Vegansk citronmarängpaj
Matsmarta onsdag
”Vackrare tartelett får man leta efter. Jag minns första gången jag åt en citronmarängpaj. Det var på ett café i Malmös saluhall som då låg vid Stortorget och jag blev helt golvad. Jag var inte alls beredd på en perfekt avvägd balans mellan sötma och syrlighet och hur en bränd maräng kunde vara dörren in till himmelriket. Här görs marängen på kikärtsspad och ingen kommer att märka någon skillnad.”
Recept från Mattias Kristianssons bok ”Baka veganskt” (Semic).
Den söta pajdegen är en perfekt grund till alla möjliga pajer och tarteletter. Glöm inte att låta den vila i kylskåpet innan du börjar kavla ut den, på så sätt slappnar den av och kommer inte dra ihop sig lika mycket när du sen gräddar pajskalet.
Ingredienser
Tarteletter
- 3 dl vetemjöl
- 2 msk strösocker
- 150 g mjölkfritt margarin, tärnat
- 2 msk vatten
Lemon curd
- 6 citroner, rivet skal från alla och saften från två tredjedelar
- 4 dl strösocker
- 1 tsk agar agar
- 1 msk majsstärkelse
- 100 g mjölkfritt margarin
- 2 dl mjölk, till exempel soja- eller mandelmjölk
Bränd maräng
- 1 dl vatten
- 2 dl strösocker
- 1.5 dl kikärtsspad
Gör så här
Av: Aftonbladet
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM MAT & DRYCK
Vegansk kladdkaka med päron
45 min
Veganska vaniljhjärtan
45 min
Krossad vitlökspotatis
15 min
Stekt hälleflundra med blomkålskräm
1 h
Friterad kyckling med currykräm
1 h
Salladstaco med sojamarinerad tonfisk
25 min
Lättlagade menyer för festliga middagar
Morotspannkaka med rårörda lingon
45 min
Blodpudding med krispig kål och lingon
30 min
Mikael hade 150 ton grönkål – startade kålrusning: "Otroligt"
Majskolvar och elotes
30 min
Spaghetti med linsbolognese
30 min
Nudlar med viltskav och svamp
30 min
Havrekakor med kardemumma
30 min
Matvetesallad med ägg och tonfisk
30 min
Gräddfilspannacotta med jordgubbar
20 min
Bifftartar med goda tillbehör
Vit chokladgratinerad ananas
30 min
Hallonkladdkaka med lemon curd och maräng
1 h 30 min
Panang loog chin nua – thai-köttbullar i jordnötssås
30 min
Ugnsbakad spetskål och sötpotatis med chili- och ingefärsdressing
1 h
Ta vara på skalen av rotfrukterna och gör egna chips.
20 min
Blomkålssteaks med ingefära och curry
15 min
”Bakandet blev min väg in i det veganska köket”
Vegansk kladdkaka med päron
45 min
Veganska vaniljhjärtan
45 min
Krossad vitlökspotatis
15 min
Stekt hälleflundra med blomkålskräm
1 h
Friterad kyckling med currykräm
1 h
Salladstaco med sojamarinerad tonfisk
25 min
Lättlagade menyer för festliga middagar
Morotspannkaka med rårörda lingon
45 min
Blodpudding med krispig kål och lingon
30 min
Mikael hade 150 ton grönkål – startade kålrusning: "Otroligt"
Majskolvar och elotes
30 min
Spaghetti med linsbolognese
30 min
Nudlar med viltskav och svamp
30 min
Havrekakor med kardemumma
30 min
Matvetesallad med ägg och tonfisk
30 min
Gräddfilspannacotta med jordgubbar
20 min
Bifftartar med goda tillbehör
Vit chokladgratinerad ananas
30 min
Hallonkladdkaka med lemon curd och maräng
1 h 30 min
Panang loog chin nua – thai-köttbullar i jordnötssås
30 min
Ugnsbakad spetskål och sötpotatis med chili- och ingefärsdressing
1 h
Ta vara på skalen av rotfrukterna och gör egna chips.
20 min
Blomkålssteaks med ingefära och curry
15 min