Bästa recepten till World Meat Free Day

Av: 

Clara Öhrn

Vegetarisk mat

Den 12 juni är det vegetariskt som gäller, då är det nämligen initiativet World Meat Free Day.

Vi har recepten på goda, växtbaserade sallader.

– Jag tycker att man borde tänka över sin köttkonsumtion, säger Therese Elgquist, författaren till boken ”The new green salad”.

Sallad med halloumi och jordgubbar
Sallad med halloumi och jordgubbar

ANNONS

Tryckkoka quinoan i en tryckkokare från Tefal. Jämför omdömen och priser.

Extern länk från Prisjakt

Läs mer

Passa på att laga något vegetariskt ikväll för att uppmärksamma World Meat Free Day som firas den 12 juni. I boken ”The new green salad” av matkreatören Therese Elgquist finns massor av recept på växtbaserade sallader som är vackra, goda och mättande.

– Jag hoppas kunna ändra folks syn på vad en sallad är för något, berättar Therese.

För Therese är det en ”meat free day” varje dag men hon tycker att det är ett steg i rätt riktning att mat utan kött uppmärksammas allt mer. I sin bok vill hon visa att det både är enkelt och tillfredsställande att laga vegetariskt.

– Alla behöver inte bli veganer men jag tycker att man borde tänka över sin köttkonsumtion.

Therese Elgquist

I boken tipsar Therese om hur du bygger upp en sallad för att det ska bli en komplett måltid. I recepten kombinerar hon olika texturer och smaker för att få en härlig rätt som innehåller protein, nyttiga kolhydrater och hälsosamma fetter. På så vis håller du dig mätt längre och blir inte sugen på att småäta efter maten.

– Tänk olika konsistenser, krispigt, krämigt och nötigt så får du en sallad som har allt, säger hon.

När du lagar vegetarisk mat är det kul att experimentera och våga ta ut svängarna lite. I Thereses sallader kan ingredienserna bytas ut mot vad du har hemma eller vad du gillar mest, det gör att det blir enklare att tillaga.

För att det ska gå fort brukar hon koka quinoa och belugalinser i förväg och förvara i kylskåpet för att sedan kunna ha i olika maträtter under hela veckan. Förutom det har hon ofta komponenter som en mixad hummus, ett lass rostade rotsaker och någon smarrig dressing redo i kylen.

– Om man sedan kompletterar med till exempel råhyvlad fänkål, ett gäng cocktailtomater, uppskuren nektarin och örter, är ett näringsrikt och läckert mål aldrig långt borta, säger Therese.

Här är fyra goda recept ur boken ”The new green salad”

  • Marockansk morotssallad
  • Nudelsallad med tamarifräst tofu, syrad gurka och jordnötsdressing
  • Halloumi och jordgubbssallad
  • The new potato salad med örtolja
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Vegetarisk mat

Therese Elgquist - matkreatör

Recept

MER OM GODARE

Sommarsallad med halloumi och jordgubbar

45 min

Morotssallad med smak av Marocko

1 h

Så lagar du växtbaserat – och supergott

Nudelsallad med tamarifräst tofu

1 h

Bästa tipsen för sommarlunch och picknick

Soppa – mättande, nyttigt och gott

Thaiörtsallad med friterat ägg

45 min

Värmande vego – Karoline Jönssons nya vegokokbok

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Vegetariska kokböcker - 7 bästa tipsen

”Om 50 år äter vi inget kött i Sverige”

Kokböcker: Här är årets tips på bokrean

Så fixar du det vegetariska julbordet

Matbloggaren: Låt köttet bli en krydda

Kockarnas knep för att laga smartare mat

Zeinas tips till köttälskare som vill äta grönare

9 goda recept med pumpa

Sanna Bråding: Ett lätt steg att byta ut köttet

Så blir du halvvego och hjälper klimatet

Jessica Frej: Så får du vegomaten att smaka svingott

Så äter du smart mat ”under tian”

Eleverna: ”Gynnar klimatet, lärarna och eleverna”

Malin Mendels indiska mat

Så äter svenskarna – nu och i framtiden

Zeina Mourtada och Paul Svensson släpper klimatsmart kokbok