Saffransbullar med mandelmassa
1 h 30 min
Av: Maya Rotander
Klassiskt brittiska småpajer sprängfyllda med torkad frukt och julens alla kryddor.
Antal: 12 stycken
Ingredienser:
Fyllning:
60 g smör
2½ dl osötad äppeljuice
2 äpplen, skalade och rivna
1 dl russin
1 dl sultanrussin
1 dl korinter
1 dl torkade tranbär
1 dl torkade fikon, finhackade
1 dl syltade apelsinskal
1 citron, saft + finrivet skal
1½ dl råsocker
½ tsk malen kanel
½ tsk riven muskotnöt
½ tsk riven ingefära
½ tsk malda nejlikor
1 kryddmått salt
1 dl mörk rom
Pajdeg:
6 dl mjöl
225 g kallt smör, i kuber
1 nypa salt
1 ägg
2–3 msk kallt vatten
Fyllning: Lägg alla ingredienser utom rommen i en tjockbottnad kastrull eller gjutjärnsgryta. Koka upp på medelvärme under omrörning och låt sedan sjuda på låg värme i cirka 30 minuter. Rör om ofta.
Dra grytan från värmen och rör ned rommen. Låt svalna innan du fyller pajerna.
Pajen: Nyp snabbt ihop mjöl, smör och salt till en sandliknande blandning.
Blanda ned ägget med en kall kniv.
Häll i det kalla vattnet en matsked i taget och knåda snabbt ihop till en deg som inte kladdar. Svep in i plastfolie och lägg in i kylskåp i cirka 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader. Tryck ut pajdegen i en muffinsplåt med plats för tolv, eller i små aluminiumformar. Spara lite deg att göra stjärnor av.
Fyll formarna till två tredjedelar med den avsvalnade fyllningen.
Kavla ut resten av degen och skär ut stjärnor och lägg dem på pajerna.
Grädda pajerna i 15–20 minuter tills de fått fin färg.
Låt svalna i formarna och ta sen ur dem. Pudra florsocker över vid servering.
1 h 30 min
5 min
2 h
25 min
15 min
2 h 25 min
1 h 30 min
1 h 15 min
30 min
15 min
1 h
1 h
10 min
50 min
30 min
10 min
30 min
20 min
10 min
30 min
10 min
30 min
30 min
1 h 30 min
5 min
2 h
25 min
15 min
2 h 25 min
1 h 30 min
1 h 15 min
30 min
15 min
1 h
1 h
10 min
50 min
30 min
10 min
30 min
20 min
10 min
30 min
10 min
30 min
30 min