Så tillagas nötkött på bästa sätt

Köttskolan del 4

Av: 

Elisa Amorelli

Kött

Ska du göra en god gryta, högrevsburgare eller bara steka på en snabb lövbiff?

I fjärde avsnittet av Köttskolan går kocken Mattias Larsson igenom allt du behöver veta om nötkött. Hur de olika delarna ska tillagas, vilka bitar som passar till vad – och mycket mer!

Entrecôte, ryggbiff, oxfilé, nötinnanlår, rostbiff, högrev och ytterlår. Genom att välja rätt nötkött – och tillaga det på bästa sätt – får du enkelt fram den maximala smakupplevelsen.

– Det möraste köttet, som filé, biff, entrecôte och kotlett, sitter på mitten av djuret. Det säljs ofta i skivor som snabbt blir klara när du lägger dem i panna eller på grill, säger kocken Mattias Larsson i klippet.

Nötinnanlår eller rostbiff är exempel på kött som är mindre mört. Det är bitar som med fördel först bryns, och sedan ugnsbakas tills det är rosa. Sedan skivar man upp det i tunna skivor.

– Man kan också steka det i skivor eller som medaljonger. Men det blir också tuggigare, därför rekommenderar jag att ugnsbaka tills det är rosa.

Kött som passar bäst i gryta

Sist i klippet visar Mattias hur du ska ta dig an segt kött på bästa sätt – som högrev eller ytterlår.

– Det är kött som passar väldigt bra i grytor eller att bräseras länge i ugnen, säger han.

Genom att välja rätt nötkött – och tillaga det på bästa sätt – får du enkelt fram den maximala smakupplevelsen.

Lär dig allt om kött i Godares köttskola

Vill du lära dig ännu mer om kött? Missa inte de andra avsnitten i Köttskolan, där Mattias guidar till allt du behöver veta för att hitta rätt i köttdisken.

  1. Tre saker att tänka på när du väljer kött
  2. Därför ska du välja marmorerat kött
  3. Hängmörat kött – så påverkar det smaken
  4. Så tillagas nötkött på bästa sätt
  5. Så väljer du godaste fläskköttet
  6. Nötfärs, högrevsfärs eller blandfärs – så väljer du rätt köttfärs

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – förhandsboka nu!!

Extern länk från Cervera

Förhandsboka här

Mingle Universal-termometer

Solhem

Mingle Universal-termometer

245,00 kr

Läs mer

Till shoppen
Publisert:

LÄS VIDARE

Fixa den ultimata hamburgaren

ÄMNEN I ARTIKELN

Kött

Kötträtter

Köttfärsrecept

MER OM GODARE

Kockens guide till godaste fläskköttet

Kockens guide till rätt köttfärs

Därför ska du välja marmorerat kött

Hängmörat kött – så påverkar det smaken

Tre saker att tänka på när du väljer kött

Så steker du den perfekta oxfilén

40 min

Knepet med färsen för den bästa hamburgaren

45 min

Så lyckas du med din gryta – Tareq Taylor bäst tips

Fredagsmiddag – sju smaskiga rätter

Tre måsten du ska ha koll på när du steker kyckling

Räkor – så vet du vilka du ska välja

Tareq Taylors godaste grytor

Därför är viltkött så klimatsmart

Koka ris – så blir det helt perfekt

Teriyakisås på bara fyra ingredienser

Se våra mest gillade recept

Dante Zia bjuder på hållbar vardagsmat

Så väljer du rätt snacks till ölen

Här finns världens godaste mat

Lyxa till fylld färdigpasta snabbt och lätt

Så enkelt lagar du indiskt på riktigt

Fixa fest med små rätter

10 matlådor som impar på kollegor

Nu satsar även köttjätten på vegetarisk vardagsmat