Grilltips – tricket som tar grillad sparris till nya höjder

Publisert:

Vill du veta hur du verkligen lyckas med sparrisen på grillen? Kocken Mattias Larsson tar sparrisen till nya höjder med ett enkelt trick.
Här visar han hur man gör en succésallad med grillad sparris, tomater, citron, parmesanost och knappriga solrosfrön.

  1. Börja med att olja in sparris och tomater. Det kommer göra att sparrisen får en liten frasigare och finare yta och tomaterna blir sötare och godare. Obs! Sparrisen behöver inte förkokas.
  2. Sen är det bara att börja grilla. Lägg sparrisen på direkt värme för att få till den rätta ytan. Sen är det tomaternas tur, olja lite lätt och lägg tomaterna på grillgallret. Se till att även citronen får lite olja innan den läggs på grillen.
  3. Stäng grilllocket.
  4. När sparrisen grillat några minuter och fått en fin grillad yta är den klar. Tomaterna ska bara spräckas sönder, ett par minuter. Citronen kan få så mycket färg som är möjligt.
  5. Plocka av tomaterna först – och sen sparrisen. Lägg upp på ett serveringsfat.
  6. Strö lite flingsalt över grönsakerna och pressa ur saften från den grillade citronen. Tillsätt några knapriga solrosfrön, det ger lite extra tuggmotstånd.
  7. Till sist, riv parmesanost över sparrisen och tomaterna, snåla inte – mycket parmesan gör salladen fantastiskt god.
  8. Toppa gärna med basilikablad och lite peppar.
  9. Färdigt! En perfekt sallad till kött, kyckling, fisk, skaldjur eller vegetariskt.
Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.