Kokta pärlgryn med svamp, parmesan och grönsakscrudité

Foto: David Loftus

Kokta pärlgryn med svamp, parmesan och grönsakscrudité

5 (3 röster)

Matsmarta onsdag

Det finns två sätt att steka svamp. Det första är att du börjar på låg värme och steker ganska långsamt så att vattnet släpper. Sedan låter du svampen koka i det vattnet så att smaken återvänder in i svampen. När det börjar bli torrt i pannan lägger du i en klick smör och höjer temperaturen. Det andra sättet är att steka svampen väldigt, väldigt snabbt på hög värme. Båda sätten funkar, men det första ger en kraftigare smak. Recept ur boken ”Happy food green”.

Kokta pärlgryn med svamp, parmesan och grönsakscrudité

  • Ingredienser

  • 2 msk schalottenlök, hackad
  • 1 vitlöksklyfta, hackad
  • 1 msk smör
  • 2 dl pärlgryn, helt korn
  • 7 dl grönsaks- eller hönsbuljong
  • 300 g blandsvamp, shiitake, champinjoner, kantareller, karljohan, taggsvamp
  • 1 msk smör
  • 2 morötter
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 krm salt
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 dl riven parmesanost
  • 2 msk olivolja
  • knippe ärtskott

Gör så här

Av: 

Jon Hansson

LÄS VIDARE

Blå zoner – här är de friskast i världen

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag

Recept

Vegetarisk mat

Klimatsmart mat

Huvudrätter

MER OM GODARE

Vilt i frysen? Så lagar du perfekt stek och hittar bästa vinet

Jessica Frej: Så får du vegomaten att smaka svingott

Biffar, löksås och potatis – på nytt sätt

Vego i världsklass – för en billig peng