Matsmarta onsdag

presenteras av

Recepten som minskar ditt klimatavtryck

Kokboken med handfasta tips för klimatsmart mat

Publicerad:
Uppdaterad:
Zucchinispaghetti, ramen och ölkokta musslor.
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Zucchinispaghetti, ramen och ölkokta musslor.

MAT & DRYCK

Vore det inte fantastiskt om vi kunde stå hemma i vårt eget kök och rädda världen? Här är recepten som gör gott både för vår hälsa och för planeten.

Här är fem klimatsmarta och hälsosamma recept ur boken Eat good

Klimathot, ständigt nya dieter och ett aldrig sinande utbud av nya produkter i mataffären. Det är inte konstigt att det kan kännas svårt att hitta rätt i matdjungeln. Hur ska vi egentligen äta med hänsyn till hållbarhet och hälsa.

Klimatforskaren Johan Rockström, matkreatören Malin Landqvist och Victoria Bignet, doktorand inom hälsosam och hållbar kosthållning, har med sin kokbok Eat good gjort en djupdykning bland hållbar och hälsosam mat.

Det som påverkar vår miljö och jordens klimat allra mest är framställningen av mat och vår konsumtion av mat så att välja klimatsmart mat kan ge stora effekter. Johan Rockström menar att vi alla tillsammans kan se till att maten går från att vara ett miljö- och hälsoproblem till att bli en lösning på klimathotet. Om vi börjar efterfråga och köpa klimatsmarta produkter så ändras utbudet i dagligvaruhandeln och som ringar på vattnet sprider detta sig ner i leden för livsmedelsproduktionen.

”Vi kan tillsammans göra en hjälteinsats, både för oss själva och för planeten”

I Eat good ger författarna handfasta tips som gör klimatarbetet enklare i vardagen och där finns också mängder av klimatsmarta tips för att till exempel minska matsvinnet eller förlänga hållbarheten på maten.

Recepten i Eat good har till största del inspirerats av det nordiska köket, med många inslag av medelhavsmat – och lite råvaror från Asien och Sydamerika. Ingredienserna i recepten är alla miljösmarta – och maten blir garanterat god. Här är fem läckra recept att prova samtidigt som du är med och förändrar världen.

5 tips för en hållbar kost

  1. Välj bättre kött, det vill säga: Kött från naturbetande djur för att gynna den biologiska mångfalden. Kött med mindre resursfotavtryck, t ex kyckling. Kött från länder med stränga djurskyddslagar gällande möjligheter att utöva naturligt beteende och reglering av antibiotikaanvändning.

  2. Ät mer näringsrika alternativ från växtriket, främst baljväxter, rotsaker, spannmål samt frukt och grönt.

  3. Välj ekologiskt producerade livsmedel.

  4. Välj hållbarhetscertifierade produkter (exempelvis MSC/ASC eller RSPO).

  5. Gå, cykla eller åk kommunalt till affären.

Foto: Wolfgang Kleinschmidt, Joel Wåreus
Klimatforskaren Johan Rockström, matkreatören Malin Landqvist och Victoria Bignet, doktorand inom hälsosam och hållbar kosthållning.

5 tips för en hälsosam kost

  1. Gör växtriket till din främsta proteinkälla.

  2. Ät fisk upp till två gånger i veckan.

  3. Begränsa mängden rött och processat kött – ju mindre desto bättre.

  4. Undvik socker, eller låt det utgöra max 10 procent av ditt dagliga kaloriintag.

  5. Ät måttliga mängder mejeriprodukter och välj gärna magra alternativ. Det går även att äta en häslosam kost utan mejeriprodukter. Dock kan yoghurt och andra fermenterade varor ha särskilda positiva hälsoeffekter.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM GODARE