Christian Siberg tävlar i Årets kock 2021

Så gör du finalistens busenkla paprikamajonnäs – se klippet

Tredje gången gillt, den här gången kommer den revanschsugne kocken från Omaka inte lämna något åt slumpen när det vankas final i Årets kock.

– Jag ska ha en stor tavla där det står ”Årets kock 2021: Christian Siberg”, säger Christian Siberg.

 • Grattis till finalplatsen– hur förbereder du dig just nu?

– Just nu går jag in för att träna väldigt mycket, det gäller ju bara att försöka vara så förberedd som möjligt och hitta en servering som man är nöjd med.

Jag är så revanschsugen, det här är mitt tredje år och jag vill inte vara med ett fjärde år.

 • Hur mycket av tävlingsmänniska är du?

– Jag är jäkligt mycket tävlingsmänniska, jag vill alltid vinna. Dels vill man prestera bra och att det man serverar är något man kan stå för. Jag ställer inte upp för att inte vinna. Att få vinna Årets kock är ett kvitto på att det man gör är riktigt bra.

 • Hur startade ditt intresse för mat?

– Jag är nog uppvuxen på ganska “dålig” mat. Men jag minns när min kompis pappa, som var fiskare, hade tagit med sig färsk flundra hem som var nystekt och serverades med potatispuré, brynt smör och lite rårörda lingon.

Någonstans där hände det något, jag tänkte väl “shit vad mat kan smaka mycket och vara så gott”. 

– Sen har jag inte varit så bra i skolan, men började jobba rätt tidigt i disken. Då fick jag lite enklare uppgifter i köket – det var där jag fick känna att jag var duktig på något.

Efter två tidigare finalomgångar av Årets kock så är Christian Siberg sugen på att vinna.
Efter två tidigare finalomgångar av Årets kock så är Christian Siberg sugen på att vinna.
 • Bästa restaurangupplevelsen du varit med om?

– Det måste varit på Noma i Köpenhamn för åtta år sedan, det var riktigt bra. Då var man som ett barn. Varenda servering var så otroligt bra. 

 • Du har sagt att du inte tror att du kommer vara lika aktiv med mat senare i livet som du är nu – vad ser du dig göra då?

– Jag hade gärna velat bli krögare, för jag vill fortfarande vara närvarande i köket. Det finns ju en dröm om att bli grönsaksodlare och så självständig som det bara går med råvaror.

– Jag kommer alltid vilja vara med i köket och arbeta, men jag tror inte att jag kommer ha samma energi för att orka stå och trycka servering 200 timmar i månaden.

 • Har du någon dröm eller karriärsmål du vill uppleva eller genomföra?

– Ja, jag vill tävla för Sverige i Bocuse d’or, efter finalen i Årets kock så ska jag kandidera för att ställa upp i den tävlingen. Det hade varit coolt.

– Jag vill också jobba för bra villkor inom restaurangbranschen, att man ska kunna ha familj trots att man jobbar. Det är oerhört viktigt att det blir ett hållbart arbete.

 • Du gillar fotboll och mat, så vad äter du helst framför en match?

– Jag tror det får bli någon god burgare eller pizza, något man kan äta med händerna. Typ en hemmagjord surdegspizza så man kan ta en slice i ena handen och greppa ölen med andra. 

Christian Sibergs paprikamajonnäs är busenkel och funkar till de mesta rätter.
Christian Sibergs paprikamajonnäs är busenkel och funkar till de mesta rätter.
 • Vad äter du helst när ingen ser?

– Då är det nog en fultacos, med avokadokräm som bara är tre procent avokado och dålig tomatsalsa. Kanske inte det jag äter helst, men det förekommer verkligen. Man är inte mer än människa, man har inte tiden att gå hela vägen med allt man gör.

 • Paprikamajonnäsen – berätta om den!

– Den här gör jag rätt ofta själv, den funkar till sallad, till kyckling, till det mesta. Kör en caesarsallad med den här istället för parmesan och sardeller i din majonnäs. Den är busenkel och om du har gjort för mycket paprikapasta och inte vill göra majonnäs av allt så är det bara att frysa in den överblivna pastan och använda senare.

 • Kommer du vinna årets final?

– Ja det kommer jag, det är nu eller aldrig! Jag ska inte ha en till tavla med årets finalist utan nu ska jag ha en stor tavla där det står ”Årets kock 2021: Christian Siberg”.

Men man får inte glömma bort att det är sju andra jävligt hungriga kockar som går in i köket. De kommer inte lämna något åt slumpen.

Det här är Christian Siberg:

 • Bor: Stockholm
 • Jobbar: Omaka
 • Aktuell: Finalist i Årets kock 2021
 • Instagram: Chippen90
Publisert:

LÄS VIDARE