Recepten som minskar ditt klimatavtryck

Publisert:
Zucchinispaghetti, ramen och ölkokta musslor.

Vore det inte fantastiskt om vi kunde stå hemma i vårt eget kök och rädda världen? Här är recepten som gör gott både för vår hälsa och för planeten.

Klimathot, ständigt nya dieter och ett aldrig sinande utbud av nya produkter i mataffären. Det är inte konstigt att det kan kännas svårt att hitta rätt i matdjungeln. Hur ska vi egentligen äta med hänsyn till hållbarhet och hälsa.

Klimatforskaren Johan Rockström, matkreatören Malin Landqvist och Victoria Bignet, doktorand inom hälsosam och hållbar kosthållning, har med sin kokbok Eat good gjort en djupdykning bland hållbar och hälsosam mat.

Det som påverkar vår miljö och jordens klimat allra mest är framställningen av mat och vår konsumtion av mat så att välja klimatsmart mat kan ge stora effekter. Johan Rockström menar att vi alla tillsammans kan se till att maten går från att vara ett miljö- och hälsoproblem till att bli en lösning på klimathotet. Om vi börjar efterfråga och köpa klimatsmarta produkter så ändras utbudet i dagligvaruhandeln och som ringar på vattnet sprider detta sig ner i leden för livsmedelsproduktionen.

Här är fem klimatsmarta och hälsosamma recept ur boken Eat good

”Vi kan tillsammans göra en hjälteinsats, både för oss själva och för planeten”

I Eat good ger författarna handfasta tips som gör klimatarbetet enklare i vardagen och där finns också mängder av klimatsmarta tips för att till exempel minska matsvinnet eller förlänga hållbarheten på maten.

Recepten i Eat good har till största del inspirerats av det nordiska köket, med många inslag av medelhavsmat – och lite råvaror från Asien och Sydamerika. Ingredienserna i recepten är alla miljösmarta – och maten blir garanterat god. Här är fem läckra recept att prova samtidigt som du är med och förändrar världen.

5 tips för en hållbar kost

  1. Välj bättre kött, det vill säga: Kött från naturbetande djur för att gynna den biologiska mångfalden. Kött med mindre resursfotavtryck, t ex kyckling. Kött från länder med stränga djurskyddslagar gällande möjligheter att utöva naturligt beteende och reglering av antibiotikaanvändning.
  2. Ät mer näringsrika alternativ från växtriket, främst baljväxter, rotsaker, spannmål samt frukt och grönt.
  3. Välj ekologiskt producerade livsmedel.
  4. Välj hållbarhetscertifierade produkter (exempelvis MSC/ASC eller RSPO).
  5. Gå, cykla eller åk kommunalt till affären.
Klimatforskaren Johan Rockström, matkreatören Malin Landqvist och Victoria Bignet, doktorand inom hälsosam och hållbar kosthållning.

5 tips för en hälsosam kost

  1. Gör växtriket till din främsta proteinkälla.
  2. Ät fisk upp till två gånger i veckan.
  3. Begränsa mängden rött och processat kött – ju mindre desto bättre.
  4. Undvik socker, eller låt det utgöra max 10 procent av ditt dagliga kaloriintag.
  5. Ät måttliga mängder mejeriprodukter och välj gärna magra alternativ. Det går även att äta en häslosam kost utan mejeriprodukter. Dock kan yoghurt och andra fermenterade varor ha särskilda positiva hälsoeffekter.
Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.