Här är svenska krogen som får tre stjärnor i Guide Michelin

Uppdaterad 2018-02-27 | Publicerad 2018-02-19

För första gången har en svensk krog lyckats knipa toppbetyget, tre stjärnor, i Guide Michelin.

Det är restaurang Frantzén i Stockholm.

Två stjärnor fick Daniel Berlin i Skåne Tranås.

På måndagen delades årets Michelinstjärnor ut i Köpenhamn – och det blev ett unikt stjärnregn för Sveriges del.

Att en svensk krog får tre stjärnor har aldrig hänt tidigare.

Restaurang Frantzén – som inte haft någon stjärna alls tidigare – kniper tre direkt. Med den nu nedlagda restaurangen Frantzén/Lindeberg har Björn Frantzén tidigare haft två stjärnor – men nu har han överträffat sig själv.

”Värt resan”

"Björn Frantzén har skapat en unik vision för nordisk mat, som kombinerar sublima ingredienser med häpnadsväckande kulinariska tekniker. Björn Frantzéns gastronomiska uttryck är verkligen värt resan och är en gustatorisk upplevelse som ingen annan", skriver Michael Ellis, internationell chef för Michelin-guiderna, i ett pressmeddelande.

Gourmetsugna svenskar har fått nöja sig med att resa till Geranium i Köpenhamn eller Maaemo i Oslo. Eller till Guide Michelins hemland Frankrike, som är det absolut stjärntätaste landet.

Men nu slipper de lämna landet.

Även Aloë och Agrikultur i Stockholm och Sav i Malmö får varsin stjärna i år.

I förra årets Guide Michelin fick Oaxen i Stockholm, Fäviken i Järpen och Vollmers i Malmö utmärkelsen två stjärnor. Nu sällar sig Daniel Berlin i Skåne Tranås till det sällskapet.

Sverige har stjärnor delats ut av Guide Michelin sedan 1984 och koncentrerats till större städer som Stockholm, Göteborg och Malmö.

Trots storstadsfixeringen har några jokrar letat sig in på listan. Bland annat superhajpade Fäviken i jämtländska Järpen och Hotell Borgholm på Öland.

Så görs bedömningen

Stjärnorna i guiden baseras enbart på maten om serveras. Inspektörerna har fem kriterier att hålla sig till:

  1. Kvaliteten på råvarorna
  2. ”Hantverket” – dvs smaken och tillagandet
  3. ”Personligheten” – dvs hur väl kocken lyckas i att hitta ett eget uttryck
  4. Värde för pengarna
  5. Kvalitet över tid – det ska vara en lika fantastisk upplevelse oavsett när du besöker restaurangen.

Startade som en marknadsföringskampanj

Den första guiden kom ut i Frankrike år 1900 på initiativ av franska däcktillverkaren Michelin och gavs till alla nya bilägare. Den var då mest en guide till bland annat bensinmackar och gav tips på hur man bytte däck och glödlampor samt var du kunde få mat och tak över huvudet.

År 1900 fanns omkring 5000 bilar i frankrike och 95 procent av ägarna var bosatta i paris. Syftet med guiden var att marknadsföra bilen och få folk att köra ut på landsbygden och slita på däcken – så att Michelin i sin tur kunde sälja fler däck.

Stjärnor – inte för alla

Den franska stjärnkrogen Le Suquet har i 2017 års guide toppnoteringen tre stjärnor – och har haft det de senaste 18 åren. Men kocken Sébastian Bras har tröttnat på stressen av att hans matlagning när som helst kan bedömas av guidens inspektörer. Därför kommer krogen inte att finnas med i 2018 års upplaga av Guide Michelin.

– Jag kanske blir mindre berömd men jag accepterar det, sade han då.