Carolina Muñoz frisk och kände sig mycket piggare. Dessutom gick hon ner 23 kilo i vikt.

– Jag har inte varit förkyld på fem år och jag är inte lika trött. Tidigare var jag kroniskt trött, berättar hon.

Hur kan en dag se ut för dig?

– Jag äter tre gånger per dag. En vanlig dag går jag ut med hunden först sedan äter jag frukost och då kan det vara två meloner. Jag blandar inte olika frukter utan äter bara en i taget. Vintertid blir det mycket citrus. Jag juicar inte, utan jag tuggar maten eftersom det bildas viktiga enzymer när man tuggar maten.

– Till lunch blir det ofta mer kaloririka frukter som mango eller persimmoner. Och jag äter tills att jag blir mätt.

– Vintertid äter jag mer grönt. Frukterianer äter inte vilket grönt som helst utan det är späda gröna blad som bladspenat. Vi äter allt grönt ovan jord, som har fått sol och energi. Gurka, tomat och avokado räknas som frukter. På vintern blir det även paranötter, säger hon.

”Andra mängder”

Carolina Muñoz är noga med att poängtera att det inte är någon bantningskost utan hon äter 3 000 kalorier per dag.

– Jag äter andra mängder än dem som äter vanlig husmanskost. Det är helt andra mängder och volymer.

Vad säger vänner och familj?

– De är rätt så positiva, de ser en så stor skillnad och att jag är en helt annan människa. Jag mår bättre, tidigare var jag orkeslös. Jag är helt annorlunda.

Blir du aldrig sugen på vanlig mat?

– Nej, jag är aldrig sugen på riktig mat. Min enda last är tuggummi, säger hon.

Hur är det med din mat-budget, är det här dyrare än hur du åt innan?

–  Tidigare fikade jag mycket och köpte smörgåsar på vägen. Plus alla läkarbesök. Jag tror att jag lever billiga än vad jag gjorde förut. Jag storhandlar inte så skulle jag göra det skulle jag säkert kunna handla ännu billigare.

Följ ämnen i artikeln