Baka Andrea Brändströms goda jultårta
5 (1 röst)
Godare
Bjud på en storstilad tårta med julens goda smaker. Den lena kolasåsen passar perfekt till sötsyrlig lingonganache och pepparkakskryddade tårtbottnar. Svep in hela skapelsen i en ljuvlig marängsmörkräm med dulce de Leche. Här visar Andrea Brändström steg för steg hur tårtan skapas.
Jultårta med lingon och dulcemarängsmörkräm
Ingredienser
Pepparkaksbottnar
- 500 g vetemjöl
- 100 g majsmjöl
- 425 g strösocker
- 35 g bakpulver, 14 g=1 msk
- 275 g smör , rumstempererat
- 1 msk kanel
- 1 msk ingefära, malen
- 2 tsk nejlika, malen
- 1 tsk kardemumma, nystött
- 5 ägg
- 375 g mjölk, 3%
- 50 g solrosolja
Lingonganache
- 75 g lingonpuré, koka upp dubbelt så mycket lingon och sila av)
- 10 g glykos
- 50 g grädde
- 200 g vit choklad
Kolasås
- 50 g glykos
- 1 dl socker
- 1 dl grädde
- 25 g smör
Sockerlag till pensling
- 2 dl strösocker
- 1 dl vatten
- 25 g lingonpuré
Dulcemarängsmörkräm
- 150 g äggvita
- 200 g strösocker
- 1.5 msk vaniljsocker
- 1 nypa salt
- 400 g osaltat smör, rumstempererat (eller vanligt smör, uteslut då saltet ovan!)
- 1 burk dulce de leche, karamelliserad mjölk
- pastafärg, till dekoration
Montering
- pastafärger och strössel av olika sorter
- använd en av springformarna som hjälp till monteringen.
Gör så här
Av: Aftonbladet
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM MAT & DRYCK
Spackla tårtan som en konditor
Så blir din tårtbotten extra saftig och god
Så monteras höga tårtor enklast
Så blir tårtbottnarna jämnt delade
Vad ska du laga i helgen? Fråga Markiz Tainton!
Här är Markiz härliga matresa
Markiz Taintons gröna shakshuka
30 min
Frasiga, matiga våfflor med crunchiga röror
45 min
Söt gurksallad med krispig kyckling
35 min
Japanska gyozas med superenkel dipp
1 h
Upplev härliga pupusas!
1 h
Mandelröra med ricotta och mynta
Saffrans-och solrosröra till frasiga våfflor
Ärtröra med smak av basilika
Så gör du frasiga kokosvåfflor
Markiz Taintons knep innan du steker kycklingen
Laga Markiz krämiga pasta
50 min
Enkla knepet – så stänker det mindre från stekpannan
Lyxa till maten med smörslungad potatis
Så gör du tomatsalsan som passar till allt
Så enkelt kokar du ägg utan att de spricker
Därför ska du aldrig riva vitlök
Tapasfest med Markiz
2 h
CHATT: Så gör du bästa julfikat
Spackla tårtan som en konditor
Så blir din tårtbotten extra saftig och god
Så monteras höga tårtor enklast
Så blir tårtbottnarna jämnt delade
Vad ska du laga i helgen? Fråga Markiz Tainton!
Här är Markiz härliga matresa
Markiz Taintons gröna shakshuka
30 min
Frasiga, matiga våfflor med crunchiga röror
45 min
Söt gurksallad med krispig kyckling
35 min
Japanska gyozas med superenkel dipp
1 h
Upplev härliga pupusas!
1 h
Mandelröra med ricotta och mynta
Saffrans-och solrosröra till frasiga våfflor
Ärtröra med smak av basilika
Så gör du frasiga kokosvåfflor
Markiz Taintons knep innan du steker kycklingen
Laga Markiz krämiga pasta
50 min
Enkla knepet – så stänker det mindre från stekpannan
Lyxa till maten med smörslungad potatis
Så gör du tomatsalsan som passar till allt
Så enkelt kokar du ägg utan att de spricker
Därför ska du aldrig riva vitlök
Tapasfest med Markiz
2 h