Grilltips – så blir kycklingen saftig och god
Av: Aftonbladet
Uppdaterad:
Väj rätt kycklingdelar, krydda ordentligt och grilla inte för länge. Kocken Mattias Larsson tipsar om hur du får kyckling saftig och god.
– Vanligaste felet är att man väljer att grilla kycklingbröst, säger Mattias Larsson.
Grillad kyckling är en riktig sommarklassiker men det är lätt hänt att den blir både torr och tråkig. Kocken Mattias Larsson delar med sig av sina bästa tips för en riktigt god och saftig, grillad kyckling.
7 smarta tips som gör den grillade kycklingen extra god
Välj kycklinglårfilén när du grillar. Den blir så mycket saftigare, godare och mer smakrik än kycklingbröstfilé.
Marinera kycklingen 15–20 minuter, då hinner smakerna sätta sig.
Gnid in kycklingen med olivolja. Krydda ordentligt, salvia passar utmärkt till grillat.
Lägg kycklingen på direkt värme, alltså ovanför den heta grillkolen.
Lägg på locket så att oljan inte börjar brinna när den droppar ner.
Grilla ungefär två minuter på varje sida. Se till att kycklingen blir ordentligt brynt, i matlagning är ytan viktig. Det är det som tar fram alla underbara smaker.
Det gör inte så mycket om kycklinglårfilé blir lite överstekt, den är fortfarande väldigt god till skillnad mot kycklingfilé som lätt blir för torr.
Världens enklaste sås till kyckling
Crème fraiche
Fetaost
Basilka eller annan färsk ört
Salt och peppar
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM MAT & DRYCK
Missen många gör när de grillar lax
Tricket som tar grillad sparris till nya höjder
Grilltips – så grillar du vegetariskt
Så tänder du grillen: Grillexpertens bästa tips
Grilla kyckling – saftig och smakrik
1 h 30 min
Picanha – så grillar du den möra styckdetaljen
30 min
Grillad banan med salt kolasås
30 min
Grilla lax – så blir den helt perfekt
20 min
Grillad rödlök – fantastiskt gott
45 min
Fylld rökig potatis
1 h
Bästa tipsen för grillat kött
Goda tillbehör till grillat
Halloumiskolan – så gör du extra fräsch halloumisallad
20 min
Därför ska du vända köttet mer än en gång
40 min
Lättlagade menyer för festliga middagar
Grilla fläskfilé – så blir den saftig och fin
30 min
Så steker du lax till perfektion
40 min
Friterad kyckling med currykräm
1 h
Knepet med färsen för den bästa hamburgaren
45 min
Knäck – så blir den helt perfekt
1 h
Smörgåstårta med kyckling och caesardressing
45 min
Pastasallad med kyckling, fetaost och pesto
30 min
Salladstaco med sojamarinerad tonfisk
25 min
Här är kockens bästa grillknep – så lyckas du
Missen många gör när de grillar lax
Tricket som tar grillad sparris till nya höjder
Grilltips – så grillar du vegetariskt
Så tänder du grillen: Grillexpertens bästa tips
Grilla kyckling – saftig och smakrik
1 h 30 min
Picanha – så grillar du den möra styckdetaljen
30 min
Grillad banan med salt kolasås
30 min
Grilla lax – så blir den helt perfekt
20 min
Grillad rödlök – fantastiskt gott
45 min
Fylld rökig potatis
1 h
Bästa tipsen för grillat kött
Goda tillbehör till grillat
Halloumiskolan – så gör du extra fräsch halloumisallad
20 min
Därför ska du vända köttet mer än en gång
40 min
Lättlagade menyer för festliga middagar
Grilla fläskfilé – så blir den saftig och fin
30 min
Så steker du lax till perfektion
40 min
Friterad kyckling med currykräm
1 h
Knepet med färsen för den bästa hamburgaren
45 min
Knäck – så blir den helt perfekt
1 h
Smörgåstårta med kyckling och caesardressing
45 min
Pastasallad med kyckling, fetaost och pesto
30 min
Salladstaco med sojamarinerad tonfisk
25 min