Enkelt och gott: Matlåda med inlagd strömming
Enkelt och gott: Matlåda med inlagd strömming

Lunchlåda med inlagd strömming

4 (1 röst)

Matsmarta onsdag

Kan lunchen bli enklare än så här? Fyll matlådan med inlagd strömming tillsammans med kall kokt potatis och/eller knäckebröd med väl lagrad ost.

Lunchlåda: Inlagd strömming

Antal: 1 person.

  • Överbliven stekt strömming

Lag:

  • 4 dl vatten
  • 5 msk 12-procentig ättika
  • 2 msk socker
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk grovkrossad vitpeppar
  • 1 rödlök

Gör så här:

  • Skala och skiva löken. 
  • Koka upp alla ingredienserna till lagen – även löken – i en kastrull.
  • Låt lagen svalna och häll över strömmingen. Ställ i kylen över natten.
  • Tillbehör: Kall kokt potatis och/eller knäckebröd och en väl lagrad ost.

Obs!

Fisk från Östersjön, som strömming och sill, kan innehålla miljögifter. Livsmedelsverket rekommenderar barn och ungdomar, unga kvinnor som någon gång vill ha barn, kvinnor som är gravida eller ammar att inte äta sådan fisk mer än två, tre gånger om året. Övriga kan göra det högst en gång i veckan.

Middag: Stekt strömming med mos

  • Ingredienser

  • 1.2 kg strömming, rensad
  • 1 dl gräslök
  • 1 dl dill
  • 2 dl ströbröd
  • 1 kg potatis
  • 3 msk smör
  • mjölk
  • 2 msk smör
  • salt och peppar

Gör så här

Av: 

Jon Hansson

LÄS VIDARE

Ta med matlåda – spara 14 520 kronor

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag

Recept

Klimatsmart mat

MER OM GODARE

Nio matlådor som förgyller din vardag

Tumtryckta potatisar med bbq-sås

Gös – så steker du den goda fisken

20 min

Fiskgratäng med potatismos och lättkokta sockerärtor

Här har köken minskat sitt matsvinn med 27 ton

Så blir brödet saftigt, gott och svinnsmart

Fem svenska fiskar att äta i sommar

Tareq Taylor: Så enkelt att laga gott av julens rester

Så blir du en klimat-kreativ kock

Kockarnas knep för att laga smartare mat

Klimatsmart mat för ”Greta-generationen”

Stekt piggvar med brynt smör och örtolja

40 min

Ät efter säsong och bli matsmart på en gång

Ta med matlåda – spara 14 520 kronor

Stekt abborre med gräddfil och potatis

25 min

Goda sommarmaten

Spätta med champinjonstuvning

35 min

”Eat clean” – både hälsosamt och klimatsmart

Hållbarhetsexperten: Så fixar du en klimatsmartare påsk

Gnocchi med krämig tomatsås

30 min

Vego i världsklass – för en billig peng

Bjud på krämigt god lax

40 min

Fiskarna att undvika – kan innehålla miljögifter

Inlagd sill – lättlagad klassiker

15 min