Så kokar du pasta perfekt – varje gång

Se videoklippet – och få bästa tipsen av kocken Mattias Larsson

Av: 

Nina Kindbro

Godare

Pasta hamnar ofta på middagsbordet och det är inte alltid den blir så god som man kanske önskat. Kocken Mattias Larsson tipsar om hur du får perfekt kokt pasta varje gång.
– Det handlar om tre saker, säger Mattias, vatten, salt och koktid i videoklippet.

Spaghetti med köttfärssås, makaroner med köttbullar, lasagne, tortellini i gorgonzolasås och pastasallad. Att äta pasta kan verkligen vara fantastiskt gott, men är pastan överkokt, smaklös och sladdrig blir maten genast så mycket tråkigare.

Men det råder lite olika åsikter om hur pastan egentligen ska kokas, kocken Mattias Larsson menar att det i alla fall finns två saker som alla är överens om.

– Pastan ska vara al dente, det ska finnas en liten hårdare kärna kvar som ger ett bra tuggmotstånd och den ska koka kraftigt, säger Mattias.

Vissa tycker att det ska vara olja i vattnet, men Mattias tror att det kommer från när man skulle spara färdigkokt pasta. En skvätt olja gjorde att den inte klibbade ihop.

– Jag är skolad att inte ha någon olja i, men det är intressant med alla olika sätt. Det var säkert någon som gjorde så på tv eller så kan det ha stått i Allt om mat, som förr var bibeln för alla som ville lära sig laga mat. Sedan hänger det där kvar men ingen vet riktigt varför.

Durumvete och ägg

Valet av mjöl är viktigt för att det ska bli en bra pasta. Det finns en mängd olika sorters durumvete och det är inte alltid tillverkarna skriver ut vilket mjöl som används i pastan.

– En kvalitetspasta är också gjord på mycket ägg, de billigare innehåller mer vatten, säger Mattias.

Flera pastaproducenter har en billigare och en dyrare variant som skiljer sig i pris och kvalitet.

– Säg att den billigaste pastan kostar 12 kronor för en förpackning, den dyra kostar kanske 18 kronor. Det är visserligen femtio procents skillnad i pris men tittar man på priset per portion så skiljer det bara någon krona. Jag har full respekt för att alla har olika ekonomi men när det skiljer så lite tycker jag det är värt att satsa på en pasta som är så mycket godare.

Väljer helst torkad pasta

Mattias tycker också att torkad pasta många gånger har bättre kvalitet än färsk pasta.

– Det är nog så att ”färsk pasta” klingar bättre. Men varje gång jag köpt en påse färsk pasta har jag efteråt tänkt, nej, den här var inte bättre. Jag väljer mycket hellre en torkad kvalitetspasta.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skaffa världens smartaste trådlösa stek- och grilltermometer på Cervera och få perfekt resultat varje gång

Cervera

Till shoppen
I klippet visar Mattias Larsson sitt bästa sätt att koka pasta så den blir helt perfekt, varje gång.
Publisert:

LÄS VIDARE

Pasta – så väljer du rätt modell

ÄMNEN I ARTIKELN

Godare

Pastarecept

Mattias Larsson – kock

MER OM GODARE

Kockparet: Mat är ju kärlek

Så gör du egna supergoda tortillabröd

15 min

Missarna många gör när de kokar potatis

30 min

Färskpotatisens dag – så kokar du den perfekt

Härliga sommarsmaker

Kockens smarta knep för krämigare äggröra

Tre måsten du ska ha koll på när du steker kyckling

Två saker som gör stekt lax helt perfekt,

Missen många gör när de grillar lax

Vad blir det till middag?

Här är kockens bästa grillknep – så lyckas du

Fylld falukorv i ugn – två goda recept

1 h

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Laga italienskt: Här är allt du behöver

Så tänder du grillen: Grillexpertens bästa tips

Kulinarisk guide: Upptäck Skånes smultronställen

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Köksprylar: 7 tips alla borde ha hemma

Pasta Carbonara – det veganska receptet

50 min

Experten: Det här är maten som höjer din sexlust

Prylsvinn – lika dumt som matsvinn

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Grillmästarens bästa tips inför grillsäsongen

Köp rätt kökskniv – så håller den längre

Så får du jobb inom restaurangbranschen

Odla egna kryddor – i kruka eller på balkong

Fem svenska fiskar att äta i sommar