Ris à la Malta på tre sätt
Så gör du godaste Ris à la Maltan till jul
Uppdaterad:
Här är tre varianter på en riktig julklassiker – Ris à la Malta.
Ett tips är att toppa med riven mandelmassa. Själva namnet på rätten har inte ett smack med den lilla önationen i Medelhavet att göra. Det handlar förmodligen om en missuppfattning eller förvanskning av danska rätten ”risalamande” som i sin tur kommer av franskans ”riz à l’amande”, alltså ris med mandel.
Ris à la Malta
Portioner: 6–8 Förberedelsetid: 30 min Tillagningstid: 1 h
4 dl långkornigt ris eller 12 dl risgrynsgröt
4 dl vispgrädde
3–4 msk socker
1,5 msk vaniljsocker
1,25 tsk salt
Gör så här:
Koka riset enligt anvisningarna på paketet. Lägg riset i en finmaskig sil och spola av med kallt vatten. Låt rinna av ordentligt.
Vispa grädden i en stor bunke och vänd ner riset (eller risgröten). Smaka av med socker och vaniljsocker. Låt stå kallt en timme.
Servera med saftsås, frukt eller bär.
Tips! Ersätt sockret och hälften av vaniljsockret med 200 g riven mandelmassa som du strör ovanpå gräddriset
Lingonris à la Malta
Portioner: 6–8 Förberedelsetid: 35 min Tillagningstid: 1 h
Ingredienser:
Gör gräddriset enligt grundreceptet ovan.
Rårörda lingonen:
6 hg frusna lingon
4 dl strösocker
1,5 msk vaniljsocker
Gör så här:
Rör ihop lingonen, sockret och vaniljsockret tills sockret smält.
Servera gräddriset med lingonen.
Tore Wretmans ris à la Malta
Portioner: 6–8 Förberedelsetid: 35 min Tillagningstid: 2 h
Ingredienser:
4 dl vitt ris, valfri sort
7 dl vispgrädde
1 ananas eller 3 apelsiner eller 4 dl bär
1 citron socker
Gör så här:
Koka riset så att det är fluffigt och torrt. Gör som de säger på paketet.
Vispa grädden hårt. Skär bort skalet från frukten. Skär även bort rotstocken i mitten på ananasen. Skär en tredjedel av frukten i små bitar och vänd ihop med riset och grädden – eller vänd i en tredjedel av bären. Packa rätt hårt i en form och ställ kallt ett par timmar.
Vänd upp gräddriset på ett serveringsfat och garnera med resten av frukten/bären.
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM MAT & DRYCK
Nutellasemla – gottegrisens favorit
Vaniljfudge med härlig smak av brynt smör
30 min
Chokladfudge – julens godaste kola
30 min
Semmelkladdkaka – ljuvligt gott
Snylta på julens kalvsylta
2 h
Ris à la malta
1 h
Veganskt godis – kola och bountybitar
Rödkål – julens klassiska vegorätt
25 min
Julköttbullar på två vis
45 min
Så fixar du dopp i grytan – snabbt och enkelt
Mandelmassa – enkelt och väldigt gott
20 min
Vegansk snabbmat – enkelt och jättegott
Chokladpannacotta – enkel och lätt att variera
20 min
Grillhäng! Quesadilla, oxfilé och ananas
Så gör du en västerbottenpaj
Veganska saffransbullar med mandelmassa
2 h
Syrliga havtornsband
30 min
Saffransbullar med mandelmassa
1 h 30 min
Svensk jul – med smak från när och fjärran
Så lagar du Årets rätt: Torskbiffar!
Cheesecake – baka utan ugn med oreos
30 min
Hallon- och lakritsfudge
45 min
Älskade julmat – därför vill vi ha det här på julbordet
Fiskgratäng med räkor och dill
Nutellasemla – gottegrisens favorit
Vaniljfudge med härlig smak av brynt smör
30 min
Chokladfudge – julens godaste kola
30 min
Semmelkladdkaka – ljuvligt gott
Snylta på julens kalvsylta
2 h
Ris à la malta
1 h
Veganskt godis – kola och bountybitar
Rödkål – julens klassiska vegorätt
25 min
Julköttbullar på två vis
45 min
Så fixar du dopp i grytan – snabbt och enkelt
Mandelmassa – enkelt och väldigt gott
20 min
Vegansk snabbmat – enkelt och jättegott
Chokladpannacotta – enkel och lätt att variera
20 min
Grillhäng! Quesadilla, oxfilé och ananas
Så gör du en västerbottenpaj
Veganska saffransbullar med mandelmassa
2 h
Syrliga havtornsband
30 min
Saffransbullar med mandelmassa
1 h 30 min
Svensk jul – med smak från när och fjärran
Så lagar du Årets rätt: Torskbiffar!
Cheesecake – baka utan ugn med oreos
30 min
Hallon- och lakritsfudge
45 min