Citronmarängpaj. Recept av Mattias Kr.istiansson
Foto: Simon Bajada
Citronmarängpaj. Recept av Mattias Kr.istiansson

Vegansk citronmarängpaj

4,3 (3 röster)

”Vackrare tartelett får man leta efter. Jag minns första gången jag åt en citronmarängpaj. Det var på ett café i Malmös saluhall som då låg vid Stortorget och jag blev helt golvad. Jag var inte alls beredd på en perfekt avvägd balans mellan sötma och syrlighet och hur en bränd maräng kunde vara dörren in till himmelriket. Här görs marängen på kikärtsspad och ingen kommer att märka någon skillnad.”

Recept från Mattias Kristianssons bok ”Baka veganskt” (Semic).

Den söta pajdegen är en perfekt grund till alla möjliga pajer och tarteletter. Glöm inte att låta den vila i kylskåpet innan du börjar kavla ut den, på så sätt slappnar den av och kommer inte dra ihop sig lika mycket när du sen gräddar pajskalet.

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • Tarteletter

  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 150 g mjölkfritt margarin, tärnat
  • 2 msk vatten
  • Lemon curd

  • 6 citroner, rivet skal från alla och saften från två tredjedelar
  • 4 dl strösocker
  • 1 tsk agar agar
  • 1 msk majsstärkelse
  • 100 g mjölkfritt margarin
  • 2 dl mjölk, till exempel soja- eller mandelmjölk
  • Bränd maräng

  • 1 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 1.5 dl kikärtsspad

Gör så här

Av: Aftonbladet

Laddar ...

LÄS VIDARE

MER OM MAT & DRYCK