Vegansk citronmarängpaj
”Vackrare tartelett får man leta efter. Jag minns första gången jag åt en citronmarängpaj. Jag var inte alls beredd på en perfekt avvägd balans mellan sötma och syrlighet och hur en bränd maräng kunde vara dörren in till himmelriket. Här görs marängen på kikärtsspad och ingen kommer att märka någon skillnad.”
Tips! Den söta pajdegen är en perfekt grund till alla möjliga pajer och tarteletter. Glöm inte att låta den vila i kylskåpet innan du börjar kavla ut den, på så sätt slappnar den av och kommer inte dra ihop sig lika mycket när du sen gräddar pajskalet.
Ingredienser
Tarteletter
- 3 dlVetemjöl
- 2 mskströsocker
- 150 gMjölkfritt Margarin, tärnat
- 2 mskVatten
Lemon curd
- 6 Citroner, rivet skal från alla och saften från två tredjedelar
- 4 dlströsocker
- 1 tskagar agar
- 1 mskmajsstärkelse
- 100 gMjölkfritt Margarin
- 2 dlmjölk, till exempel soja- eller mandelmjölk
Bränd maräng
- 1 dlVatten
- 2 dlströsocker
- 1,5 dlkikärtsspad