Bästa recepten till World Meat Free Day

Av: Clara Öhrn

Publicerad:
Uppdaterad:

Den 12 juni är det vegetariskt som gäller, då är det nämligen initiativet World Meat Free Day.

Vi har recepten på goda, växtbaserade sallader.

– Jag tycker att man borde tänka över sin köttkonsumtion, säger Therese Elgquist, författaren till boken ”The new green salad”.

Sallad med halloumi och jordgubbar
Foto: Fanny Hansson
Sallad med halloumi och jordgubbar

Passa på att laga något vegetariskt ikväll för att uppmärksamma World Meat Free Day som firas den 12 juni. I boken ”The new green salad” av matkreatören Therese Elgquist finns massor av recept på växtbaserade sallader som är vackra, goda och mättande.

– Jag hoppas kunna ändra folks syn på vad en sallad är för något, berättar Therese.

För Therese är det en ”meat free day” varje dag men hon tycker att det är ett steg i rätt riktning att mat utan kött uppmärksammas allt mer. I sin bok vill hon visa att det både är enkelt och tillfredsställande att laga vegetariskt.

– Alla behöver inte bli veganer men jag tycker att man borde tänka över sin köttkonsumtion.

Foto: Fanny Hansson
Therese Elgquist

I boken tipsar Therese om hur du bygger upp en sallad för att det ska bli en komplett måltid. I recepten kombinerar hon olika texturer och smaker för att få en härlig rätt som innehåller protein, nyttiga kolhydrater och hälsosamma fetter. På så vis håller du dig mätt längre och blir inte sugen på att småäta efter maten.

– Tänk olika konsistenser, krispigt, krämigt och nötigt så får du en sallad som har allt, säger hon.

När du lagar vegetarisk mat är det kul att experimentera och våga ta ut svängarna lite. I Thereses sallader kan ingredienserna bytas ut mot vad du har hemma eller vad du gillar mest, det gör att det blir enklare att tillaga.

För att det ska gå fort brukar hon koka quinoa och belugalinser i förväg och förvara i kylskåpet för att sedan kunna ha i olika maträtter under hela veckan. Förutom det har hon ofta komponenter som en mixad hummus, ett lass rostade rotsaker och någon smarrig dressing redo i kylen.

– Om man sedan kompletterar med till exempel råhyvlad fänkål, ett gäng cocktailtomater, uppskuren nektarin och örter, är ett näringsrikt och läckert mål aldrig långt borta, säger Therese.

Här är fyra goda recept ur boken ”The new green salad”

  • Marockansk morotssallad

  • Nudelsallad med tamarifräst tofu, syrad gurka och jordnötsdressing

  • Halloumi och jordgubbssallad

  • The new potato salad med örtolja

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN