Ta med matlåda – spara 14 520 kronor

Lunchlådor som är klimatsmarta, mättande och goda

Publisert:

Nämen, hej gårdagens middag! Har du förföljt mig ända till jobbet? Stopp och belägg. Nu ska vi vara snälla mot matlådan. Den hjälper dig att ta vara på rester – och att vara klimatsmart. Den sparar en massa pengar åt dig. I snitt 14 500 kronor om året. Och den behöver inte bli en blek kopia av kvällsvarden utan går enkelt att pigga upp.

Jag var en gång med i ett matlåde-matlag. Vi jobbade kvällsskift så lådorna avspeglade vad som serverats på lediga dagar hos arbetskamraterna. Det hela var mycket praktiskt, vi ansvarade för en av skiftets kvällar och fick maten fixad av de övriga. Det blev mindre jobb och mer omväxling.

Visserligen urartade systemet så småningom till en tävling i att servera den snitsigaste och godaste matlådan – men det var en välsmakande smäll vi kunde ta.

Matlåde-matlag kräver viss organisation och hyfsat koordinerade smaklökar. Du som hellre kör ditt eget rejs kan också lätt göra resterna i lådan till en mer njutbar kulinarisk upplevelse. 

Variation piggar upp. Lägg till något nytt, gör om en ingrediens, piffa till så blir inte lunchen en tjatig repris av gårdagens middag.

I en tidigare intervju här på Matsmarta onsdag la kocken Mathias Dahlgren upp en smart taktik:

”Ett bra system är att ha tre formar i olika storlek. I den största lägger du sallad eller andra grönsaker och ett kokt ägg eller tofu som ska vara kalla. I mellanformen kött, fisk eller rotsaker som ska värmas och i minsta lådan någon sås eller dressing. Värm mellanlådan och häll sedan innehållet över de kalla grönsakerna och slå över dressingen. Att bara äta en kall sallad är inte så kul. Och att värma all mat i samma bytta blir inte särskilt fräscht. Men kombinationen av varm och kall mat ger både mättnadskänsla och fräschör. Då blir det en riktig maträtt.”

 Fyll lådan, fixa lunchen, rädda klimatet – och spara pengar.

Ta med matlåda – spara 14 520 kronor

  • Snittpriset för en lunch på restaurang i Sverige har legat på 95 kronor de senaste åren. 
  • Om du arbetar femdagarsvecka, har fem veckors semester, ledigt några röda dagar och är hemma med egen snuva eller vabbar ytterligare några dagar blir det cirka 220 jobbluncher om året.
  • Äter du alltid på restaurang och betalar snittpriset 95 kronor blir det 20 900 kronor om året
  • Går du till ett billigare hak och betalar 85 kronor per lunch blir det 18 700 kronor om året.
  • Lunchar du flottare, för 125 kronor, blir det 27 500 kronor om året.
  • Köper du lunch i mataffären eller på fiket kan priset förstås variera stort.
  • En enkel daglig macka för 30 kronor blir 6 600 kronor om året.
  • En matigare sallad för 50 kronor blir 11 000 kronor om året.
  • Konsumentverket beräknar kostnaden för en hemsnickrad lunch till 29 kronor eller 6 380 kronor om året.
  • Den som lunchar för genomsnittspriset 95 kronor sparar alltså 20 900–6 380=14 520 kronor om året.

(Hade du ändå slängt middagsresterna eller moffat i dig dem fastän du var mätt blir kostnaden för matlådan i stället noll och besparingen ännu större.

Källa: Gastrogate, pengar.se, Konsumentverket

Goda matlådor.

Nio matlådor som förgyller din vardag

Ta med matlåda – spara 14 520 kronor
  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?
Jon Hansson

Jon Hansson är journalist med 40 år i yrket, skrivit tolv kokböcker innehållandes över 2500 recept, diplomerad sommelier, vin- och matfantast. Testar olika matnyttigheter, från mozzarella till kockknivar på Aftonbladet Plus. Skriver även för krogguiden White guide och Magasin måltid.