Extremväder hotar älskad nationalrätt

Av: 

TT

Uzbekistan

Uzbekistans nationalrätt plov blir allt svårare att tillaga, till följd av klimatförändringar som förstör skörden av viktiga huvudingredienser.

Kocken Abdurahim Mirzayev tjänar mindre på sin plov, men lagar den ändå i sin restaurang i Tasjkent.
Kocken Abdurahim Mirzayev tjänar mindre på sin plov, men lagar den ändå i sin restaurang i Tasjkent.

De gula morötterna ger en särskild sötma jämfört med den orange motsvarigheten, tycker Mukhtor Gazatov, en 60-år gammal bonde i Uzbekistan.

Att göra nationalrätten plov utan gula morötter är egentligen inget alternativ. Risrätten har bara ett fåtal ingredienser – kött, lök, olja och morötter, men i takt med att vädret blir allt mer extremt minskar tillgången till de viktiga gula morötterna för Uzbekistans cirka 35 miljoner invånare. Rotfrukten har redan blivit fyra gånger så dyr, enligt Gazatov, vars årsinkomst minskat med en tredjedel.

Regeringen har inför index

Det ovanligt kalla vädret på våren innebar att skörden försenades och till viss del förstördes. Och i början av juni var det över 40 grader varmt, mer än tio grader varmare än det brukar vara, med väldigt lite nederbörd.

– När det är så pass varmt väder blir många morötter helt enkelt brända. De som överlever är mindre, säger Gazatov.

Nationalrättens vikt i det uzbekiska samhället går att se i regeringens beslut förra året, då ett plov-index infördes. Likt det något mer internationellt berömda Big mac-indexet används plov-index för att mäta levnadskostnader.

Under årets första nio månader steg plov-priset i huvudstaden Tasjkent med 30 procent.

Kocken och restaurangägaren Abdurahim Mirzayev säger att han offrar delar av sin vinst för att kunna mätta plovsugna lunchkunder varje dag.

– Plov måste göras med kärlek, säger han.

ANNONS

Undernäring dödar barn - din gåva kan rädda liv.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Uzbekistan

Tasjkent

Mat & dryck

Mat

Klimatförändringar

Extremväder

MER OM GODARE

Laga klimatsmart barnmat med Jessie Sommarström

Vinodlare: ”Vattenbrist har blivit en mardröm”

Här ger Gustav Leonhardt vilda tips

Dante Zia bjuder på hållbar vardagsmat

Zeina Mourtada och Paul Svensson släpper klimatsmart kokbok

Här är alla vinnare på årets Stellagala

Billig och god mat – bra för hälsan och planeten

Så klimatsmart jobbar Sveriges största krogkoncern

Skippa svinnet – spara 1180 kronor i månaden

Svenskt vin vinnare i år

Knepet som kan göra landslaget till vinnare

Bjud på Larssons lyxiga nyårsmeny

Fredrik Nylén: I mitt yrke är det jul året om

Vegotrenden växer – rekordmånga äter inte kött

Knepet som lyfter smaken på vegansk mat

Hon lagar god mat på tång och strandväxter

Tareq Taylor: ”Jag var livrädd för män i kostym”

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Tareq Taylors bästa kokböcker

Släng inte överbliven frukost – fixa ”gofika”

Så länge har vi ätit vegetarisk mat

Stök i matsalen får barnen att slänga maten

Grönt ljus för gräshoppan – redo för våra tallrikar

Väntan är över Ikeas julbord är tillbaka

Så fermenterar du grönsaker