Barbeque glaze – såsen som passar till allt som är grillat

Lär dig att laga sås som en stjärna med kocken Stefan Ekengren

Publisert:

Här är BBQ-såsen som kommer rädda din grillsommar. Den kräver lite tid men håller hela sommaren. Gör grundreceptet som du sedan kan smaksätta.

Den här såsen passar till allt som är grillat. Den är inte så svår att göra men kräver sin koktid på två timmar.

– Det bästa med den här såsen är att man förvarar den i småburkar under hela sommaren. Det viktiga är att bara öppna en i taget, och hålla de andra burkarna slutna. Då håller de hur länge som helst.

Glazen kan också smaksättas. Lägg bara i det du vill.

– När jag till exempel gör revbensspjäll då river jag i lite mera ingefära. Kokar upp den igen och penslar på revbensspjällen.

Recept

En kanna

1 paprika

1 röd chili

1 anchochili

4 msk grovhackad ingefära

1 citron

1/2 dl vitvinsvinäger

5 vitlöksklyftor

80 g katrinplommon

2 schalottenlökar

1 dl japansk soja

1 dl honung

1 dl mörk sirap

2 burkar krossade tomater

Gör så här

  • Hacka ingefära, paprika, löken, chilin och katrinplommonen grovt.
  • Fräs alla grönsaker några minuter. Gå sedan in med chilin och katrinplommonen. Vänd runt snabbt.
  • Häll i vitvinsvinäger, krossade tomater, soja, sirap, honung. Pressa ner citron.
  • Småkoka i 2 timmar. Kolla till den då och då, om såsen är för tjock späd med vatten. Annars finns risk för att den bränns.
  • Mixa såsen och häll tillbaka i kastrullen. Värm upp och smaka av med salt och vinäger.
  • Förvara i slutna burkar för lång hållbarhet.