Fattiga riddare med bärkompott

3,4 (20 röster)

Så kan du rädda torrt bröd

Matsmarta onsdag

Varje svensk slänger en halv skiva bröd varje dag, året om.
Visserligen sker det mesta svinnet i butiksledet, men vi brödköpare kan också dra vår skiva till stacken. Ta hand om din torra brödkant och förvandla den till en toscansk sallad eller en smaskig frukosträtt.

Fattiga riddare med bärkompott

  • Ingredienser

  • 2 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 vaniljstång, snittas upp och skrapas ren från frön
  • 2 msk honung, eller mer
  • 4 brödskivor, tjocka
  • 2 msk smör
  • 200 g blandade bär
  • 4 msk socker
  • 1 msk maizena, utrörd i vatten

Gör så här

Av: 

Jon Hansson

Aftonbladet

Fattiga riddare med bärkompott.
Göra gott

Landqvist, Malin / Voss, Victoria

Göra gott

219,00 kr

Läs mer

Till shoppen
Härlig italiensk panzanella-sallad

Italiensk panzanella-sallad

Gör en läcker italiensk panzanella-sallad  Gott, enkelt och ett bra sätt att slippa matsvinn.

Goda kakor gjorda av torra brödkanter.

Cookies, krutonger och ströbröd

Tänk vad mycket gott det går att göra i stället för att slänga de torra brödkanterna.

  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?

Brödsvinnet är 216 000 skivor i timmen

  • Vi kasserar omkring omkring 80 000 ton bröd om året i Sverige. 
  • Det motsvarar 219 ton om dagen. 
  • Eller 5,2 miljoner brödskivor varje dygn.
  • Eller 216 000 skivor i timmen.
  • Eller 60 i sekunden.
  • Eller mer än var sjunde skiva bröd som bakas.
  • Till skillnad från andra matvaror slängs inte det mesta brödet av hushållen utan i butiksledet. De stora bagerierna och butikskedjorna har avtal där bagerierna tar tillbaka bröd som närmar sig bäst före-datum samtidigt som de levererar nybakat. Returbrödet blir jäst, etanol, djurfoder, biogas eller så eldas det upp i fjärrvärmeverk.

(Källa: Högskolan i Borås och Sveriges Lantbruksuniversitet.)


”Bröd är så billigt så jag köper hellre nytt”

Hur stor del av det bröd du köper hem, äter du aldrig upp och blir tvungen att slänga?

  • 52 procent slänger inget 
  • 26 procent slänger kanterna
  • 11 procent en tredjedel
  • 3 procent hälften
  • 1 procent två tredjedelar
  • 4 procent det mesta
  • 4 procent köper aldrig bröd

Varför slänger du bröd? 

  • 40 procent det möglar
  • 39 procent det hinner bli torrt 
  • 17 procent det hinner passera bäst före-datumet
  • 10 procent jag föredrar färskt bröd 
  • 9 procent jag har för mycket bröd hemma och glömmer bort det 
  • 4 procent jag tröttnar på det

Vad gör du för att förhindra att brödet slängs?

  • 72 procent fryser in det 
  • 20 procent rostar det
  • 12 procent annat
  • 7 procent gör nya rätter av det
  • 4 procent ger bort det 
  • 4 procent inget, för jag vet inte hur 
  • 2 procent inget, för bröd är så billigt så jag köper hellre nytt
  • 2 procent inget, för jag har inte tid 

(Källa: Too good to go.)

Aftonbladet

/

Mat & Dryck

/

Matsmarta onsdag

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag

Recept

Klimatsmart mat

MER OM GODARE

Tonvis med bröd slängs – i onödan: ”Helt sjukt”

Skippa svinnet – spara 1180 kronor i månaden

Här är svenskarnas mest ”svinndumma” varor 

Så blir du en klimat-kreativ kock

Smarta knepen i Visby – så stoppas svinnet

Så gör du hemmalunchen mer klimatsmart

Så mycket mat häller vi ner i avloppet

Smarta sista minuten-tipsen till julbordet

Frukt och grönsaker – vilka är bäst för miljön?

Sluta släng, skaffa en mirakellåda – och spara tusenlappar

Mattrenden alla pratar om: Rester!

Vad vill du tugga på 2022?

Lättlagade menyer för festliga middagar

Billig och god mat – bra för hälsan och planeten

Gjorde lyxig glass på rostad äppelskrutt

Så kommer klimatet förändra vinvärlden

”Bakandet blev min väg in i det veganska köket”

Bästa tipsen för sommarlunch och picknick

Jessica Frej: Så får du vegomaten att smaka svingott

Här odlas framtidens mat

Vinodlare: ”Vattenbrist har blivit en mardröm”

Vinnarens bästa baktips

Alsace – en bortglömd region, trots bästsäljare

Veganska goda pannkakor med fluffig vispgrädde